Klasikiniai virtinukai verdami su mėlynėmis, tačiau puikiai tiks ir kitokios šviežios uogos. Jūsų vaikai, ir ne tik jie, bus tikrai laimingi, suvalgę lėkštę gardaus vasariško patiekalo!
Virtiniai su mėlynėmis
Ingredientai 4 asmenims
Tešlai:
- 300 g kvietinių miltų;
- žiupsnis smulkios druskos;
- 200 ml verdančio vandens;
- 2 šaukštai (30 g) sviesto.
Įdarui:
- apie 200 g mėlynių;
- 2 šaukšteliai miltų;
- cukraus.
Miltus dubenyje sumaišykite su druska, verdantį vandenį supilkite į stiklinę ir įmeskite sviestą. Pamaišykite, kad sviestas ištirptų, tada supilkite į dubenį su miltais.
Pirštais arba virtuviniu kombainu minkykite tešlą, kol ji taps minkšta, elastinga, nelips prie rankų. Jei trūksta – įberkite šiek tiek miltų.
Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (gali stovėti ir parą ar dvi).
Tešlą padalinkite į 4 dalis. Dirbdami su viena dalimi, visas likusias laikykite įsuktas į maistinę plėvelę, kad nesudžiūtų.
Mėlynes nuplaukite, nusausinkite ir pabarstykite miltais.
Iš tešlos suformuokite pailgą „dūdelę“ – kočiokite ją tarp rankų, kol taps ilga stora „virvele“. Tada supjaustykite tešlą varškėtukų dydžio gabaliukais.
Kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiokite į ploną apskritimą, į jo vidų dėkite po šaukštelį mėlynių ir įberkite trputį cukraus (aš įberiu apie 1/4 šaukštelio). Sulipdykite kraštelius, kad jie neatsilipdytų verdant.
Virkite dideliame puode, pasūdytame vandenyje, dalimis, kad nesuliptų. Sumeskite virtinukus į kunkuliuojantį vandenį po vieną, o kai jie iškils į paviršių – palikite virti apie 1-2 minutes. Tada išgriebkite kiaurasamčiu.
Patiekite karštus su grietine, cukrumi, galite pabarstyti šviežiomis mėlynėmis.
Šaltinis – nidosreceptai.lt