Kitus pyragėlius taip ir vadinu – pyragėliais su kiauliena, vištiena, varške ar kitais įdarais.
Deja, nesu sutikusi tikros karaimės, kuri būtų išmokiusi kibinų gaminimo subtilybių, todėl ilgai domėjausi, ragavau, gaminau įvairias tešlas, įdarą kapojau, pjausčiau, maliau, gardinau grietine/sviestu/sultiniu.
Ir štai kaip gaminu mūsų šeimai gardžiausius kibinus. Beje, valgome juos tik ką tik iškeptus, pašildytiems sakome riebų „ne“. Todėl vienu kartu iškepu tiek kibinų, kiek planuojame suvalgyti, tuo tarpu tešlą ir įdarą sudedu į šaldymo kamerą.
Keletas mažų gudrybių – po receptu.
Tešlai reikės:
- 1 kg kvietinių miltų;
- 180 g 82% riebumo sviesto (standartinis didesnis pakelis);
- 380-400 g 30% riebumo grietinės;
- 4 vidutinio dydžio kiaušinių;
- po žiupsnį druskos ir cukraus.
Sviestą bent pusvalandžiui dedu į šaldymo kamerą, tuomet jį į gilų dubenį sutarkuoju stambia trintuve ir kuo greičiau sutrinu į trupinius su miltais.
Supilu grietinę, įmušu 3 kiaušinius ir vieną baltymą (trynį palieku aptepimui), druską su cukrumi ir užminkau tešlą. Ją apsuku maistine plėvele ir nešu į šaldytuvą valandai-kitai. Tuomet ruošiu įdarą.
Įdarui reikės:
- 600-700 g avienos (jei labai bijote lajaus skonio, rinkitės riebesnę jautieną ar veršieną);
- 200-300 g baltagūžio kopūsto;
- 2 vidutinių svogūnų;
- 50-60 g sviesto;
- 1 v. š. grietinės;
- žiupsnio maltų kmynų;
- žiupsnio maltų raudonėlių;
- 1 a. š. druskos.
Mėsą supjaustau kuo smulkesniais gabaliukais – laiko atimantis darbas, bet jis atsiperka tikrai nuostabiu skoniu. Kopūstą ir svogūnus pjaustau lygiai tokiais pačiais nedideliais gabaliukais.
Viską sumaišau su grietine ir prieskoniais, o sviestą supjaustau daugmaž 1 cm kubeliais.
Tešlą traukiu iš šaldytuvo, darbo stalą pabarstau miltais (arba naudoju silikoninį padėklą) ir kočioju ne itin ploną lakštą. Formai išpjauti naudoju arbatinę lėkštutę. Į apskritimo centrą dedu įdaro, į jį įspaudžiu gabaliuką sviesto ir formuoju kibiną. Aprašyti eigą pakankamai sunku, todėl siūlau pažiūrėti vieną iš gausybės vaizdo medžiagos „Youtube“ kanale.
Aptepimui paliktą trynį išplaku su keliais šaukštais vandens ir gautu mišiniu aptepu paruoštus ir į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėtus kibinus.
Kepu apie 40 min. 200 C kaitroje.
Kibinus tiekiu karštus, su jautienos sultiniu.
Jei lieka tešlos, ją sudedu į plastikinį maišelį ir iškočioju į ploniausią įmanomą lakštą. Tą patį padarau su įdaru. Tuomet lakštus susuku į rulonus ir dedu į šaldymo kamerą. Taip paruoštus gaminius lengva atšildyti ir pagaminti naują partiją kibinų.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.