Baklažanų ir paprikų užtepėlė: pirštelius aplaižysite

Vos grįžusi iš Rumunijos puoliau prie puodų gaminti man taip patikusios užtepėlės, kurią jie vadina zakuska.

Rumuniška užtepėlė.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Rumuniška užtepėlė.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Rumuniška užtepėlė.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Rumuniška užtepėlė.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Daugiau nuotraukų (2)

Dangira Šimašiutė, „Duok druskos“

2016-08-09 09:25, atnaujinta 2022-08-09 21:19

Rumunijoje prisiragavau aš šios užtepėlės su grybais ir be grybų, bet šiandien nusprendžiau, kad grybų visgi reikia. Baklažanus ir paprikas šiam padažui reikia paskrudinti, jų odelė šitaip nusilups be jokio vargo, o jei juos gruzdinsite grilyje, kuriame kūrenamas natūralus medis, pirštukus apsilaižysite – natūralus dūmelis daržovėms suteikia labai gardaus aromato.

Kadangi aš pritrūkau anglių, šįkart baklažanus ir paprikas gruzdinau orkaitėje. Jei netingite arba tiesiog pietums planuojate užkurti grilį, pasinaudokite ta proga ir daržoves skrudinkite jame.

Tiesiog kepinkite baklažanus ir paprikas, kol šie gerai pajuoduos ir odelė apskrus, pasukinėkite žnyplėmis, kad iš visų pusų gerai apdegtų, o prieš nulupant odą leiskite truputį atvėsti – nė vienas gardumynas nėra vertas apdegusių pirštų.

Rumuniška baklažanų ir paprikų užtepėlė su grybais

Reikės:

  • 4 baklažanų, viso apie 1,6 kg;
  • 5 raudonųjų paprikų, viso apie 1,2 kg;
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų;
  • 8 skiltelių česnako;
  • 300 g pievagrybių;
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 800 ml arba 4 stiklinių naminio pomidorų padažo arba trintų konservuotų pomidorų;
  • 2 lauro lapų;
  • druskos, pipirų.

Kaip gaminti

Jei daržoves gruzdinsite ant grilio, sėkmės! Geras pasirinkimas! Jei orkaitėje – įkaitinkite ją kiek įmanoma karščiau. Manoji įkaista iki 300 laipsnių.

Baklažanus pabadykite peilio smaigaliu, tiesa, tai reikia padaryti ir gruzdinant grilyje, kad šie nesusprogtų. Dėkite juos ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-25 minutes, karts nuo karto pavartant, kad oda pajuoduotų iš visų pusių. Leiskite atvėsti.

Paprikas paskrudinkite lygiai taip pat, o kai odelė pajuoduos, suvyniokite į aliuminio foliją ir leiskite atvėsti.

Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, česnaką sukapokite kuo smulkiau. Grybus supjaustykite plonais griežinėliais.

Nuo kiek atvėsusių baklažanų nulupkite odelę. Jei jie gerai apkepė, tai turėtų eitis labai lengvai. Supjaustykite juos į kelis didesnius gabalus, sudėkite į kiaurasamtį ir leiskite nuvarvėti skysčiui.

Kai paprikos atvės tiek, kad galėtumėte jas liesti, nulupkite jų odelę, pašalinkite sėklas ir kotą.

Didesniame puode įkaitinkite aliejų, kepkite jame svogūnus, maždaug 5 minutes, tada suberkite česnakus ir kepkite dar minutę.

Baklažanus suberkite į didesnį dubenį ir patrinkite juos bulvių košės grūstuve, kad jie virstų koše su smulkiais gabaliukais. Suberkite į puodą.

Paprikas taip pat susmulkinkite ir suberkite į puodą. Baklažanus ir paprikas galima sutrinti virtuviniu kombainu, tik labai nepertrinkite – visai skanu, kai lieka gabaliukų.

Pomidorų padažą supilkite į puodą, suberkite smulkintus grybus, pagardinkite druska, pipirais, gerai išmaišykite, puodą uždenkite ir virinkite ant labai lengvos ugnies vieną valandą, tada puodą atidenkite ir virinkite dar bent 45 minutes, kol padažas sutirštės iki norimos konsistencijos.

Taip paruoštą padažą galite supilti į sterilizuotus stiklainiukus ir užkonservuoti arba gerai atvėsinkite, atšaldykite ir mėgaukitės su šviesia duona.

Toks padažas tinka ne tik valgyti su duonos srebučiu. Tai šaunus garnyras prie žuvies arba šviesios mėsos, jis taip pat labai tiks su makaronais. 

Šaltinis – tinklaraštis „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.