Skiriasi šis pyragas nuo kitų tuo, kad jame beveik nėra miltų. Čia nėra tešlos sluoksnio apačioje, nei tešlos vijų ant viršaus. Puri pyrago masė išgaunama atskirai plakant baltymus ir juos vėliau atsargiai sumaišant su varškės mase. Pyragas išsipučia ir beveik išsiverčia pro kraštus, o aušdamas lengvai suzmenga.
Siekiant paslėpti įtrūkusias vietas patiekiant geriausia gausiai apibarstyti cukraus pudra.
Tik turėkite omenyje, kad kepimui prireiks didelės (mažiausiai 26 cm skersmens) kepimo formos su nusegamais kraštais! Nerizikuokite su mažesne, nes tikrai tešla iškris per kraštus!
Vienos varškės pyragas
Ingredientai:
- 1 kg riebios varškės, mažiausiai 3 kartus sumaltos;
- 10 kiaušinių;
- 300 g smulkaus cukraus;
- 250 g sviesto (kambario temperatūros);
- 3 šaukštai miltų;
- 1 šaukštelis apelsinų ekstrakto.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 C (be apipūtimo fukcijos). Groteles nuleiskite į apatinį orkaitės trečdalį.
Kepimo skardą (ne mažiau 26 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi, kad kraštai iškiltų virš kepimo formos šonų. Šonus patepkite trupučiu sviesto.
Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynus išsukite su cukrumi iki vientisos masės, kol cukrus visiškai ištirps.
Sviestą plakite elektriniu plaktuvu, kol jis taps labai purus (apie 5 min). Tada po šaukštą dėkite trynių ir cukraus masės, nuolat plakdami, kol sudėsite visą trynių masę.
Sudėkite triskart sumaltą varškę ir toliau intensyviai plakite. Įberkite miltus, įlašinkite apelsinų ekstraktą ir viską gerai išmaišykite.
Baltymus suplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.
Masę supilkite į kepimo formą ir pašaukite į karštą orkaitę. Orkaitės apačioje pastatykite nedidelio kekso formą, kurią pripildykite iki pusės verdanču vandeniu.
Kepkite 1 val 15 min., tada orkaitę išjunkite, šiek tiek praverkite dureles ir vėsinkite pyragą 15 min. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite ant darbastalio. Tik tada nuimkite formos šonus. Viso torto viršų gausiai pabarstykite cukraus pudra.