Varškės pyragas su karamele – lyg aštuntasis pasaulio stebuklas

Sūrio ir varškės pyragai mano mėgstamiausi, bet tik kepti – sunkūs, bet gaivūs. Juos kepu dažnai. O karamelė man išvis aštuntas pasaulio stebuklas.

Varškės pyragas su karamele.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Varškės pyragas su karamele.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Valantiejūtė, „Sigita cooks“

Nov 19, 2016, 11:07 AM, atnaujinta Nov 16, 2022, 3:10 PM

Be karamelės šis pyragas irgi geras. Bet su karamele ir riešutais jau visai kitas lygis.

Varškę visada naudoju kreminę, niekuomet su natūralia varške ar kreminiu sūriu nebandžiau, bet, manau, gerai išeitų taip pat.

Dėl karamelės – karamelizuotas kondensuotas pienas idealu, bet bandžiau ir su namine sūdyta karamele daryti, tik ją papildomai pakaitindavau, jog būtų tirštesnė. Ji irgi tinka.

O riešutai tai graikiniai man atrodo idealiausi, bet, manau, anakardžiai taip pat tiktų, dar žadu kada nors išbandyti su sūdytais žemės riešutais, prie karamelės turėtų būti gerai. Alternatyvų pilna, bet gana tuščiažodžiaut.

Žodžiu, skanus tas pyragas – ir viskas.

Varškės pyragas su karamele

Reikės (puodelis – 250 ml):

  • kambario temperatūros sviesto – 110 g (1/2 puod.);
  • cukraus – 100 g (1/2 puod.);
  • vanilinio cukraus – 1 a. š.;
  • kiaušinių trynių – 2 vnt.;
  • pieno – 125 ml (1/2 puod.);
  • kvietinių miltų – maždaug 3 puod.;
  • kepimo miltelių – 1 a. š.;
  • žiupsnelio druskos.

Varškės įdarui:

  • kreminės varškės – 600 g;
  • cukraus – 200 g (1 puod.);
  • vanilinio cukraus – 1 a. š.;
  • kiaušinių trynių – 3 vnt.;
  • kiaušinių baltymų – 5 vnt.;
  • kvietinių miltų – 4 v.š.

Karamelei:

  • sviesto – 110 g (1/2 puod.);
  • karamelizuoto sutirštinto pieno (tarkim „Rududu“) – 1 ind. (400 g);
  • graikinių riešutų – 150 g.

Kaip gaminti

Sviestą išplakame kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinių tryniais, kol nesijaus cukraus kruopelių. Supilame pieną, suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos, viską gerai išmaišome. Siūlyčiau pradžioje dėti tik du puodelius miltų ir tik tada po truputį berti likusius, kol išeis lengvai minkoma tešla. Iš tešlos suformuojame du rutuliukus ir dedame į šaldytuvą, kol ruošime įdarą.

Įdarui plakame kiaušinių baltymus, po truputį suberiant į juos cukrų su vaniliniu cukrumi. Baltymus plakame iki standumo ir iki tol, kol nebesijaus cukraus kruopelių.

Atskirame inde kiaušinių trynius, kreminę varškę ir miltus sumaišome tarpusavyje, įmaišome išplaktus baltymus.

Vieną tešlos dalį plonai iškočiojame ir išklojame stačiakampės formos dugną, kraštus nupjaustome, ant tešlos supilame paruoštą varškės įdarą ir viršų uždengiame kitu iškočiotos tešlos lakštu.

Pyragą kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 45 min. ar valandą, kol paviršius gražiai apskrus. Iškepusį pyragą atvėsiname bent jau kambario temperatūroje.

Karamelei sviestą ištirpiname kartu su kondensuotu pienu iki vientisumo, šiek tiek atvėsusį mišinį supilame ant pyrago viršaus, tolygiai paskirstome, viršų apibarstome pasmulkintais graikiniais riešutais ir dedame į šaldytuvą, kol pilnai atvės.

Šaltinis – „Sigita Cooks“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.