„Vasaros pietums dažnai kepu kalakutienos ir cukinijų maltinukus. Paprastai tuo metu virtuvė būna pilna jaunų cukinijų, kurias labai mėgstu.
Tarkuotos cukinijos mėsai suteikia sultingumo ir švelnaus skonio“, – atskleidė virtuvės žinovė.
Šiems maltinukams ji pataria geriau rinktis maltą kalakuto kumpį, o ne krūtinėlę. Skaniausia juos valgyti su šviežiomis salotomis ar stambiai kapotų pomidorų padažu.
Šį Renatos patiekalą palankiai vertina ir dietistė Toma Eroglu.
„Maltinukai patiks tiems, kurie ypač rūpinasi savo svoriu. Kalakutiena yra neriebi mėsa, o cukinija – nekaloringa daržovė. Pomidorų padažas gausus įvairių antioksidantų. Tikri vasariški pietūs ar vakarienė“, – patikino dietistė.
Išbandykite ir jūs!
Kalakutienos ir cukinijų maltinukai
Receptas iš R.Ničajienės knygos „Gero skonio dienoraštis. Vasara“.
Reikės:
- 1 nedidelės jaunos cukinijos;
- 500 g maltos kalakutienos;
- 2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
- 1 raudonojo svogūno;
- 2 česnako skiltelių;
- kelių petražolių šakelių;
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Pomidorų padažui:
- kelių prinokusių pomidorų;
- 1 nedidelio raudonojo svogūno;
- 1 šaukšto raudonojo vyno acto;
- kelių kalendrų šakelių;
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti
Cukiniją nuplaukite ir jei jos odelė minkšta, o sėklos dar nesusiformavusios, visą sutarkuokite burokų trintuve. Ne tokią jauną cukiniją teks nulupti ir pašalinti sėklas. Tarkuotą cukiniją pasūdykite, įdėkite į sietelį ir palikite, kad nuvarvėtų sultys.
Maltą kalakutieną sumaišykite su tarkuota cukinija, smulkiai pjaustytu raudonuoju svogūnu, kapotomis petražolėmis, česnakais, maltais pipirais ir alyvuogių aliejumi. Druskos dėkite saikingai, nes sūrumas bus jaučiamas ir dėl prieš tai pasūdytos cukinijos.
Viską gerai rankomis išmaišykite ir suformuokite 8 nedidelius maltinius. Juos galite pagaminti iš anksto ir laikyti apie parą šaldytuve, kol prireiks kepti.
Maltinius kepkite keptuvėje, įpylę kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, iš kiekvienos pusės po 4 minutes ant vidutinės ugnies. Per tą laiką maltinukai apskrus ir visiškai iškeps.
Kol jie kepa, paruoškite kapotų pomidorų padažą. Pomidorus smulkiai sukapokite peiliu kartu su raudonuoju svogūnu ir kalendromis. Gardinkite druska, pipirais, šlakeliu gero acto ir išmaišykite.
Maltinius valgykite iš karto, kol dar šilti, su kapotų pomidorų padažu.
Receptas iš „Sezoninė virtuvė“