Žinoma kulinarė patiekalus praturtina dar senelių pamėgta žole

Vasarnamio patvoryje sužėlus dilgėlėms kulinarijos knygų autorė Renata Ničajienė (41 m.) iš džiaugsmo trynė rankomis. Priskynusi ryšulėlį piktžolėmis laikomų šviežių dilgėlių ji šeimai prikepė žalių blynų.

Omleto keksai su dilgėlėmis ir svogūnų laiškais<br>R.Ničajienės nuotr.
Omleto keksai su dilgėlėmis ir svogūnų laiškais<br>R.Ničajienės nuotr.
Renata Ničajienė į blynus deda dilgėlių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Renata Ničajienė į blynus deda dilgėlių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
R.Ničajienės virtuvėje šį pavasarį vyrauja dilgėlių patiekalai.<br>R.Ničajienės nuotr.
R.Ničajienės virtuvėje šį pavasarį vyrauja dilgėlių patiekalai.<br>R.Ničajienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

May 15, 2016, 6:59 AM, atnaujinta May 15, 2018, 1:45 PM

Užsilikusios pernykščio derliaus šakninės daržovės pavasarį jau būna gerokai suvytusios, o ankstyvosios dar nesudygusios. O taip norisi šviežių žalumynų. Puiki išeitis – lėkti į pamiškę skinti dilgėlių.

Jos gali pakeisti darže dar nesudygusius špinatus.

Dilgėlės neturi stipriai išreikšto skonio, tačiau termiškai apdorotos primena špinatus.

Šis daug vitaminų turintis daugiametis augalas įprastai laikomas piktžole ir prabudus gamtai suželia patvoriuose, pamiškėse.

„Jų naudą organizmui žinojo dar mūsų seneliai, todėl receptus perdavė jaunesnėms kartoms“, – sakė R.Ničajienė.

Dilgėlėse yra vitamino C ir mineralinių medžiagų (geležies, kalio, magnio). Jas geriausia rinkti jaunas, dar iki žydėjimo, tada dilgėlės būna naudingiausios ir gardžiausios. Be to, jas reikėtų skinti švarioje teritorijoje, kur nevažinėja automobiliai ir nelaksto palaidi šunys.

Kad šios žolės nedilgintų liežuvio valgant salotas, jas būtinai nuplikykite verdančiu vandeniu. Po to dilgėles iškart perliekite šaltu vandeniu, kad išliktų žalios spalvos. Iš šių piktžolių galima paruošti daug patiekalų, jų įvairovė priklauso nuo šeimininkės išradingumo.

Dilgėles galite troškinti kartu su daržovėmis, įmaišyti kepdami omletą, blynus, virti sriubas, maišyti su varške ir įdaryti virtinius, lietinius blynus.

Sveikuoliškų žalių blynų tešlai ruošti pasitelkite trintuvą

Tai pikantiško skonio blynai, kuriuos galima valgyti su mėgstamais įdarais arba vienus, apibarstytus tarkuotu kietuoju sūriu. Jie užmaišomi kiek kitaip nei tradiciniai lietiniai blynai, tai yra pasitelkiant trintuvą.

Šis receptas – iš naujos R.Ničajienės knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“.

4 asmenų pusryčiams reikės:

50 g šviežių jaunų dilgėlių,

1 stiklinės pieno,

1 stiklinės vandens,

2 kiaušinių,

50 g lydyto sviesto kepti,

1,5 stiklinės speltų miltų,

1 šaukštelio cukraus,

1 šaukštelio druskos,

1 šaukštelio citrinų sulčių.

Patiekti:

tarkuoto kietojo sūrio,

graikinio jogurto.

Nuplikytas ir po to šaltu vandeniu perlietas dilgėles stambiai supjaustykite ir sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite pieno ir vandens. Viską gerai išplakite, kol dilgėlės susismulkins ir skystis nusidažys žaliai.

Į trintuvą supilkite lydytą sviestą, citrinų sultis, suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinius. Dar kartą įjunkite trintuvą. Po to suberkite miltus ir plakite, kol blynų tešla pasidarys vientisa.

Prieš kepdami blynus tešlą nors pusvalandį palaikykite šaldytuve. Blynus su dilgėlėmis kepkite sausoje keptuvėje taip pat, kaip ir paprastus lietinius. Prieš pildami į keptuvę tešlą ją dar paplakite, kad būtų vientisa.

Blynus kepkite ant vidutinės kaitros. Vienai pusei apkepus, blyną apverskite ant kitos. Iškepusią pusę apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir šviežiai maltais pipirais ir blyną perlenkite pusiau. Blynų galite ir nebarstyti tarkuotu sūriu, o iškepusius sudėkite vieną ant kito ir patiekite su graikiniu jogurtu.

Omleto keksai su dilgėlėmis ir svogūnų laiškais

R.Ničajienė mėgsta kepti šiuos keksus ne tik todėl, kad juos gaminant visai nereikia riebalų. Juos Renata gamina, kai namuose būna svečių, nes kiekvienam atskirai iškepti omletą turint tik vieną keptuvę ilgai užtrunka.

Norėdama paruošti tokius omleto keksus ji suplaka kiaušinius su priedais, supilsto į formas, visus vienu metu pašauna ir ištraukia iš orkaitės. Tai puikus pusryčių receptas. Tokius omletus galite kepti su savo mėgstamais priedais, įmaišyti sūrio ir įvairių daržovių. Ankstyvą pavasarį juos galima kepti su pirmosiomis dilgėlėmis, o vėliau – su špinatais.

12 keksų tešlai reikės:

8 kiaušinių,

100 g svogūnų laiškų,

100 g šviežių dilgėlių,

150 g tarkuoto fermentinio sūrio,

50 g lieso kumpio,

1 šaukštelio džiovintų čiobrelių,

jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Šviežias dilgėles perrinkite, nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu, kad nebedilgintų. Susmulkinkite kartu su svogūnų laiškais. Sūrį sutarkuokite, o kumpį smulkiai supjaustykite.

Kiaušinius įmuškite į indą ir lengvai išplakite. Į kiaušinių plakinį suberkite smulkintus svogūnų laiškus, dilgėles, supjaustytą kumpį ir didesnę dalį tarkuoto sūrio. Pasilikite sūrio omletui apibarstyti prieš pat juos kepant. Viską gardinkite maltais juodaisiais pipirais ir žiupsneliu druskos. Tik jos nepadauginkite, nes omletas bus natūraliai sūrus nuo sūrio.

Kepimo formų vidų ištepkite gabaliuku šalto sviesto, kad iškepę keksai nepriliptų. Į kiekvieną keksui skirtą ertmę pilkite po kelis šaukštus paruoštos masės. Iki pat viršaus nepilkite, nes kepdami omletai išsipūs.

Ant viršaus užbarstykite likusio tarkuoto sūrio ir apibarstykite džiovintais čiobreliais.

Keksiukus kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 minučių, kol jie gražiai iškils. Iškepusius omleto keksiukus atsargiai išimkite peiliu. Valgykite su šviežiomis daržovėmis arba salotomis.

Kodėl jaunų dilgėlių verta dėti į patiekalus? Dilgėlės yra puikus vitamino K šaltinis. Šis vitaminas stiprina atsparumą infekcijoms, gerina žaizdų gijimą. Dilgėlėse netrūksta ir vitamino A, kalcio bei mangano. Naudodami dilgėles kepdami šiuos omleto keksiukus tikrai nesuklysite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.