Šventiniai patiekalai, kurie sužavės net ir labiausiai nevalgančius vaikus

Kalėdos ir visas šventinis žiemos laikotarpis – magiškas metas. Lemputėmis išpuošti namų stogai, dekoruotos parduotuvių vitrinos, žalios, sidabrinės eglutės, netgi šaltukas ir sniegas nebaisus.

Vaisių vėrinukai.<br>E.Videikienės nuotr.
Vaisių vėrinukai.<br>E.Videikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Videikienė, tinklaraščio „Baking secrets“ autorė

Dec 6, 2016, 10:43 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:25 AM

Pasiruošimas šventėms – didelis malonumas. Dabinamės, puošiame namus, galvojame, kuo šiais metais nustebinti ir pradžiuginti šeimos narius, artimus draugus bei kolegas.

O plėšydami kalendoriaus lapelius ir matydami vis greičiau artėjančias švenčių dienas susigriebiame ir pradedame planuoti šventinį meniu.

Desertas – aiškus – medaus tortas, meduoliai, imbieriniai sausainiai. Pietums – šventinis viščiukas ar poniškai keptas kalakutas su lietuviška mišraine.

O ką patiekti vaikams „nevalgiukams“? Tikiu, tai rūpi ne vienai mamai.

Kaip per šventes paskatinti vaiką valgyti ne vien saldumynus ir mandarinus (ne pats blogiausias variantas), bet ir normalų maistą: mėsą, žuvį, daržoves? Keletas patarimų ir receptų būtent jums, mamos.

Įprastą, kasdienį maistą pabandykite patiekti kūrybiškai ir žaismingai. Net ir paprasti, nuobodūs sumuštiniai gali tapti kalėdiniais ir patraukiančiais akį. Pažaiskite su kalėdinėmis formelėmis ir įdarų variacijomis. Galiausiai, leiskite pačiam vaikui tokius sumuštinius „susikonstruoti“. Gal tai paskatins vėliau jų paragauti?

Kalėdiniai sumuštiniai (dviems būdais)

Pirmasis būdas

Reikės:

mėgstamos duonos, baltos ar iš visadalių grūdų (galima paskrudinti);

tepamo kreminio sūrio;

kumpio;

fermentinio sūrio;

agurko;

laiškinių česnakų.

Su kumpiu ir sūriu. Iš duonos sausainių formele išspauskite žvaiždutes. Ant vienos riekelės užtepkite tepamo sūrelio, dėkite išspaustus kumpio ar sūrio gabaliukus. Kitos duonos riekelės viduriuką išspauskite mažesne formele, padarykite langelį. Viską suklijuokite į vieną sumuštinį.

Su tepamu sūriu ir agurkais. Viską darykite taip pat, tik vietoje kumpio, sūrio, dėkite plonais griežinėliais supjaustytą agurką (be sėklų).

Su tepamu sūriu ir laiškiniais svogūnais. Viską darykite taip pat tik tepkite daugiau tepamo sūrio ir pabarstykite smulkintais laiškais.

Antrasis būdas

Reikalingi produktai:

krekeriai arba skrudinta duona;

tepamas sūris;

„Peperoni“ dešra;

kumpis;

fermentinis sūris.

Ant krekerių užtepkite tepamo sūrio, dėkite dešros/kumpio ir kalėdinėmis mini formelėmis išspaustus sūrio gabaliukus.

Užkandžiams pasiūlykite nesaldžių kepinių

Šventiniu laikotarpiu saldumynai – pagrindinis vaikų dėmesio traukos objektas. Kaip tą saldžią trauką bent truputį sumažinti? Pabandykite kartu iškepti ir nesaldžių kepinių, krekerių ar panašių sūrio žvaigždučių.

Sūrio žvaigždutės

Reikalingi produktai:

200 g fermentinio sūrio, tarkuoto;

50 g sviesto, kambario temperatūros;

100 g miltų;

0,5 a. š. kepimo miltelių;

žiupsnelis druskos;

žiupsnelis malto imbiero.

Papuošimui: aguonų, sesamo sėklų, tarkuoto parmezano ar kitokio sūrio.

Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Iš tešlos suformuokite kamuoliuką, apvyniokite plėvele ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių. Vėliau tešlą iškočiokite, sausainių formele išspauskite žvaigždutes. Sudėkite ant skardos, tešlą truputį pašlapinkite vandeniu ir apibarstykite aguonomis, sezamo sėklomis ar tarkuotu sūriu. Kepkite 12-15 minučių įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje.

Netgi vaiko pietūs gali įgauti kalėdinį atspalvį

Vištiena (greičiausiai) labiausiai vaikų mėgstama balta mėsa. Tačiau tarp įvairių šventinių vaišių gausos net tai, kas įprastai mėgstama ir skanu, gali lengvai likti nepastebima. Kaip sudominti? Formelėmis! Iškepkite šių vištienos kepsnelių naudodami kalėdines formeles.

Kalėdiniai vištienos kepsneliai

Reikalingi produktai:

400 g vištienos krūtinėlės, maltos;

2 šaukštų Parmezano sūrio, tarkuoto;

druskos, pipirų ir dž. raudonėlių pagal skonį;

4 šaukštų smulkių avižinių dribsnių, susmulkintų iki miltų;

2 a. š. bulvių krakmolo;

¼ a.š. kepimo miltelių;

1 česnako skiltelės;

½ svogūno;

60 ml vandens.

Apvoliojimui: 1 puodelis (250 ml) susmulkintų pusryčių dribsnių (tokių kaip „Kellogg's“)

1 kiaušinis

Kepimui: aliejaus

Smulkiai sutarkuokite česnaką ir svogūną, užpilkite vandeniu. Leiskite 5 minutes pastovėti, tuomet nukoškite ir gerai nusunkite. Avižinius dribsnius, krakmolą ir kepimo miltelius sumaišykite. Dubenyje sumaišykite maltą vištieną, sūrį, prieskonius, sausų produktų mišinį, nusunktus svogūnus ir česnaką. Į kalėdines formeles pridėkite paruoštos vištienos, atsargiai išimkite. Merkite mėsą į plaktą kiaušinį, apvoliokite smulkintuose dribsniuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus, o vidus iškeps.

Žuvį „paslėpkite“ po saldžiu padažu

Vienas iš didesnių iššūkių mamoms, auginančioms vaikus „nevalgiukus“ – žuvis. Tikrai ne kiekvienas vaikas noriai ją valgo. Tačiau žinant gerąsias žuvies savybes, o ir artėjant Kūčioms, greičiausiai norisi kažką skanaus iš žuvies pasiūlyti.

Išeitis yra! Labai paprasta. Žuvį pamarinuokite saldžiame medaus padaže, supjaustykite mažais kubeliais ir suverkite ant iešmelių. Marinatas paslėps (kartais) prėską žuvies skonį, o patiekimas – sudomins vaiką valgyti tiesiai nuo iešmelių. Juk valgyti rankomis – daug įdomiau.

P.S. Jei vaikas dar mažas, nėra atsargus, iešmelių geriau atsisakyti ir žuvį tiekti nuo jų nuėmus.

Saldūs lašišos iešmeliai

Reikalingi produktai:

300 g lašišos filė, pjaustytos 2 cm kubeliais.

Marinatui:

2 šaukštai skysto medaus;

2 šaukštai sojų padažo;

2 šaukšai alyvuogių (ar kito) aliejaus.

Marinatui visus produktus sumaišykite dubenyje. Sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą ir atsargiai išmaišykite, kad lašiša pasidengtų marinatu. Palikite lašišą marinuotis valandai, kartas nuo karto pamaišykite. Lašišos gabaliukus suverkite ant medinių iešmelių. Grilinę keptuvę išklokite folija ir gerai įkaitinkite. Apkepkite lašišos iešmelius iš kiekvienos pusės vis patepdami likusiu marinatu.

Raudoną mėsą ir įprastą netikrą zuikį apgaubkite raudona kalėdine skraiste – ryškiu ir skaniu pomidorų padažu

Turbūt mėgiamiausi vaikų patiekalai – makaronai su įvairiais pomidorų padažais. Tačiau negi šventiniam stalui gaminsite makaronus? Tėčiams norisi mėsos, mamoms – greitai paruošiamų patiekalų: visokių netikrų zuikių. Kaip viską suderinti?

Išeitis yra – šis minkštas, sultingas jautienos zuikis su saldžiu pomidorų padažu!

Jautienos zuikis pomidorų padaže

Reikalingi produktai:

2 šaukštai alyvuogių aliejaus;

1 didelis svogūnas, smulkiai pjaustytas;

1 česnako skiltelė;

85 g šviežios baltos duonos trupinių;

6 šaukštai pieno;

šiek tiek šviežio čiobrelio, smulkiai pjaustyto;

1 morka, tarkuota;

1 mažas obuolys, tarkuotas;

500 g liesos maltos jautienos;

2 šaukštai kečupo;

1 šaukštas Viusterio padažo;

2 a. š. skysto medaus;

druskos, pipirų pagal skonį.

Padažui:

1 skardinė (400 g) konservuotų pomidorų;

2 šaukštai kečupo;

1 a. š. Viusterio padažo;

2 a. š. skysto medaus.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite 900 g nedidelę pailgą formelę (kekso). Į keptuvę pilkite aliejaus ir apkepkite svogūnus bei česnaką, kol suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

Į dubenį dėkite maltą jautieną, pusę apkeptų svogūnų, duonos trupinius, pilkite pieno, dėkite prieskonius, tarkuotą morką ir obuolį. Supilkite medų, Viusterio padažą ir kečupą. Viską gerai išmaišykite ir sukrėskite į paruoštą skardelę. Išlyginkite paviršių. Kepkite apie 40 minučių arba kol apskrus ir visiškai iškeps.

Padažui paruošti į nedidelį puodelį supilkite pomidorus, kečupą, Viusterio padažą, medų ir likusius apkeptus svogūnus. Užvirkite ir pavirkite 3-4 minutes.

Zuikį atsargiai išimkite iš skardos ir perkelkite ant serviravimo lėkštės, apliekite pomidorų padažu ir tiekite.

Žaiskite ne tik su formomis, bet ir spalvomis

Vienas didžiausių iššūkių auginant nevalgius vaikus – daržovės. Kaip jas patiekti, jei įmaišyti į patiekalą ir „paslėpti“ negalite? Pabandykite daržoves patiekti šventiškai, kalėdiškai ir spalvingai.

Rinkitės ryškesnių spalvų, skirtingų formų daržoves ir jas patiekite kaip kalėdinę eglutę. Žaisliukas po žaisliuko, daržovė po daržovės, galbūt tai paskatins vaiką paragauti...

Toks patiekimas puikiai tinka ir vaisiams ar kitiems suaugusiųjų užkandžiams – sūriams, krekeriams, alyvuogėms. Universalu ir aktualu šventėms!

Kalėdinė daržovių eglutė

Reikalingi produktai:

virti brokoliai, skaidyti kuokšteliais;

virtos morkos, pjaustytos griežinėliais;

šviežios paprikos (geltonos), pjaustytos juostelėmis;

švieži maži slyviniai ar vyšniniai pomidorai.

Daržoves sudėkite ant serviravimo lėkštės imituodami eglutės formą tokia tvarka: brokoliai, pomidorai, brokoliai, morkos, brokoliai, paprikos.

Vaisius patiekite įdomiau

Vaisiai tokiems vaikams (greičiausiai) nėra didelė problema. Kuris vaikas jų nemėgsta? Jei vis dėlto tokių yra ar tarp saldumynų gausos jie nueina į antrą planą, išeitis – įdomus patiekimas. Suverkite skirtingų rūšių vaisius suformuodami šventines figūras, pavyzdžiui, Kalėdų senelius.

Kalėdiniai vaisių vėrinukai

Reikalingi produktai:

bananai;

braškės;

vynuogės;

maži zefyriniai saldainiai „Marshmallow“.

Ant mažų iešmelių suverkite vaisius tokia tvarka: vynuogės, pjaustyti bananai, braškės ir „Marshmallow“ zefyriukai.

P.S. Visi patiekalai nesudėtingi, lengvai, greitai paruošiami bei puikiai tinkantys ne tik vaikams, bet ir suaugusiųjų stalui. Neužmirškite į gaminimo procesą įtraukti ir pačių vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.