Tokius pomidorus naudoju sriuboms, garnyrams, makaronų ir mėsos padažams, kartais tiesiog kabiname iš stiklainio.
Pomidorus įpjaunu viršūnėse kryžiuku ir nardinu į verdantį vandenį puode 2-3 minutėms. Išgriebtus dedu į kuo šaltesnį vandenį ir palieku jame iki visai atvėsta. Odelės atsiskiria nuo pomidorų, lieka jas tik nuimti.
Tuomet pomidorus sudedu į tuščią puodą (labai patogu žinoti jo litražą, tuomet bus lengva pasiskaičiuot prieskonių kiekį), užberiu tokiu santykiu:
1 litrui pomidorų – 1 arb. š. su kaupu druskos, 1 arb. š. cukraus.
Gerai permaišau ir palieku ramybėje bent 2 valandas, geriau vėsesnėje patalpoje, bet ne šaldytuve. Per tą laiką pomidorai išleidžia sultis, jų pilnai užteks konservavimui, nereikia pilti nei vandens nei jokių kitokių skysčių.
Praėjus 2 valandoms puodą statau ant ugnies, užkaitinu iki užvirimo ir kuo skubiau pilu į švarius stiklainius, užsuku iškaitintais dangteliais ir apverstus aukštyn kojom gerai apdengiu, kad kuo ilgiau laikytųsi šiluma.
Pernai gaminau po kelis stiklainius su česnakais, su svogūnais, su krapais, vis tik skaniausi gavosi šie, be priedų.
Patarimas – cukraus irgi galima nedėti, tik druską.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.