Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvalgyti bent 400 g vaisių ir daržovių, kurios yra ne tik puikus maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, bet ir gali sumažinti įvairių ligų riziką.
Šį kiekį bus itin lengva suvartoti, jei vaisiai daržovės taps jūsų pusryčių puotos svečiais.
Virtuvėje svarbiausia nebijoti eksperimentuoti – tereikia pasitelkti vaizduotę, ir įprasti pusryčiais taps karališkais, o jų ruošimo procesas – maloniu ritualu, į kurį verta įtraukti ir mažuosius.
„Per pusryčius įprastą grikių košę galima pagardinti morkomis, vaisių salotas – grūdėtąja varške. Tarp vertinančių sveiką mitybą ir aktyviai sportuojančių šiuo metu itin populiarūs žalieji kokteiliai, kurie yra tikra energijos bomba visai dienai.
Juos galima pakeisti ir vaisių kokteiliais – į elektrinį smulkintuvą sudėkite mėlynes ar kitas mėgstamas uogas, bananus, mėgstamo jogurto, kakavos, viską išplakite iki vientisos masės ir patiekite.
Tokio kokteilio neatsisakys nė vienas vaikas“, – patikino „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.
Ji mielai dalijasi gardžiais pusryčių su vaisiais ir daržovėmis receptais.
Žaliasis kokteilis (2 asmenims)
Reikės:
100 g špinatų,
kelių didelių salotų lapų (pvz., Colberg),
2 bananų,
2 valg. šaukštų linų sėmenų,
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
150 ml negazuoto mineralinio vandens.
Gaminimas
Visus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės. Ant virašus berkite linų sėmenų ir špinatų lapelių.
Kepti obuoliai su avižiniais dribsniais ir figomis (2 asmenims)
Reikės:
4 didelių obuolių,
2 valg. šaukštų avižinių dribsnių (geriau smulkesnių),
4 šviežių datulių,
2 valg. šaukštų migdolų pieno,
4 valg. šaukštų varškės,
pusės arb. šaukštelio cinamono,
1 valg. šaukšto ispaninio šalavijo (angl. chia) sėklų,
1 valg. šaukšto kapotų pekaninių karijų arba kitų mėgstamų riešutų,
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus.
Gaminimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Išskobkite obuolius. Susmulkinkite datules. Sumaišykite visas įdaro sudedamąsias dalis ir prikimškite obuolius. Pašaukite paruoštus vaisius į orkaitę ir kepkite 15–20 min.
Brokolių, kiaušinių ir sūrio blyneliai (2 asmenims)
Reikės:
2 kiaušinių,
1 brokolio,
75 g tarkuoto fermentinio sūrio,
2 valg. šaukštų miltų (galima ir nedėti),
aliejaus kepti,
150 g graikiško jogurto padažui,
druskos pagal skonį.
Gaminimas
Apvirkite brokolį pasūdytame vandenyje. Kai atvės, susmulkinkite. Sutarkuokite sūrį, išplakite kiaušinius ir pasūdykite. Įberkite miltų, viską išmaišykite ir kepkite ant silpnos ugnies.
Patiekite su graikišku jogurtu.