Gaivus silkės tortas – patiks net ir ne itin mėgstantiems žuvį

Švedai garsėja savo pomėgiu valgyti žuvį, ypač silkę. Šios šalies gyventojai žino šimtus įvairiausių silkės paruošimo būdų: nuo paprastos marinuotos „vasaros“ silkės iki silkės degtinėje arba kario marinate. 

Švediškas silkių tortas – dar vienas tradicinio sumuštinių torto variantas.<br>T.Bauro nuotr.
Švediškas silkių tortas – dar vienas tradicinio sumuštinių torto variantas.<br>T.Bauro nuotr.
Švediškas silkių tortas – dar vienas tradicinio sumuštinių torto variantas.<br>T.Bauro nuotr.
Švediškas silkių tortas – dar vienas tradicinio sumuštinių torto variantas.<br>T.Bauro nuotr.
Stalo papuošimas.<br>T.Bauro nuotr.
Stalo papuošimas.<br>T.Bauro nuotr.
Taip puošiamas Vidurvasario šventės stalas Švedijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Taip puošiamas Vidurvasario šventės stalas Švedijoje.<br>T.Bauro nuotr.
D.Leonaviečienė žino, kaip paruošti gardų tortą net iš silkės.<br>T.Bauro nuotr.
D.Leonaviečienė žino, kaip paruošti gardų tortą net iš silkės.<br>T.Bauro nuotr.
D.Leonaviečienė žino, kaip paruošti gardų tortą net iš silkės.<br>T.Bauro nuotr.
D.Leonaviečienė žino, kaip paruošti gardų tortą net iš silkės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-06-25 16:29, atnaujinta 2023-06-19 16:49

Vienas įdomesnių silkės patiekimo variantų yra silkių tortas, kuris neretai ant švedų stalo atsiduria per Vidurvasario šventę (šved. Midsommar), kuri atitinka mūsų Jonines. Apie šią šventę, jos patiekalus, burtus ir tradicijas rašėme jau anksčiau.

Vien pavadinimas „silkių tortas“ skamba keistai. Atrodytų, silkė niekaip nedera su tortu. Tad kas tai yra?

Švedijos ambasados Lietuvoje virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė paaiškino, kad silkių tortas yra vienas iš sumuštinių torto variantų. Tokius tortus švedai ruošia neretai.

„Sumuštinių tortai daromi taip pat, kaip ir paprasti, kaip pagrindą naudojant duoną – juodą arba baltą, arba abi.

Tortą sluoksniuoji kaip sumuštinius: tepi aptepą, kuris dažniausiai ruošiamas iš varškės ir grietinės, ir dedi viską, ką tik nori: rūkytą arba sūdytą lašišą, krevetes arba kumpį, silkę arba saulėje džiovintus pomidorus su fermentiniu sūriu“, – atskleidė D.Leonavičienė.

Susluoksniuotą sumuštinių tortą galima papuošti įvairiai: salierų lapkočiu arba smulkintomis žolelėmis. Toks tortas skaniausias, kai bent per naktį pastovi šaldytuve ir visi sluoksniai vienas su kitu „susibendrauja“.

Nors, atrodytų, silkių tortas turėtų būti sūrus, D.Leonavičienės paruoštas gardėsis nustebino skoniu. Jis buvo gaivus ir net salžiarūgštis.

Paragavę torto maloniai liko nustebę net ir tie, kurie paprastai silkės nevalgo – specifinio silkės skonio beveik nebuvo justi.

Virtuvės vadovė atskleidė, kad tortui naudoja saldžiąją švedišką silkė, kurios skonį paprastai lemia marinatas.

Pavyzdžiui, marinuojant silkę juoduosiuose serbentuose skonis bus saldžiarūgštis. Be ypatingo skonio žuviai juodieji serbentai suteikia ir keistą alyvinę spalvą, panašią į raudonojo svogūno.

Juodųjų serbentų marinato receptą „Skonio“ rubrikoje pateiksime vėliau.

O kol kas siūlome pabandyti pasiruošti klasikinį švedišką silkių tortą ir švedišku būdu marinuotos silkės. Šiuo receptu pasidalijo Švedijos ambasados virtuvės vadovė D.Leonavičienė.

Švediškam silkių marinatui reikės:

0,5 kg silkių filė

250 ml vandens

210 g cukraus

125 ml acto (6 proc.)

5 gvazdikėlių

5 kvapiųjų pipirų

1 nedidelio raudonojo svogūno

1 laurų lapo

Tortui pertepti reikės:

400 g tepamosios varškės

200 g 15 proc. riebumo grietinės

350 g švediškai marinuotų silkių

4 šaukštų smulkintų krapų

2 šaukštų smulkintų svogūnų laiškų

5 g želatinos

žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų

Marinato paruošimas

Marinuokite silkę iš anksto. Puode užvirkite visus marinatui skirtus produktus, išskyrus svogūnus.

Užvirusį marinatą pavirkite dar 3 min. ir palikite ataušti.

Į marinatą sudėkite pjaustytus svogūnus ir užpilkite ant silkės. Marinuokite 1–2 paras. Taip paruošta uždengtame indelyje šaldytuve ji gali stovėti savaitę.

Torto gaminimas

Susiruošę gaminti tortą susmulkinkite marinuotą silkę mažais kubeliais, sumaišykite su svogūnų laiškais ir krapais, sudėkite grietinę ir tepamąją varškę, supilkite vandenyje išbrinkintą ir pakaitintą želatiną. Pagardinkite juodaisiais pipirais, pagal skonį įdėkite druskos.

Torto pagrindui reikės 12 riekių baltos sumuštinių duonos be plutos. Išklokite 6 riekes ant torto formos dugno.

Atsidėkite kelis torto įdaro šaukštus papuošti. Likusią įdaro masę padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį įdaro užtepkite ant torto pagrindo, dėkite likusias 6 riekes duonos, užtepkite likusią įdaro dalį, palikite 2–3 valandoms.

Nuimkite torto kraštą, aptepkite likusiu įdaru torto šonus, kūrybiškai dekoruokite salotų lapeliais, smulkintais kiaušiniais, krapais, pomidoriukais, žaliomis alyvuogėmis ir viskuo, kas jums skaniausia.

Tortas gardžiausias po 1 paros.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.