Aktorės verdamą svogūnų sriubą su malonumu kerta net vaikai

Vasarą aktorė ir psichologė Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė (36 m.) ne tik dalyvavo daugybėje įvairių šou. Šviežių uogų, grybų, vaisių ir daržovių derlius vilnietę įsuko į kulinarinius ieškojimus.

Svogūnų sriuba.<br>123rf nuotr.
Svogūnų sriuba.<br>123rf nuotr.
Aktorė ir psichologė L.Bražinskaitė-Tupikovskienė atvėsus orams dažnai verda trintą sriubą.<br>G.Janonytės nuotr., A.Zareckienės stilius
Aktorė ir psichologė L.Bražinskaitė-Tupikovskienė atvėsus orams dažnai verda trintą sriubą.<br>G.Janonytės nuotr., A.Zareckienės stilius
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

Aug 30, 2016, 5:29 PM, atnaujinta Sep 11, 2023, 10:49 AM

Šiltomis vasaros dienomis aktorės vyras Ričardas ir atžalos – devynerių metų Dominykas ir beveik pusantrų Izabelė mėgaujasi prie namų lauko kepsninėje ruoštu maistu.

„Vyras ir sūnus pirmenybę teikia ant grotelių keptos mėsos ir daržovių patiekalams, o mes su dukra dažniau renkamės paukštieną, žuvį ir keptas šviežias daržoves“, – kalbėjo aktorė, nusifilmavusi ne viename populiariame seriale.

L.Bražinskaitė-Tupikovskienė tikino, jog kasdienio stalo, ypač šiuo metu, kai gamta dosni daržo, sodo ir miško gėrybių, neįsivaizduoja ir be sriubos. Ją virdama moteris kaskart vis eksperimentuoja, ieško naujų skonių ir derinių.

– Su skaitytojais nutarėte pasidalyti mėgstamos svogūnų sriubos receptu. Dažnai valgote sriubą?

– Džiaugiuosi, kad ne tik mes su vyru, bet ir mūsų vaikai labai mėgsta įvairią sriubą. Šiltuoju metų laiku dažniau ragaujame šaltibarščių, gaivių šaltųjų sriubų – špinatų, ridikėlių. Vaikams dar labai patinka šalta vaisių, uogų sriuba.

Atvėsus orams su malonumu skanaujame trintos sriubos – moliūgų su kukurūzais, pomidorų, įvairių daržovių ir sūrio.

Kaskart virdama sriubą stengiuosi sugalvoti ką nors nauja: ją gardinu įvairiais prieskoniais, įberiu žolelių.

– Sriubą verdate tik iš šviežių daržovių ir vaisių ar dėl patogumo renkatės prekybos centruose siūlomus šaldytus ar konservuotus produktus?

– Kiek įmanoma, maistą stengiuosi kuo ilgiau gaminti iš šviežių daržovių ir vaisių, kurių parsivežame iš tėvų sodybų ar pasiskiname savame nedideliame darže prie namų. Pastaraisiais metais vis daugiau vasaros ir rudens gėrybių stengiuosi pati užšaldyti.

Mano šaldiklyje visą vėsųjį laikotarpį netrūksta įvairių grybų, supjaustytų cukinijų ir brokolių, kitų daržovių, su cukrumi pertrintų ar šviežiai užšaldytų uogų, net prieskoninių žolelių. Kai žiemą šias gėrybes atšildau ir sudedu į puodą, virtuvė pakvimpa vasara.

– Galbūt iš mamos ar senelių paveldėjote ir konservavimo paslapčių?

– Kad ir kaip mėgstu šviežias, o vėliau šaldytas uogas ir daržoves, dalį jų konservuoju. Dar vaikystėje matydavau, kaip mama ar senelės ruošia vaisius ir daržoves žiemai: konservuoja, verda uogienes, kompotus. Iš jų paveldėjau daugybę receptų.

Ypač mėgaujuosi vyšnių uogiene su graikiniais riešutais ir šlakeliu konjako. Pagal mamos receptą paruoštos uogienės mano namuose būna visada.

– Koks yra jūsų išskirtinis patiekalas?

– Vienas mėgstamiausių patiekalų, kurį ruošti išmokė mano senelė, – nacionalinis uzbekų virtuvės patiekalas mantai.

Jo receptą į Lietuvą ji parsivežė iš tremties. Šiuos „peraugusius koldūnus“, kaip juos vadina mano sūnus, gaminu specialiame puode.

Svogūnų sriuba

Patiekalui reikės:

  • 4 svogūnų,
  • 3–4 skiltelių česnako,
  • 2 šaukštų sviesto,
  • 2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus,
  • žiupsnio džiovintų čiobrelių,
  • 1 šaukštelio cukraus,
  • 2 šaukštų miltų,
  • 100 mililitrų baltojo sauso vyno (jeigu pageidaujama),
  • 2 litrų vandens,
  • 2 jautienos sultinio kubelių.

Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais, susmulkinkite česnakus. Puode ištirpinkite sviestą, įpilkite aliejaus. Kai įkais, sudėkite svogūnus ir česnakus, juos švelniai pakepinkite ant vidutinio karštumo ugnies.

Kai jie taps aukso spalvos, apibarstykite čiobreliais, cukrumi ir miltais, gerai išmaišykite, kad nesusidarytų gumulėlių, tada uždenkite ir kelias minutes patroškinkite ant mažo kaitrumo ugnies.

Jeigu naudosite vyną, jį taip pat reikia supilti į puodą ir išmaišyti. Verdančiame vandenyje ištirpinkite jautienos sultinio kubelius. Supilkite į puodą, kuriame verda sriuba, ir viską gerai išmaišykite.

Virkite apie 20 minučių. Prie šios sriubos tinka ir pakepintas prancūziškas batonas, prieš kepinant ji dar galima apibarstyti tarkuotu sūriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.