Todėl primenu, kad yra puikus ir, drįstu teigti, tobulas silkės pakaitalas – marinuota skumbrė. Pasigaminkite ir paragaukite iki švenčių. O šventėms paruošite ypač gardžios žuvies.
Receptą radau rusiškame žurnale ir pirmą kartą pabandžiusi gaminti silkės pakaitalą silkės nebeperku. Ragavę sutartinai gyrė šį valgį.
Naudoju visur, kur naudodavau silpnai sūdytą silkę – sluoksniuoju su daržovėmis ar majonezu, dedu ant sumuštinių.
Gaila, kad šviežios skumbrės Vilniuje neturime galimybės nusipirkti, todėl perku šaldytą žuvį.
Marinuota skumbrė
Vaišių stalui gaminu 2–3 skumbres.
Išvalytą ir maždaug 2 pirštų storio riekelėmis pjaustytą žuvį sudedu į indą.
Išsiverdu marinatą. Į 1 litrą vandens dedu:
- 3 v. š. druskos,
- 1 v. š. cukraus,
- 2 lauro lapus,
- 6–8 juodųjų pipirų grūdelius.
Sumaišau puode ir kaitinu, iki užvirs ir visiškai ištirps druska ir cukrus. Tuomet išjungiu ugnį ir supilu 100 ml 9 % acto.
Palieku skystį ataušti, o kol tai vyksta, supjaustau kubeliais 2 vidutinio dydžio svogūnus.
Suberiu juos ant žuvies, užpilu atvėsusiu marinatu ir dedu indą į šaldytuvą bent 6 valandoms.
Skaniausia, kai žuvis pabūna marinate 24 valandas.
Prieš tiekdama skumbrės gabaliukus nulupu odą, išimu stuburkaulį, pasmulkinu į 4–5 dalis, sudedu į lėkštę, dengiu marinuotais svogūnais. Tiek užtenka valgyti su virtomis bulvėmis ir grietinės šaukštu. Arba galima ruošti kaip bet kurią tradicinę silkę.
Patarimas – marinatą ant žuvies pilkite tik visiškai atvėsusį.
Šaltinis – „Kūmutės virtuvė“