Rizotas su smidrais pagal N. Degutienės receptą

Rizotas, puikiai pažįstamas Šiaurės Italijos patiekalas iš ryžių, dažnai lietuvei šeimininkei vis dar yra paslpatis ir neįžengiama teritorija. Visai be reikalo! Kreminės konsistencijos patiekalą tikrai nesunku pasigaminti, o saulėtomis dienomis jis itin tinka, nes yra ir sotus, ir neapsunkinantis organizmo.

Rizotas su smidrais.<br>N. Degutienės nuotr.
Rizotas su smidrais.<br>N. Degutienės nuotr.
Rizotas su smidrais.<br>N. Degutienės nuotr.
Rizotas su smidrais.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Jun 13, 2016, 9:57 AM, atnaujinta Jun 12, 2023, 10:06 AM

Gaminant rizotą labiausiai tinka apvalios formos 'Arborio' ryžiai, kurie yra krakmolingi, o jų įsigyti galime bet kurioje maisto prekių parduotuvėje.

Gaminant rizotą reikia mėsos arba daržovių sultinio, šlakelio vyno, trupučio aliejaus ir sviesto, taip pat šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio. Kiti ingredientai dažniausiai priklauso nuo sezono.

Kadangi šiuo metu reikia skubėti mėgautis trumpu šparagų sezonu, siūlau jums pasigaminti vegetarišką smidrų ir žaliųjų žirnelių rizotą!

Rizotas su smidrais

Ingredientai:

  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas;
  • 3 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 1½ stiklinės 'Arborio' ryžių;
  • ½ stiklinės sauso baltojo vyno;
  • apie 4-5 stiklinės daržovių sultinio;
  • apie 1 stiklinė šaldytų žalių žirnelių;
  • ryšulėlis smidrų;
  • apie 1 stiklinė tarkuoto kietojo sūrio;
  • žiupsnelis nutarkuotos citrinos žievelės;
  • druskos, grūstų juodųjų pipirų;
  • 1 šaukštelis druskos, arba pagal skonį;
  • kapotų petražolių patiekimui.

Puode storu dugnu įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir kepinkite svogūnus, kol šie suminkštės, truputį apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite apie minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Tada suberkite ryžius ir kepinkite maišydami, kol ryžiai taps beveik skaidrūs, pasidengs riebalais ir kepintais svogūnais.

Supilkite baltą vyną ir kepinkite maišydami, kol jis visas išgaruos.

 

 

Tada dalimis po samtelį pilkite karšto daržovių sultinio, kiekvienąkart maišant virdami, kol ryžiai pilnai sugers visą skystį, tik tada pilkite sekantį samtelį. Įberkite druskos ir pipirų.

Kol rizotas troškinasi, įkaitinkite keptuvėje likusį šaukštą aliejaus. Smidrus supjaustykite maždaug 4-5 cm ilgio gabalėliais. Sudėkite į keptuvę ir kepinkite maišydami, kol lengvai apskrus. Laikykite karštus, kol prireiks.

Baigiant virti rizotą, kai ryžiai bus beveik išvirę, o masė tiršta, kreminė, suberkite žirnelius ir patroškinkite dar apie 2-3 minutes. Tada suberkite tarkuotą sūrį ir citrinos žievelę, ir pabaigoje sudėkite apkepintus smidrus. Viską išmaišykite.

Patiekdami pabarstykite dar trupučiu tarkuoto sūrio ir kapotomis petražolėmis.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.