Iškepti kalafiorų pyragą mane paskatino naujausia legendinio Londone dirbančio šefo Yotamo Ottolenghi knyga „Plenty More“. Joje, kaip ir pries tai buvusiose, izraelietis šefas tieisog mėgaujasi naujai suteiktais pavidalais įvairioms daržovėms.
Šįkart į skaisčiai geltoną pyragą jis įkomponuoja kalafiorą.
Jei norite išraiškingesnio žiedinio kopūsto skonio, apvirę iškepkite jį orkaitėje, įkaitintoje iki 220C ir pašlakstę aliejumi. Tačiau puikiai tiks ir apvirtas kalafioras.
Kalafiorų pyragas
- 1 nedidelis kalafioras (išmeskite išorinius lapus ir storą kotą);
- 1 raudonasis svogūnas;
- 5 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1/2 šaukštelio rozmarinų, susmulkintų;
- 7 kiaušiniai;
- 1/2 stiklinės susmulkintų šviežių bazilikų;
- 1 stiklinė miltų;
- 1.5 šaukštelio kepimo miltelių;
- 1/2 šaukštelio ciberžolės;
- 150 g (1,5 stiklinės) sutarkuoto kietojo sūrio;
- tirpinto sviesto formos kraštams patepti;
- 1 šaukštas sezamų sėklų;
- 1 šaukštelis juodgrūdžių sėklų;
- druskos ir pipirų.
Kalafiorą išvirkite pasūdytame vandenyje arba iškepkite orkaitėje. Padalinkite žiedeliais ir atidėkite į šalį. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
Atpjaukite 4 juosteles svogūno ir pasilikite jas papuošimui. Likusį svogūną labai smulkiai supjaustykite. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite supjaustytus svogūnus kartu su rozmarinais. Kai suminkštės, nukelkite nuo ugnies ir palikite pravėsti.
Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite bazilikus, suberkite miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę, tarkuotą sūrį, druskos (1 šaukštelį) ir daug pipirų. Viską gerai išsukite, ir tik tada atsargiai įmaišykite kalafiorus.
Standartinę kepimo formą su nusegamais kraštais išklokite kepamu popieriumi (taip pat ir kraštus, išpjaudami iš popieriaus juostą, kurios plotis atitiktų formos aukštį), ištepkite dugną ir kraštus sviestu.
Sumaišykite sezamų sėklas su juodgrūdžių sėklomis ir apibarstykite formos apačią ir šonus. Tada supilkite paruoštą masę, o ant viršaus sudėliokite atidėto svogūno žiedelius.
Kepkite 45 min., kol gražiai paruduos. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 20 minučių prieš pjaustant. Patiekite su žaliomis gaiviomis salotomis.
Šaltinis – „Nidos receptai“