Obuolių pyrago receptą atlikėjas tobulino ne vienerius metus

Dainininkas Aidas Manikas (38 m.) žino ne vieną liaudišką priemonę, padedančią atvėsus orams apsisaugoti nuo peršalimo ligų. Kaunietis pats džiovina vaistažoles, ruošia imuninę sistemą stiprinančius mišinius ir balsą tausojančius gėrimus.

Obuolių pyragas su persimonais ir bananais.
Obuolių pyragas su persimonais ir bananais.
„Ruošti maistą man yra antras malonumas po dainavimo“, – prisipažino A.Manikas.
„Ruošti maistą man yra antras malonumas po dainavimo“, – prisipažino A.Manikas.
„Ruošti maistą man yra antras malonumas po dainavimo“, – prisipažino A.Manikas.
„Ruošti maistą man yra antras malonumas po dainavimo“, – prisipažino A.Manikas.
Daugiau nuotraukų (4)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

Nov 18, 2016, 9:22 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 11:24 AM

Norėdamas išlikti sveikas atlikėjas rūpinasi, kad vėsiuoju metų laiku namuose netrūktų imbierų, česnakų, spanguolių, citrinų, medaus, cinamono ir vaistažolių, rašo „TV antena“.

„Savo sveikatą ir balsą turiu ypač branginti, todėl kelią įvairiems susirgimams stengiuosi užkirsti iš anksto. Geriau už natūralias priemones nepadeda jokie maisto papildai ar vaistai“, – įsitikinęs A.Manikas.

Vyro šaldytuve nuolat yra mišinio, paruošto iš tarkuotų imbierų, smulkintų česnakų, citrinų ir medaus. Jo dainininkas kiekvieną dieną suvartoja po šaukštą.

Arbatinukas su garuojančia vaistažolių, kurias vasarą laukuose surinko A.Manikas, arbata – dar vienas galingas kovos su rimtomis ligomis užtaisas.

Dažną vakarą vyras mėgaujasi aviečių, šalpusnių, gervuogių, čiobrelių, šeivamedžių arbata, gardinta medumi.

„Ant mano stalo visada galima rasti su cukrumi trintų spanguolių. Jų kiekvieną rudenį pasiruošiu keliolika stiklainių. Mėgstu eksperimentuoti, todėl spanguoles gardinu tarkuotomis apelsinų arba citrinų žievelėmis. Karšta tokia arbata ne tik skani, bet ir gausi vitaminų“, – kalbėjo atlikėjas.

Savo racioną A.Manikas rudenį paįvairina ir imbierais – naudoja arbatai. Uždegimus malšinančios, organizmą valančios ir virškinimą gerinančios imbierų šaknys, jo teigimu, taip pat puikiai tinka verdant sriubą, ruošiant salotas ir net troškinius.

– Iš kur žinote tiek liaudiškų receptų?

– Dalis jų – iš mamos. Kai kuriais receptais pasidalijo scenos žmonės. Iš vienos dainininkės sužinojau, kad išvalyti organizmą ir sureguliuoti kraujospūdį padeda kefyras su cinamonu.

Kelis mėnesius tuo patarimu naudojausi – rytais išgerdavau stiklinę kefyro su šaukšteliu cinamono. Įsitikinau, kad tai veikia.

– Koks dabar jūsų rytas?

– Atsikėlęs išgeriu stiklinę šilto vandens su citrina. Paskui suvalgau šaukštą česnakų, medaus, citrinų ir imbierų mišinio, padedančio stiprinti imuninę sistemą.

Pusryčiams pasiruošiu puodelį žaliosios arbatos, išsiverdu avižinių dribsnių ar grikių košės, kurią skaninu spanguolėmis su cukrumi, kartais braškių ar vyšnių uogiene. Kartais kepu blynus su cukinijomis.

– Mėgstate suktis virtuvėje?

– Labai mėgstu ir dažnai tai darau. Ruošti maistą man yra antras malonumas po dainavimo. Bičiuliai juokauja, kad sriubą nesunkiai išvirčiau ir iš kirvio koto. Virtuvėje atsipalaiduoju, eksperimentuoju – net į kotletus įmaišau medaus ir cinamono.

Patinka ruošti sumuštinius su kepintomis morkomis. Plovui renkuosi vištieną arba kalakutieną – jį gardinu keptais pomidorais, įvairių spalvų paprikomis.

Labai smagu eksperimentuoti ruošdamas įdarytus kiaušinius.

Vėsiuoju metų laiku patiekalams vis dažniau naudoju imbierus, citrinas.

– Be kokių patiekalų neįsivaizduojate savo gyvenimo?

– Be žemaičių blynų, šaltibarščių, virtinių su varške ir vadinamųjų ežiukų.

– O ko jūsų šaldytuve nebūna?

– Delikatesais vadinamų rūkytų kiaulių uodegų, ausų, pažandžių.

– Mėgstate saldumynus?

– Atsisakyti juodojo šokolado turbūt negalėčiau už jokius pinigus. Labai mėgstu savo keptą obuolių pyragą. Jo receptą sugalvojau ir ištobulinau prieš daugybę metų.

Man nepatinka daugelio mėgstami trupininiai obuolių pyragai. Savąjį kepu iš obuolių, miltų, kiaušinių, trintų su cukrumi spanguolių, šokolado gabalėlių, apibarstau kokosų drožlėmis.

Labai mėgstu įvairius vaisius, uogas, sumaišytas su jogurtu ir šokolado drožlėmis.

– Vieni dainininkai prieš žengdami į sceną mėgsta sočiai prisikirsti, kiti negali nė kąsnio praryti, todėl valgo po pasirodymų. O kaip jūs?

– Ne vienus metus prieš pasirodymus, kurie vykdavo kokio nors miestelio ar kaimo kultūros namuose, privalgydavau tiek, kad būdavo sunku dainuoti.

Žmonės daugelyje Lietuvos vietų labai vaišingi. Būdavo, stalus nukloja cepelinais, kugeliu, dešromis, mišrainėmis ir sumuštiniais.

Tačiau jau kuris laikas maisto prieš dainuodamas mandagiai atsisakau.

Grįžęs po koncerto dažniausiai pavalgau, nors būna ir vidurnaktis. Įprastai valgau salotas, gabalėlį vištienos arba žuvies.

Kaskart prieš miegą išgeriu vaistažolių arbatos su medumi.

Obuolių pyragas su persimonais ir bananais

Patiekalui reikės:

  • 7 obuolių,
  • 3 persimonų,
  • 3 bananų,
  • poros šaukštelių cinamono ir tiek pat vanilinio cukraus,
  • 2 stiklinių cukraus,
  • 2 stiklinių miltų,
  • 2 kiaušinių,
  • sviesto skardai patepti,
  • kokosų drožlių,
  • 15–20 g tarkuoto šokolado,
  • 4–5 šaukštų spanguolių uogienės.

Nuplautus obuolius, persimonus ir bananus supjaustykite. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų ir gerai išplakite. Pamažu berkite miltus.

Sudėkite pjaustytus vaisius ir gerai išmaišykite. Skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ir sukrėskite paruoštą masę.

Prieš dėdami į orkaitę tešlos paviršių apibarstykite kokosų drožlėmis, tarkuotu šokoladu ir patepkite spanguolių uogiene arba su cukrumi trintomis spanguolėmis.

Kepkite 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Pyragas ypač gardus su šviežiu šaltu pienu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.