Kulinarės patarimai, kaip patiems išsirūkyti žuvį

Nuo seno lietuviai mėgo sužvejotą laimikį ne tik kepti ar troškinti, bet ir rūkyti. Nors rūkytos žuvies dabar galime atrasti ir prekybos centruose, turbūt sutiksite, kad pabandyti šviežią žuvį išrūkyti pačiam – įdomi patirtis. Be to, išrūkyti žuvį nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti.

Rūkyta lašiša.<br>123rf nuotr.
Rūkyta lašiša.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2016, 11:42 AM, atnaujinta May 21, 2017, 3:27 AM

Žuvies rūkymui puikiai tinka tiek specialios grilio rūkimo talpos, tiek paprastesnis – metalo statinės variantas. Ji statoma ant plytų, kurios išlaiko statinę virš laužo. Žuvies rūkymui patartina naudoti šiek tiek drėgnas malkas, kurios išskiria gausiau dūmų.

Įprastai šviežios žuvies rūkymo procedūra trunka nuo 30 minučių iki 4–6 valandų.

Karpis mėgstantiems paprastumą

Žuvies rūkymo procesas gali būti be galo įdomus ir puikus būdas įdomiai praleisti laiką. „IKI“ prekybos tinklo maisto žinovė Aistė Rasmussen pirmam kartui siūlo nesudėtingą karpio receptą.

„Karpio filė nuplaukite po vėsiu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į pasiruoštą skardą. Atskirame inde sumaišykite rudąjį cukrų, česnako miltelius ir druską (dalimis 2x1x1). Paruoštu mišiniu apibarstykite žuvies filė ir 6 valandas palaikykite šaldytuve – kol mišinys ištirps. Iš šaldytuvo ištrauktą žuvį sudėkite ant grotelių, apibarstykite pipirais ir palaukite porą valandų – žuvis nudžius, o likęs mišinys taps lipnus. Paruoštą žuvį valandą rūkykite apie 180–200 laipsnių temperatūroje“, – sako A.Rasmussen.

Gardi lašiša sojos marinate

Kepta ar rūkyta lašiša mėgstama tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Norintiems išbandyti kažką neįprasto maisto ekspertė siūlo lašišą sojos marinate.

„Dėl ilgesnio marinavimo laiko patartina žuvį pasiruošti iš vakaro. Supjaustykite lašišos filė nedideliais, maždaug 3x6 cm gabaliukais. Inde sumaišykite vandenį, sojos padažą, rudąjį cukrų, česnako ir imbiero miltelius bei stambiąją druską (druska turi būti be jodo).

Apšlakstę žuvį paruoštu marinatu, įdėkite ją 8 valandoms į šaldytuvą. Nusausinę žuvį sudėkite ją ant grotelių ir 200 laipsnių temperatūroje rūkykite apie 6 valandas“, – pataria A.Rasmussen.

Rūkytas ešerys – greitas ir skanus užkandis

Viena iš greičiausiai paruošiamų ir rūkymui tinkamų žuvų – ešerys. Paruošti ešerį visai paprasta, tereikia vien druskos ir pipirų. Tačiau norintiems pažadinti savo skonio receptorius A.Rasmussen siūlo išbandyti rūkytą ešerį su Viusterio padažu.

„Pirmiausia paruoškite žuvį: nupjaukite ešerio galvą, uodegą bei pelekus, išimkite vidurius. Sutvarkytą žuvį nuplaukite ir nusausinkite. Atskirame inde sumaišykite vandenį, druską, rudąjį cukrų ir Viusterio padažą, pagal skonį įberkite čili, česnako ir imbiero miltelių. Marinatu apipiltą žuvį 4 valandas palaikykite šaldytuve. Apie 2 valandas ešerį rūkykite 120 laipsnių temperatūroje“, – patarė A.Rasmussen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.