Mocarela, cukinijomis ir kuskusu įdaryti pomidorai

Gyvenant vienoje gražiausių vietų pasaulyje reikia tikėtis, kad kai ateina atostogų metas, namai yra pilni svečių. Šie metai nėra išimtis – pas mane vėl neužsidaro durys, svečiai keičiasi kas savaitę.

Įdaryti pomidorai.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Įdaryti pomidorai.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Įdaryti pomidorai.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Įdaryti pomidorai.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Daugiau nuotraukų (2)

Dangira, „Duok druskos“

Aug 25, 2016, 10:21 AM, atnaujinta Aug 22, 2023, 9:26 AM

Kiekvieną vasarą aš įgundu gaminti pagal keletą receptų, kurie tampa mano vasaros mitybos rutina. Kadangi svečiai kaskart vis kiti, man nereikia sukti galvos, kuo juos vaišinsiu – meniu dažnai lieka tas pats, apsipirkimo sąrašas – tas pats, pasiruošimo planas irgi tas pats.

Kai kurie patiekalai svečių prašymu ir šią vasarą nenustoja puošti mano vaišių stalo, o štai šie pomidorai, regis, bus šios vasaros hitas – jų receptas jau iškeliavo ir už Atlanto vandenyno, ir į Azijos šalis.

Pomidorus, kimštus kuskusu, mocarela su baziliko padažu, ruošiu jau daugybę metų, kartais jį pagardindavau vištienos gabaliukais, o kartais ruošdavau tiesiog be nieko.

Šią vasarą nusprendžiau į receptą įtraukti keptas cukinijas ir gruzdintus kedro riešutus. Eksperimentas tikrai pavyko – šitaip patobulintas receptas yra pats gardžiausias ir jau keletą kartų buvo labai pozityviai įvertintas.

Anądien neturėjau cukinijų, tad jas pakeičiau keptais porais – buvo irgi neblogai, tad galima ir paįvairinti, bet galutinis rezultatas su cukinijomis lieka labiausiai vykęs.

Lengvas ir vasariškas patiekalas pasotins kiekvieną vegetarą, o tiems, kas negali be mėsos, tiks kaip garnyras prie ant žarijų keptų kepsnių arba žuvies.

Kuskuso kruopomis, mocarela ir cukinijomis įdaryti pomidorai

4 porcijoms reikės:

  • 80 g kuskuso kruopų;
  • 1 mažos cukinijos, maždaug 200 g;
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 20 g kedro riešutų;
  • 1 mocarelos kamuoliuko (kuris parduodamas maišelyje su skysčiu);
  • druskos, pipirų;
  • 8 didelių apvalių pomidorų.

Bazilikų padažui:

  • saujelės bazilikų lapelių;
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio Kajeno pipirų;
  • druskos.

Kaip gaminti

Kuskusą pasverkite stiklinėje, suberkite į dubenėlį, ta pačia stikline atseikėkite tokį patį tūrį verdančio vandens ir apliekite juo kruopas, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu, leiskite išbrinkti.

Cukiniją supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite vieną šaukštą aliejaus. Kepkite jame cukiniją, kol kubeliai lengvai paruduos. Leiskite atvėsti.

Kitoje sausoje keptuvėje paskrudinkite kedro riešutus. Leiskite atvėsti.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Išmirkusias kuskuso kruopas išpurenkite šakute, sumaišykite su keptomis cukinijomis, gruzdintais kedro riešutais ir dviem šaukštais alyvuogių aliejaus. Pagardinkite druska, pipirais.

Mocarelos kamuoliuką išimkite iš pakuotės, sutrupinkite ir įmaišykite į kuskusą.

Nupjaukite pomidorų viršūnėlę, atsargiai išskaptuokite vidų, prikimškite paruošto mišinio, dėkite į gilesnį apkepo indą. Taip paruoškite visus pomidorus, apšlakstykite likusiais trim šaukštais aliejaus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

Tuo tarpu baziliko lapelius superkite į trintuvą, apliekite alyvuogių aliejumi, pagardinkite Kajeno pipirais, druska ir gerai susmulkinkite. Padažas bus dar dardesnis, jei jį ruošite rankine, akmenine grūstuve.

Iškeptus pomidorus patiekite aplieję bazilikų padažu.

Keletas patarimų

Jei norite lengvo patiekalo, bet būtinai reikia mėsos, imkite vištienos filė, supjaustykite mažais kubeliais, pakepkite karštoje keptuvėje su trupučiu aliejaus ir įmaišykite į įdarą.

Smulkinti bazilikai labai greitai pakeičia spalvą, o jei norite, kad padažas išliktų nuostabiai žalias, užvirinkite puodą vandens, suberkite baziliko lapelius pavirinkite 30 sekundžių ir iškart perkelkite juos į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais. Taip paruoštus bazilikus susmulkinkite su kitais padažui skirtais produktais.

Šaltinis – tinklaraštis „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.