Mėgstate šakotį? Išsikepkite jo giminaitį – tai daug paprasčiau

„Šį receptą jau seniau užtikau viename portale. Labai sudomino, bet tik dabar išbandžiau. Jis buvo pavadintas šakočio pusbroliu, bet aš esu jį kepusi kiek kitokį, tad šį pavadinau šakočio giminaičiu“, – konkursui atsiųstą receptą apibūdino Odeta Kudopčenkė.

Šakočio giminaitis.<br>O.Kudopčenkės nuotr.
Šakočio giminaitis.<br>O.Kudopčenkės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 12:34 PM, atnaujinta May 11, 2017, 11:08 PM

Pasak jos, originaliame recepte rašoma, kad tešlą reikia dėti į skardos centrą, ir ji pati pasiskleis po visą skardą. „Man taip nebuvo, tad įpyliau į kiekvieną tešlą 20 ml aliejaus (10 ml į vieną, 10 ml – į kitą) ir gerai išmaišiusi dėjau po 1.5 didelio šaukšto tešlos, kurią paskleisdavau po visą skardą“, – teigia Odeta.

Pyragas, pasak jos, buvo tikrai skanus, minkštas. „O ir darbo ne tiek daug. Tad norint išsikepti šakočio giminaitį jums nereikės turėti vištų ūkio ar specialios krosnies“, – pridūrė O.Kudopčenkė.

Šakočio giminaitis

Reikalingi produktai:

250 g sviesto;

250 g cukraus;

7 kiaušiniai;

žiupsnelis druskos;

150 g miltų;

100 g kukurūzų krakmolo (ne bulvių);

2 šaukštai kakavos;

20 ml aliejaus (aš pati jį įtraukiau į receptūrą).

Gaminimo eiga

Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių, baltymus padėti į šaldytuvą.

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi iki purios masės (apie 5 min.).Po vieną dėti trynius ir kas kartą įdėjus trynį gerai išmaišyti.

Įsijoti miltus, sumaišytus su kukurūzų krakmolu ir gerai išmaišyti.

Į baltymus berti druską ir labai gerai išplakti, kad baltymų masė būtų standi, o apvertus dubenį masė neiškristų.

Mediniu šaukštu atsargiai įmaišyti baltymų masę į tešlą (daug maišyti nereikia, tik kol viskas susijugs). Padalinti tešlą į dvi lygias dalis, į kiekvieną įpilti po 10 ml aliejaus, į vieną tešlos dalį berti kakavą ir išmaišyti.

Įkaitinti orkaitę – įjungti grilio funkciją arba kepimą tik iš viršaus (200 laipsnių).

Skardą ištiesti kepimo popieriumi ir pasiėmus nemažą šaukštą pilti pirmą tešlos sluoksnį, paskleisti skardoje. Dėti į orkaitę ir kepti 2- 3 min. Tešlos sluoksnis turi būti tvirtas ir pradėjęs keisti spalvą.

Dėti dar vieną – kitos spalvos – tešlos sluosnį ir vėl kepti 2-3 min. Taip kepti sluoksniais, kol išnaudojama visa tešla.

Iškepusį ir atvėsusį galima aplieti glajumi, bet mes jo nenorėjome. Pyragą suvalgėme šiltą.

Šis receptas dalyvauja  lrytas.lt paskelbtame receptų konkurse „Mano virtuvė kvepia rudeniu“. Kviečiame dalintis patiekalų receptais, kuriais džiuginate šeimą ar draugus ir šiokiadieniais, ir švenčių dienomis.

Geriausio recepto autorių išrinks ir apdovanos tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė. 

Jam atiteks net keturios kulinarinės R.Ničajienės knygos: „Gero maisto dienoraštis. Žiema“, „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“, „Gero maisto dienoraštis. Vasara“, „Gero maisto dienoraštis. Ruduo“. 

Portalo lrytas.lt redakcija apdovanos skaitytojams labiausiai patikusio recepto autorių. Jam atiteks kokteilių plaktuvas – kad rudeniškos gėrybės virstų naudingais ir skaniais kokteiliais. 

Dar du populiariausių receptų autoriai bus apdovanoti ką tik pasirodžiusia R.Ničajienės knyga „Gero maisto dienoraštis. Ruduo“, kurioje surinkti rudeniškų patiekalų receptai su dietologės komentarais. 

Savo receptus su nuotraukomis ir aprašymu siųskite adresu skonis@lrytas.lt iki rugsėjo 30 d. Būtinai parašykite, kuo ypatingas jūsų receptas, kaip jis patiko šeimos nariams, draugams ar kaimynams. O gal yra kokia nors šio recepto istorija? Kuo plačiau aprašysite – tuo daugiau galimybių laimėti!

Receptų kiekio neribojame.

Nugalėtojus skelbsime spalio 5-ąją.

Dalyvaukite patys ir dalinkitės kvietimu su kitais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.