Šventinis obuolių pyragas: pagaminti lengva, o svečiai liks sužavėti

Obuolių pyragų sezonas įsibanguoja. Net neabejoju, kad kiekviena šeimininkė turi savo numylėtą, laiko patikrintą obuolių pyrago receptą.

Obuolių pyragas su morengu.<br>N. Degutienės nuotr.
Obuolių pyragas su morengu.<br>N. Degutienės nuotr.
Obuolių pyragas su morengu.<br>N. Degutienės nuotr.
Obuolių pyragas su morengu.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Oct 23, 2018, 3:45 PM, atnaujinta Oct 18, 2022, 10:26 AM

Nes juk kažin, ar yra kas mielesnio, nei šviežio pyrago su cinamonu kvapas, sklindantis iš virtuvės, kai už lango rudeniška dargana.

Aš jums siūlau pasigaminti šventišką obuolių pyrago versiją. Gabalėlis tokio deserto kuo puikiausiai gali atstoti proginį tortą kokioje nors rudeninėje šeimos šventėje.

Pasigaminti pyragą tikrai nesunku, o puri morengo kepurė negali nesužavėti jūsų svečių.

Tik atkreipkite dėmesį, kad produktų kiekis skirtas gana nemažai kepimo skardai ir didesniam svečių kiekiui (maždaug 10-12).

Obuolių pyragas su morengu ir trupiniais

Reikalingi produktai

Tešlai:

  • 3 stiklinės (450 g) kvietinių miltų;
  • 1/3 stiklinės cukraus;
  • 1 pak. vanilinio cukraus;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 300 g sviesto (labai šalto);
  • 5 kiaušinių tryniai.

Obuolių sluoksniui:

  • 1 kg obuolių;
  • 1 pak. vanilinio cukraus;
  • 1/2 citrinos sultys;
  • 1 pak. vanilinio pudingo miltelių;
  • 1 šaukštelis malto cinamono.

Morengui:

  • 5 kiaušinių baltymai;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 ir 1/4 stiklinės cukraus;
  • 2 šaukštai krakmolo;
  • cukraus pudros pabarstymui.

Gaminimo eiga

Ruošiame tešlą. Dubenyje arba elektrinio maišytuvo inde sumaišykite miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Sudėkite labai smulkiai supjaustytą arba sutarkuotą sviestą. Trinkite rankomis arba kombainu masę, kol ji virs riebiais trupiniais. Sudėkite trynius ir minkykite, kol gausite kietą vienalytę tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

Ruošiame obuolius. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite burokų trintuve. Apibarstykite vaniliniu cukrumi, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite pudingo milteliais ir cinamonu, viską išmaišykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 175 C. Kepimo skardą (25 x 35 cm) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais, arba išklokite pergamentiniu popieriumi.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, atpjaukite 1/3 tešlos ir padėkite atgal į šaldytuvą.

Iš likusių 2/3 suformuokite rutulį ir aštriu peiliu supjaustykite rutulį plonomis juostelėmis ir tomis juostelėmis išklokite kepimo skardą. Pirštais paspauskite tešlos juosteles sulipdydami vieną su kita, užpildydami visus tarpelius, kad pasidengtų maždaug tolygiai visas pagrindas. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 min.

Morengas. Baltymus plakite labai švariame inde su žiupsneliu druskos. Kai jie gerai suputos, berkite dalimis cukrų, visą laiką plakdami. Sekančią porciją cukraus dėkite tik tada, kai ankstesnė visiškai ištirps. Pabaigoje, kai jau visas cukrus bus sudėtas, plakite dar apie 2 – 3 minutes. Pabaigoje suberkite krakmolą ir viską dar trumpai paplakite, kol susimaišys.

Ant apkepto tešlos pagrindo sudėkite obuolių masę, ant jų – baltymų masę, o ant viršaus užbarstykite stambia trintuve sutarkuotą likusią atidėtą tešlos dalį. Kepkite apie 35 minutes, kol gražiai pagels, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

Šaltinis – „Nidos receptai“

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų spalio 14 dieną.​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.