Ypatingasis receptas, dėl kurio italai nesutaria su prancūzais

Paukštiena yra dažnos šalies kalėdinio stalo puošmena. Vieni stalo viduryje per Kalėdas deda keptą žąsį, kiti – kalakutą, o štai ant itališko kalėdinio stalo paprastai puikuojasi antis.

Italai iki šiol nesutaria su prancūzais dėl šios anties recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Italai iki šiol nesutaria su prancūzais dėl šios anties recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 6:28 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:31 AM

Ji gali būti paruošta įvairiausiais būdais, naudojant skirtingus padažus ir prieskonius. Bet Lietuvoje gyvenantis ir puikiai lietuviškai kalbantis italas šefas Gianas Luca Demarco, vadovaujantis „Kulinarijos studijai“, labiausiai mėgsta antį ruošti baltojo vyno ir apelsinų padaže.

„Man su šv. Kalėdomis labiausiai asocijuojasi apelsinų kvapas, – teigė temperamentingasis italas. – Kai mintimis nuklystu į vaikystę, atsimenu antį baltojo vyno ir apelsinų padaže“.

Anot italo, šis antienos receptas buvo sukurtas Medičių virėjo.

„Dėl šios antienos tarp italų ir prancūzų kyla daugybė ginčių. Jau kokius 400 metų prancūzai bando savintis jos receptą, bet kažkaip neišeina“, – šyptelėjo G.L.Demarco.

Anot jo, viskas prasidėjo nuo to, kad Prancūzijos karalius vedė italų didikę iš Medičių šeimos.

„Italai negalvojo, kad prancūzai moka gaminti, todėl į Prancūziją išvyko italų vyndariai, ūkininkai ir virėjai, turėję gaminti princesei, kad ši nemirtų iš bado“, – pasakojo G.L.Demarco, kurio teigimu, antis su apelsinais buvo vienas garsiausių Medičių virėjų sukurtų patiekalų, pripažintas Italijos gastronomijos paveldu.

Nežinia, kokią anties recepto atsiradimo istoriją papasakotų prancūzai, bet dabar tokią antį galima rasti dažnuose italų namuose ant Kalėdų stalo.

Kaip tik tokią antį G.L.Demarco pagamino ir kulinariniam projektui „Borjomi Kalėdų stalai“, kurio tikslas yra pristatyti skirtingų šalių kalėdinius patiekalus, kad lietuviai, ruošdami savo švenčių vaišes, galėtų pasisemti daugiau idėjų.

Pateikiame šio ypatingojo patiekalo receptą ir portalo lrytas.lt rubrikos „Skonis“ skaitytojams. Pabandykite ją pasigaminti. Skonis išties maloniai nustebins.

Antis baltojo vyno ir apelsinų padaže

4 porcijoms reikės:

2 kg anties;

9 apelsinų;

1 stiklinės baltojo vyno;

sviesto kepimui;

druskos pagal skonį;

rozmarinų pagal skonį.

Gaminimo eiga

Pirmiausia gerai išvalykite antį, pašalinkite riebalus, ištrinkite ją druska, apibarstykite rozmarinais. Prieskonius barstykite tik iš vidaus.

Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame iš visų pusių apkepkite antį. Tuomet įpilkite baltojo vyno, leiskite jam išgaruoti.

Iš 3 apelsinų išspauskite šviežių sulčių ir jas supilkite ant anties. Taip pat sudėkite griežinėliais supjaustytus 3 apelsinus.

Troškinkite antį apie 45 min. ant mažos ugnies. Tik pačioje troškinimo pabaigoje pagardinkite antį druska.

Kol antis troškinasi, nupjaustykite vieno apelsino žievelę (tik oranžinę dalį).

Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, sudėkite žieveles ir pavirkite 3 min. Tuomet jas išimkite ir gerai nusausinkite.

Ant anties dar išspauskite dviejų apelsinų sultis bei suberkite apvirtas žieveles.

Buon appetito!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.