Vienos varškės pyragas – skanėstas, kurį itin pamėgo mūsų kaimynai lenkai

2016 m. gegužės 8 d. 12:46
Nida Degutienė, „Nidos receptai“
Vienos varškės pyragas – tai tradicinis varškės kepinys, kurį atrasite visose autentiškose Lenkijos cukrainėse ir kavinėse. Visada svajojau jį išsikepti. Po kelerių metų, praleistų Lenkijoje, šis pyragas tapo tarsi kulinarinis nostalgiškas palikimas, kuris nepaliko manęs ramybėj, kol nesuradau patikimo recepto.
Daugiau nuotraukų (2)
Skiriasi šis pyragas nuo kitų tuo, kad jame beveik nėra miltų. Čia nėra tešlos sluoksnio apačioje, nei tešlos vijų ant viršaus. Puri pyrago masė išgaunama atskirai plakant baltymus ir juos vėliau atsargiai sumaišant su varškės mase. Pyragas išsipučia ir beveik išsiverčia pro kraštus, o aušdamas lengvai suzmenga.
Siekiant paslėpti įtrūkusias vietas patiekiant geriausia gausiai apibarstyti cukraus pudra. 
Tik turėkite omenyje, kad kepimui prireiks didelės (mažiausiai 26 cm skersmens) kepimo formos su nusegamais kraštais! Nerizikuokite su mažesne, nes tikrai tešla iškris per kraštus!
Vienos varškės pyragas
Ingredientai:
  • 1 kg riebios varškės, mažiausiai 3 kartus sumaltos;
  • 10 kiaušinių;
  • 300 g smulkaus cukraus;
  • 250 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 3 šaukštai miltų;
  • 1 šaukštelis apelsinų ekstrakto.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 C (be apipūtimo fukcijos). Groteles nuleiskite į apatinį orkaitės trečdalį.
Kepimo skardą (ne mažiau 26 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi, kad kraštai iškiltų virš kepimo formos šonų. Šonus patepkite trupučiu sviesto.
Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynus išsukite su cukrumi iki vientisos masės, kol cukrus visiškai ištirps.
Sviestą plakite elektriniu plaktuvu, kol jis taps labai purus (apie 5 min). Tada po šaukštą dėkite trynių ir cukraus masės, nuolat plakdami, kol sudėsite visą trynių masę.
Sudėkite triskart sumaltą varškę ir toliau intensyviai plakite. Įberkite miltus, įlašinkite apelsinų ekstraktą ir viską gerai išmaišykite.
Baltymus suplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.
Masę supilkite į kepimo formą ir pašaukite į karštą orkaitę. Orkaitės apačioje pastatykite nedidelio kekso formą, kurią pripildykite iki pusės verdanču vandeniu.
Kepkite 1 val 15 min., tada orkaitę išjunkite, šiek tiek praverkite dureles ir vėsinkite pyragą 15 min. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite ant darbastalio. Tik tada nuimkite formos šonus. Viso torto viršų gausiai pabarstykite cukraus pudra.
Šaltinis – nidosreceptai.lt 
varškės pyragasvarškėreceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.