Senovinis plokštainis „Palangos varškėtis“ – magiškai skanus

Tai senovinis plokštainis (pyragas), kurio pagrindas – trapus su varškės ir razinų įdaru.

Varškės pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Varškės pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Varškės pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Varškės pyragas.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Aug 22, 2016, 11:08 AM, atnaujinta Aug 22, 2023, 9:23 AM

Nuostabus, puikus, fantastiškas varškės pyragas-plokštainis! Senoviškas lietuviškas. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių. Magiškai skanus! Rekomenduoju.

Patarimai, pastebėjimai. Jei tešla bus kiek per minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių. Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto viso 300 g).

Naudojau 20x20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20x30 cm.

Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau ant atskiros didelės skardos. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį.

Mano recepto ir skonio vertinimas – penki iš penkių. Tobula, būtinai kartosiu.

Plokštainis „Palangos varškėtis“

Receptas adaptuotas iš knygos „Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys“

Ingredientai (20x20 cm arba 20x30 cm kepimo formai)

Pyrago pagrindui:

  • 195 g miltų;
  • 1/4 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 100 g minkšto sviesto;
  • 90 g cukraus;
  • 1 vidutinis kiaušinis.

Pagrindui aptepti:

  • 2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo);
  • žiupsnelis cinamono.

Pyrago įdarui:

  • 200 g varškės;
  • 100 g cukraus;
  • 80 g minkšto sviesto;
  • 6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai;
  • 20 g miltų;
  • 1 šaukštas apelsinų džemo;
  • saujelė (apie 40 g) razinų.
  • Pabarstymui – cukraus pudros.

Gaminimo eiga

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.

Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto-cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.

Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.

Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs.

Pyragą palikite atvėsti skardoje.

Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Šaltinis – bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.