Firminis pyragas „5“ – vienas geriausiai pavykusių eksperimentų

Pagaliau atėjo laikas aprašyti vieną labiausiai vykusių eksperimentų su pyragais. Norėjosi, kad ir skonis būtų nepriekaištingas, ir kad akį džiugintų.

Firminis pyragas „5“.<br>R.Šniolienės nuotr. (kumutesreceptai.lt)
Firminis pyragas „5“.<br>R.Šniolienės nuotr. (kumutesreceptai.lt)
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jun 5, 2018, 5:20 PM, atnaujinta Jun 4, 2023, 6:08 PM

Ir kad gamyba nebūtų varginanti.

Dabar jau šį pyragą kepu gan dažnai, nes jis ne tik puikiai dera su bet kokiais sezono vaisiais ar uogomis, bet dar ir labai lengvai įsimenamas dėl skaičiaus 5. Tuoj suprasite, kodėl.

Pavasarį pyragą gardinu rabarbarais, vėliau – braškėmis, juodaisiais serbentais, šilauogėmis.

Rudenį – obuoliais, žinoma. O žiemą dedu konservuotas vyšnias be kauliukų ar bananą. Variacijoms ribų nėra.

Pyragui reikės:

  • 5 kiaušinių;
  • 5 v. š. cukraus;
  • 5 v. š. miltų (be kaupo);
  • 5 v. š. aliejaus (neutralaus skonio ir kvapo, pvz. saulėgrąžų ar rapsų);
  • 5 a. š. cukraus pudros;
  • 5 rabarbaro kotų (plonų, apie 30 cm ilgio);
  • 5 lašų romo esencijos (nebūtinai);
  • sodos, acto.

Štai ir atsakymas, kodėl 5. Žinoma, gaminant pyragą su vyšniomis, jų reikės daugiau nei penkių.

Pirmiausiai atskiriu trynius nuo baltymų, baltymus dedu į šaldytuvą. Išsitraukiu elektrinį mikserį (jei neturite – tiesiog ilgiau paplaksite šluotele).

Į indą su tryniais suberiu cukrų ir pradedu maišyti. Kai cukrus aptirpsta ir tryniai pabąla, pilu aliejų, įlašinu romo esencijos, tuomet suberiu miltus. Kai jau viskas susimaišo, tešlą dedu į šoną ir imuosi rabarbarų, juos nulupu ir supjaustau 1 cm gabalėliais.

Virš tešlos laikau šaukštą su 1 a. š. sodos ir labai lėta srovele pilu actą. Pilu tol, kol soda putoja. Įmaišau putas, tuomet suberiu rabarbarus ir juos įmaišau į tešlą.

Įjungiu orkaitę, kad kaitintų iš viršaus ir apačios 180 C, tešlą supilu į kepimo formą ir ją dedu ant grotelių orkaitės viduryje. Nustatau laikmatį 30 min.

Imuosi baltymų – plaku juos, kol jie tampa blizgūs, suberiu cukraus pudrą ir dar truputį paplaku, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Beje, daugelis rekomenduoja plakant baltymus į juos įberti žiupsnelį druskos. Galima, bet tikrai nėra būtina, jei baltymai atšaldyti.

Po 30 min. pyragą ištraukiu iš orkaitės, ant viršaus supilu plaktus baltymus, tolygiai paskirstau, pakedenu šakute ir formą vėl grąžinu į orkaitę dar 15-20 min. Šioje kepimo stadijoje reikėtų toli nesitraukti, viena akim stebėti ar neruduoja baltymų kepurė. Jei pasirodys, kad ji per ruda, pakeiskite kepimo režimą – kad keptų tik iš apačios.

Orkaitės neatidarinėju, palieku pyragą iki jis visiškai atvėsta.

„Kūmutės virtuvė“ 

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 liepos 3 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.