Vienas patarimas prieš gaminant bet kurias salotas: ragaukite, bandykite, taikykite druskos, cukraus, prieskonių kiekius pagal savo skonį ir norą.
Agurkų ir pomidorų salotos
Reikalingi produktai:
agurkai, 1 kg;
pomidorai, 1 kg;
svogūnai, 2 vnt. (dideli);
česnakai, 1 galvutė;
bazilikai, krapai, petražolės, iš viso – stiklinė;
pipirai, malti 0,25 a. š.;
cukrus, 1 v. š.;
druska, 0,5 v. š.;
aliejus, apie 300 ml;
actas, 100 ml;
vanduo, apie 250 ml.
Agurkus supjaustyti griežinėliais, pomidorus ir svogūnus – kubeliais. Virti apie 10 min., suberti prieskonius, česnaką, druską, cukrų – pabaigoje aliejų ir actą. Užvirti ir supilstyti į pakaitintus stiklainius.
Agurkų ir svogūnų salotos
Reikalingi produktai:
agurkai, 2,5 kg;
svogūnai, 1,2 kg;
pipirai, lauro lapeliai, bazilikai, peletrūnas, žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių, petražolės, krapai;
cukrus, 2 v. š.;
druska, 2 v. š.;
aliejus, apie 200 ml;
actas, apie 200 ml;
vanduo, apie 3 l.
Agurkus supjaustyti griežinėliais, svogūnus – kubeliais. Virti apie 10 min., suberti prieskonius, druską, cukrų – pabaigoje aliejų ir actą. Užvirti, agurkus ir svogūnus samčiu su šiek tiek skysčio sudėti į stiklainius, užpilti marinatu iki pat stiklainių viršaus.
Baklažanų pagardas
Reikalingi produktai:
baklažanai, apie 1,7 kg;
paprika, 1,4 kg;
pomidorai, 1 kg;
svogūnai, 6 vnt.;
česnakai, 1 galvutė;
krapai, petražolės, kalendra, pipirai, žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių, mairūnas;
aliejus, 300 ml;
actas, 150 ml;
druska, 1,5 v. š.;
vanduo, apie 300 ml.
Baklažano kubelius dubenyje apibarstyti druska ir apie 30 min. palaikyti. Supjaustyti kitas daržoves ir atskirai ant didelės ugnies trumpai apkepti. Nuo baklažanų nupilti atsiradusį vandenį, trumpai apkepti. Viską puode įpylus vandens troškinti apie 30 min., įpilti aliejų, dar 10 min. pavirti kol daržovės tampa minkštos. Suberti prieskonius, pabaigoje actą. Užvirti, supilti į stiklainius.
Šaltinis – „Žalia mėta“