Labai skanus varškės pyragas: išorė trapi, o įdaras – purus

Šis pyragas išmušė iš vėžių. Jo išorė labai trapi, o įdaras – toks purus, kad pjaustydama net girdėjau, kaip spragsi oro burbuliukai jame.

Varškės pyragas.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Varškės pyragas.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Valantiejūtė (sigitacooks.lt)

Nov 10, 2016, 12:54 PM, atnaujinta Nov 17, 2023, 5:03 PM

Aš visada sakau, kad nereikia man omarų, triufelių ar dar ko nors, kad maistas būtų beprotiškai skanus. Beprotiškai skanu tada, kai valgai, ir tau nieko netrūksta, viskas atrodo taip paprasta, bet teisinga, subalansuota.

Šis pyragas toks. Trapumas nuo sviestinio pagrindo, kremiškumas ir purumas nuo varškės įdaro, traškumas nuo viršuje esančio trupinių sluoksnio.

Lengvai saldus, valgomas ir šiltas, ir šaltas. Tiksliau, valgiau, kol šiltas, o kai jau pradėjo vėsti, irgi gerai buvo.

Varškės pyragas

Reikės:

  • 150 g sviesto;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 2 v. š. grietinės;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos.

Varškės įdarui:

  • 500 g kreminės varškės;
  • 150 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 2 v. š. manų kruopų;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 4 kiaušinių baltymai;
  • šlakelis citrinų sulčių.

Miltus sumaišome su šaltu kubeliais pjaustytu sviestu ir triname tarp pirštų, kol neliks didelių sviesto gabalėlių. Įmaišome cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Atsimatuojame paruoštų trupinių vieną puodelį (puodelis – 250 ml) ir atsidedame į šalį.

Į likusius trupinius įmaišome kepimo miltelius, įmušame kiaušinio trynį, sudedame grietinę ir suminkome tešlą. Trupinius ir tešlą dedame į šaldytuvą, kol paruošime varškės įdarą.

Varškę išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi, tryniais ir manų kruopomis. Kitame inde kiaušinių baltymus apšlakstome šlakeliu citrinų sulčių ir išplakame iki purumo, įmaišome į varškės ir trynių masę.

Tešlą iškočiojame, tiesiame į kepimo formą, kuri patepta sviestu ar išklota kepimo popieriumi, suformuojame aukštus šonus, supilame varškės įdarą, nupjauname ar užlenkiame tešlos kraštelius, ant viršaus tolygiai paskirstome trupinius.

Man pyrago nepavyko gražiai supjaustyti, nes nupjoviau tešlos kraštelius, susmulkinau ir uždėjau ant trupinių  (kadangi įdaras orinis, tie gabalėliai ir trukdė pjaustyti). Siūlyčiau paprasčiausiai juos užlenkti.

Paruoštą pyragą kepame 180 laipsnių orkaitėje apie valandą. Jei per greitai ruduoja viršus, uždengiame folija.

Skanaus!

Šaltinis – „Sigita Cooks“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.