Pomidorų sriuba su skrudintais avinžirniais

Šiltnamyje ar darže ėmus raudonuoti pomidorams kulinarijos knygų autorė Renata Ničajienė (41 m.) vos spėja suktis – derlius didėja kasdien. Bet visai nesudėtinga iš pomidorų paruošti įvairių patiekalų, kurie tiks pusryčiams, pietums ir vakarienei.

Pomidorų sriuba su skrudintais avinžirniais.<br>R.Ničajienės nuotr.
Pomidorų sriuba su skrudintais avinžirniais.<br>R.Ničajienės nuotr.
Kad išmėgintų vasariškus receptus, R.Ničajienė persikelia gyventi į sodybą.<br>A.Kubaičio nuotr.
Kad išmėgintų vasariškus receptus, R.Ničajienė persikelia gyventi į sodybą.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

2016-08-10 11:45, atnaujinta 2022-08-09 21:16

„Vasarą dažniau gaminame salotas iš šviežių daržovių, kuriose gausu vitamino C, bet termiškai apdorotuose pomidoruose daugiau likopeno“, – patikino naujos kulinarijos knygos „Gero maisto dienoraštis. Vasara“ autorė R.Ničajienė, rašo „Gyvenimo būdas“.

Lauke ar šiltnamyje išauginti pomidorai ne tiktai labai gardūs ir aromatingi. Juose gausu likopeno, vitaminų A, C, K.

Dietologė Toma Eroglu, knygų „Gero maisto dienoraštis“ konsultantė, tvirtino, kad pomidoruose esančios veikliosios medžiagos lengviau pasisavinamos juos šildant ar kepant su truputėliu aliejaus. Tad kai švieži pomidorai pabos, juos kepkite orkaitėje ar kepsninėje.

Šių daržovių sezonas gali pakeisti jūsų pusryčius – išbandykite žydų mėgstamą šakšuką, tai yra troškintuose pomidoruose išsikepkite kiaušinius. Arba į išskobtus pomidorus įmuškite po kiaušinį ir pašaukite į orkaitę dešimčiai minučių.

Išbandykite naujus, įvairių pasaulio virtuvių patiekalus su pomidorais. Šių daržovių gausu ispanų, italų, pietų amerikiečių receptuose.

Šiltuosiuose kraštuose iš žalių, nesunokusių pomidorų verdami džemai, kurie puikiai tinka prie brandintų sūrių, jie taip pat kepami apvoliojus džiūvėsėliuose.

„Tai tikrai nuostabaus skonio patiekalai, kuriuos verta išbandyti“, – paragino populiarių kulinarijos knygų autorė.

Kad išmėgintų visus vasariškus receptus, R.Ničajienė iš savo namų Vilniuje šiltuoju sezonu persikelia šeimininkauti į sodybą, kurioje noksta šviežios daržovės, uogos.

Tad vasara kulinarijos knygų autorei pamėtėja idėjų, bandymų ir naujų skonių.

Pomidorų sriuba su skrudintais avinžirniais

Per patį pomidorų sezoną virkite iš jų sriubą. Ją virdami naudokite tik naminį sultinį ir nepilkite grietinėlės. Skrudinti avinžirniai jai suteiks sotumo ir tirštumo. Be to, avinžirniai – augalinių baltymų, maistinių skaidulų, folio rūgšties, vitamino B6, mangano, seleno ir geležies šaltinis.

Pagal šį receptą virtos sriubos pakaks 6 asmenims. Virti užtruksite valandą.

Reikės:

  • 1 kg pomidorų;
  • 1 česnako galvutės;
  • 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 1 l natūralaus vištienos sultinio;
  • 2 svogūnų;
  • 1 stiklinės virtų avinžirnių;
  • žiupsnelio aitriosios paprikos;
  • alyvuogių aliejaus kepti.

Švarius pomidorus perpjaukite pusiau ir sudėkite pjūvio puse į viršų ant kepimo popieriaus. Pomidorus apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, čiobreliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Česnaką nulupkite, jo skilteles stambiai supjaustykite ir berkite ant pomidorų. Dėkite kepti į įkaitintą iki 180 °C orkaitę 45 minutėms.

Kol kepa pomidorai, supjaustykite ir pakepinkite svogūnus puode, kuriame virsite sriubą. Kai svogūnai apskrus, supilkite sultinį, virkite maždaug 10–15 minučių. O tada sudėkite iškepusius orkaitėje pomidorus ir sriubą užvirkite. Paskui ją trintuvu sutrinkite. Jei reikia, gardinkite druska ir pipirais.

Išvirusius avinžirnius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir aitriąja paprika ir paskrudinkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 15 minučių.

Karštą sriubą pilkite į lėkštes ir apibarstykite skrudintais avinžirniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.