Sportininką į pergales veda jo sukurtos „Kovotojų“ salotos

Rytų kovos menų meistras ir saviugdos treneris Jordanas Poškaitis (45 m.) neslepia, kad mityba siekiant pergalių ringe ne mažiau svarbi nei fizinis bei psichologinis pasirengimas. Kad maistas būtų skanus ir sveikas, kovotojas kuria patiekalų receptus.

Be lėkštės paties sukurtų „Kovotojų“ ar kitų salotų J.Poškaitis apie didžiąsias pergales ringe turbūt net nesvajotų, nes pritrūktų jėgų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Be lėkštės paties sukurtų „Kovotojų“ ar kitų salotų J.Poškaitis apie didžiąsias pergales ringe turbūt net nesvajotų, nes pritrūktų jėgų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Be lėkštės paties sukurtų „Kovotojų“ ar kitų salotų J.Poškaitis apie didžiąsias pergales ringe turbūt net nesvajotų, nes pritrūktų jėgų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Be lėkštės paties sukurtų „Kovotojų“ ar kitų salotų J.Poškaitis apie didžiąsias pergales ringe turbūt net nesvajotų, nes pritrūktų jėgų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

2016-09-04 15:42, atnaujinta 2017-05-14 02:21

Kad prieš svarbias varžybas nereikėtų laikytis drastiškos dietos, daugkartinis pasaulio šidokan karatė profesionalų čempionas, bušido kovų laimėtojas, įvairių TV projektų dalyvis bei kovinių filmų aktorius J.Poškaitis stengiasi laikytis sportininkams subalansuotos sveikos mitybos taisyklių.

„Nuo vaikystės privalau žiūrėti, ką valgau. Būdamas kovotojas negaliu priaugti nereikalingo svorio, kaip ir pritrūkti jėgų ringe. Todėl maistas turi teikti energijos ir nebūti per sunkus“, – tvirtino J.Poškaitis.

Virtuvėje suktis mėgstantis kaunietis yra sukūręs ne vieną receptą patiekalų, kuriais nepasistiprinęs iki šiol negali išeiti į ringą. Jis taip pat yra sugalvojęs desertų, nuo kurių neauga svoris.

– Kaip prasideda kovotojo rytas?

– Keliuosi 5 arba 6 valandą. Po dušo išgeriu stiklinę šilto vandens, į kurį įspaudžiu pusę citrinos sulčių. Suvalgau bananą, obuolį ir išskubu į treniruotę. Po jos laukia baltymų kupinas sportininkų kokteilis.

– Nesate iš tų sportininkų, kurie kone kasdien valgo virtą vištos krūtinėlę, ryžius ir agurkus?

– Tikrai ne. Valgau įvairų maistą. Maitindamasis vien vištos krūtinėle ilgai gyvas nebūčiau (Juokiasi.). Taip dažniausiai prieš pasirodymus valgo kultūrizmo atstovai.

– O ką prieš svarbias varžybas galima išvysti ant jūsų stalo?

– Be lėkštės paties sukurtų „Kovotojų“ ar kitų salotų apie didžiąsias pergales ringe turbūt net nesvajočiau, nes pritrūktų jėgų. Jos suteikia energijos, didina ištvermę, palaiko raumenų masę.

Atsakingai rinkdamasis ir derindamas salotų produktus siekiau, kad jos būtų ne tik skanios, bet ir gausios organizmui būtinų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų. Kuriant receptus ilgiausiai teko ieškoti produktų, kurie suteiktų sotumo jausmą ir juose netrūktų baltymų.

– Rytų kovos menų filosofija moko kovotojus nepiktnaudžiauti gyvulių mėsa. Kiaulienos ir jautienos vengiate?

– Raudonos mėsos stengiuosi valgyti kuo rečiau. Pradėjau domėtis žuvimi ir sužinojau, kad daugiausia baltymų – net 24 proc. – yra tune. Jis ir tapo pagrindine „Kovotojų“ salotų sudedamąja dalimi. Kartais salotoms ar kepsniams naudoju ir kitokią žuvį, vištieną, kalakutieną.

Salotas dažniausiai paruošiu ir suvalgau likus 3–4 valandoms iki susitikimo su priešininku. Einant į ringą skrandis neturi būti apkrautas, sportininkas turi lengvai jaustis.

– Ar jūsų valgiaraštyje yra natūralių, daugiau energijos suteikiančių gėrimų?

– Stiklinę paties pasiruošto kokteilio išgeriu dažnai. Kokteilį plaku iš pieno, keturių žalių kiaušinių baltymų, vieno trynio ir poros šaukštų spanguolių sirupo.

„Kovotojų“ salotos

Reikės:

400 gramų pekininio kopūsto,

150 gramų juodųjų alyvuogių be kauliukų,

150 gramų parmezano,

380 gramų konservuoto tuno savose sultyse,

2 kietai virtų kiaušinių,

2 pomidorų,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 citrinos,

druskos,

juodųjų pipirų,

krapų,

petražolių,

svogūnų laiškų.

Kopūstą supjaustykite griežinėliais, o sūrį, pomidorus ir kiaušinius – kubeliais.

Produktus sudėkite į dubenį ir sumaišykite su juodosiomis alyvuogėmis ir tuno gabalėliais. Įberkite druskos, pagardinkite juodaisiais pipirais.

Salotas užpilkite alyvuogių aliejumi ir apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis. Puoškite krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.