Jautienos troškinį medikas patobulino marinuotais agurkais

Jautienos troškinį su juodųjų serbentų džemu sugebės paruošti netgi tie, kurie pirmą kartą stojo prie viryklės. Šį iš carinės Rusijos kildinamą patiekalą vilnietis kraujagyslių chirurgas Gintaras Apanavičius (53 m.) verda be jokio nerimo, kad jam gali nepavykti.

Stroganovo jautiena pagal gydytoją G.Apanavičių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Stroganovo jautiena pagal gydytoją G.Apanavičių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
G.Apanavičius mėgsta pasisukioti virtuvėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
G.Apanavičius mėgsta pasisukioti virtuvėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Jun 29, 2016, 3:19 PM, atnaujinta Jan 24, 2023, 4:35 PM

Gydytojas sugebėjo išsklaidyti net kelis mitus, kurie gali trukdyti gardžiuotis jautiena, rašo „Gyvenimo būdas“.

Iš tikrųjų nebūtina iš anksto marinuoti šios mėsos – troškinį galima ruošti sulaukus svečių.

Jautiena nėra sausa ir sunkiai kramtoma mėsa, tiktai svarbu tinkamai ją pasirinkti.

Gaminant jautieną sugaištama ne daugiau laiko nei ruošiant patiekalą iš kiaulienos.

Troškiniui geriausiai tinka jautienos išpjova, tačiau ji yra pakankamai brangi.

Dėl šios priežasties galima vietoj išpjovos pasirinkti mentę, bet ne kumpį, nes jo skaidulos būna stambesnės.

„Aš dažniausiai renkuosi jautienos mentę, nors kai kada perku kiaulienos išpjautinę ar sprandinę“, – prisipažino gydytojas G.Apanavičius.

Mentė supjaustoma plonais pailgais gabalėliais – taip, lyg būtų ruošiamas guliašas, nors kai kuriuose restoranuose rašoma, kad jautienos troškinys yra ne guliašas, o befstrogenas.

Vilniečio mėgstamas mėsos troškinys daug kuo panašus į garsųjį Stroganovo – visos sudedamosios dalys tokios pat kaip ir ruošiant šį patiekalą.

Tačiau ruošdamas savo patiekalą gydytojas į jautienos troškinį įdeda marinuotų agurkų ir juodųjų serbentų džemo, taip pat šviežių bazilikų lapelių.

„Svarbu gerai paskrudinti mėsą, man ne visada tai pavyksta, nes kepant mėsą žemesnėje temperatūroje išsiskiria sulčių. Įkaitinus aliejų ant mėsos susidaro baltymų plėvelė, todėl jautienos gabalėliai nespėja išdžiūti ir lieka sultingi“, – priminė G.Apanavičius.

Šio patiekalo kilmę G.Apanavičius sieja su carine Rusija. Pasakojama, kad „Boeuf a la Stroganoff“ (jautiena pagal Stroganovą) – grafo Aleksandro Stroganovo (1795–1891) garbei pavadintas jautienos troškinys, kuriuo buvo vaišinami net elgetos.

Kaip daugelis to meto turtingų Rusijos žmonių, grafas A.Stroganovas Odesoje turėjo įkūręs valgyklą, į kurią galėjo bet kas užeiti.

Sotus patiekalas, kuriuo jis vaišindavo, buvo nesunkiai gaminamas, jį buvo patogu padalyti į porcijas, o svarbiausia tai, kad jis buvo skanus.

Manoma, kad vienas grafo nusamdytų virėjų sugebėjo suderinti prancūzų virtuvės gudrybes – iš pradžių mėsa apskrudinama aliejuje, o tik vėliau troškinama – ir rusų virtuvės privalumus – mat padažas patiekiamas ne atskirai, o kartu su mėsa.

„Reikia, kad puodas šiek tiek prikeptų – tada būna stipresnis patiekalo kvapas“, – sakė G.Apanavičius.

Keturių asmenų vaišėms užteks 500 gramų jautienos, nes troškinys sotus.

Dar prieš kelis dešimtmečius vienai porcijai buvo skiriama 120–150 gramų mėsos, o pastaruoju metu žmonės išlepinti, nes kepsnių bare gali užsisakyti ir 250 gramų mėsos kepsnį.

„Jei žmogus labai išalkęs, galbūt ir įmanoma suvalgyti tokią porciją, tačiau tai nebus sveika“, – priminė medikas.

Kadaise viešėdamas viename Klaipėdos restorane gydytojas apstulbo, kai padavėjas pasiūlė – jei suvalgys didkepsnį, sveriantį kilogramą, jam pietūs nieko nekainuos. Kadangi gydytojas suprato, kad normaliam žmogui neįmanoma vienu kartu įveikti kilogramo mėsos, jam teko susimokėti už pietus.

Skaniausias troškinys būna ką tik paruoštas. Gydytojas patarė, kaip išsiaiškinti, ar jautienos troškinys būna pašildytas, ar ką tik pagamintas.

Jeigu gavęs užsakymą padavėjas po 5 minučių atneša troškinį, kyla įtarimas, kad tai nėra ką tik pagamintas valgis, o pašildytas mikrobangų krosnelėje.

Jautienos troškinys, kuriuo Rusijos grafas vaišindavo net elgetas

Reikės (4 asmenims):

  • 500 g jautienos išpjovos ar mentės;
  • 2 paprikų;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 2 svogūnų galvučių;
  • 3 arba 4 marinuotų agurkų;
  • 2–3 valgomųjų šaukštų juodųjų serbentų džemo;
  • šiek tiek juodųjų pipirų, druskos;
  • kelių šaukštų pomidorų pastos;
  • 2–3 arbatinių šaukštelių krakmolo (bulvių ar kukurūzų) arba valgomojo šaukšto miltų;
  • laurų lapų, šviežių bazilikų lapelių pagal skonį.

Supjaustykite mėsą 3–4 centimetrų ilgio juostelėmis, įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus (galima naudoti lydytą sviestą). Mėsa turi apskrusti iš abiejų pusių. Jei aliejus nebus smarkiai įkaitęs, mėsa išskirs daug skysčių, atrodys, kad keptuvėje mėsa ne kepama, o troškinama.

Įpilkite į puodą vandens, kad apsemtų mėsos gabalėlius, sudėkite česnako skilteles, pjaustytą svogūną ir troškinkite 40 minučių. Tada įdėkite gabalėliais supjaustytų paprikų ir griežinėliais supjaustytų marinuotų agurkų ir virkite, kol mėsa suminkštės. Marinuoti agurkai yra saldesni nei rauginti, be to, geriau nesirinkti tokių, kuriems marinuoti naudotas sacharinas ar kitokie saldikliai.

Baigiant virti į troškinį įdedama juodųjų serbentų džemo ir pomidorų pastos, bet ne kečupo, kuriame būna vandens. Kad padažas būtų tirštesnis, galima įpilti vandenyje ištirpinto bulvių ar kukurūzų krakmolo ar miltų.

Kad jautiena skaniau kvepėtų, įberkite šviežių bazilikų lapelių ir smulkintų česnako skiltelių. Kai kas į troškinį deda besėklių vynuogių, maždaug apie dvi saujas, nes jautienai tinka saldumas. Tačiau netinka razinos.

Išjungus viryklę patariama dar dešimt minučių laikyti puodą uždengtą, kad troškinys įgautų sodresnį skonį.

Prie troškintos jautienos tinka įvairūs garnyrai – tai gali būti virtos bulvės, ryžiai, makaronai, keptos daržovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.