Amerikietiškas obuolių pyragas: su ledais – pasakiškai skanu

Oras atvėso, orkaitė ir vėl draugu tapo. Norėjosi karšto, ką tik iš orkaitės ištraukto, trapaus obuolių pyrago. Ruduo juk.

Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Valantiejūtė, „Sigita cooks“

Oct 5, 2016, 10:10 AM, atnaujinta Oct 4, 2021, 11:25 AM

O kadangi obuolių pyrago receptų kiekiu nedrįstu skųstis, net nežinojau, kaip šį pavadinti. Pavadinau amerikietišku, pasirodė teisingiausia. Toks trapus, sviestinis su saldžiarūgščiu obuolių įdaru.

Karštas pats skaniausias, o jei dar su plombyriniais ledais, tai išvis pasaka! Nors ir stiklinė pieno čia tinka ar kokia nors plakta grietinėlė.

Tiesa, ką tik iškepusio tobulai supjaustyti neišeina. Jei reikia gražiai ir tvarkingai, aš jį atvėsinu, supjaustau, tada į orkaitę trumpam įdedu, kad pašiltų.

Nors kartais išvaizda visai nesvarbi būna. Ypač, jei skanu. O šis tikrai skanus turėtų būti desertų su obuoliais mėgėjams. Nes čia toks tikras, paprastas, labai rudeninis, tačiau geras obuolių pyragas.

Amerikietiškas obuolių pyragas

Reikės:

  • sviesto – 150 g;
  • druskos – 1/4 a. š.;
  • kvietinių miltų – 250 g;
  • šalto vandens – 50 ml;
  • kiaušinio;
  • rudojo cukraus (pyrago viršui apibarstyti) – 1 v. š.

Obuolių įdarui reikės:

  • Obuolių – 4 didelių arba 6-7 mažesnių;
  • cukraus – 5-6 v. š. (priklauso nuo obuolių rūgštumo/saldumo);
  • citrinos sulčių – 1 v. š.;
  • kvietinių miltų – 1 v. š.;
  • cinamono pagal skonį.

Kaip gaminti

Miltus sumaišome kartu su druska, burokų tarka įtarkuojame šaltą sviestą. Miltus su sviestu karts nuo karto permaišome, kad sviestas nesuliptų.

Išplakame kiaušinį ir pusę plakinio kartu su vandeniu supilame į sviesto ir miltų mišinį, permaišome ir viską suspaudžiame į vieną rutulį. Tešlos negalima minkyti ar ilgai šildyti jos rankomis.

Paruoštą tešlą padaliname į dvi dalis, dedame į šaldytuvą 1-2 valandoms, galima palikti ir per naktį.

Per tą laiką pasiruošiame obuolių įdarą – obuolius nulupame, supjaustome kubeliais ir sumaišome su likusiais ingredientais (cukrumi, citrinos sultimis, miltais bei cinamonu).

Atšalusią tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo, išklojame kepimo formą, kurioje kepsime pyragą (įskaitant ir kraštus), sudedame obuolių įdarą ir viską užklojame kita iškočiotos tešlos dalimi. Kraštus prispaudžiame. Jei yra laiko ir noro, viršų galima papuošti grotelėmis.

Pyrago viršų aptepame likusiu kiaušinio plakiniu, apibarstome ruduoju cukrumi kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 40-45 min., kol apskrus.

Skanaus!

Šaltinis – „Sigita Cooks“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.