Šakotį primenantis pyragas

Šis pyragas ir labai gardus, ir panašus į šakotį. Grynas šakotis, tik nugenėtas. Todėl ir pavadinau beveik šakočiu. 

Beveik šakotis.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Beveik šakotis.<br>S.Valantiejūtės (sigitacooks.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Valantiejūtė, „Sigita cooks“

Dec 9, 2016, 2:41 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 5:50 PM

Kartais pasakodama apie receptus sakau, jog pavyks iš pirmo karto. Deja, šįkart to žadėti negaliu. Kartais reikia kepti, kepti ir bandyti, nieko nepadarysi.

Kepant šį pyragą, sėkmę labiausiai lemia kepimas ir orkaitė. Jei su ja galima kepti tik iš viršaus, tai labai gerai. Galima aukštą pyragą padaryti, su daug daug sluoksnių ir nebijoti, kad apačia sudegs ar sudžius.

Jei orkaitės galimybės neleidžia to padaryti, kepti reikėtų pačiame orkaitės viršuje, ganėtinai ploną ir mažiau sluoksnių turintį pyragą.

Pavyzdžiui, nuotraukose aukštas pyragas su tirpintu šokoladu ant viršaus keptas orkaitėje, kurioje kaitinimas – iš viršaus.

O žemiau pridėtoje nuotraukoje supjaustytas beveik šakotis, apibarstytas cukraus pudra, buvo kepamas orkaitėje, kuri kaitina ir iš apačios, ir iš viršaus, su ventiliatoriumi.

Bet prisiderinus prie orkaitės ir susidraugavus su receptu, išeina tikrai puikus pyragas. Skaniausias antrą ar trečią dieną po kepimo. O ir labai gerai, tarkim, šventėms.

Galima keliomis dienomis anksčiau pasiruošti ir ramiai laukti Kalėdų. O šakotis juk vienas skaniausių desertų.

Namie keptas dar skanesnis! Ir visai nesvarbu, kad šakotis tik beveik šakotis.

Beveik šakotis

Reikės:

  • ištirpinto sviesto – 400 g.;
  • cukraus – 350-400 g.;
  • vanilinio cukraus – 2 a. š.;
  • kiaušinių – 10 vnt.;
  • žiupsnelio druskos;
  • kvietinių miltų – 450 g.;
  • kepimo miltelių – 4,5 a.š.;
  • cukraus pudros, tirpinto šokolado ir pan. papuošimui.

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Į baltymus beriame žiupsnelį druskos ir plakame iki standžių putų.

Sviestą sumaišome kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinių tryniais. Išplakame iki kol masė pabals, taps puri ir nesijaus cukraus kruopelių.

Į sviesto plakinį suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir išmaišome.

Dalimis atsargiai įmaišome ir išplaktus baltymus. Nepermaišome, jog tešla neprarastų purumo.

Į formą, išklotą kepimo popieriumi, dedame kelis šaukštus paruoštos tešlos. Paskirstome po visą formos dugną. Kepame pačiame orkaitės viršuje 230 laipsnių karščio gerai įkaitintoje orkaitėje, kol taps auksinės spalvos. Orkaitės kepimas tik iš viršaus būtų idealu, jei yra galimybė.

Kai sluoksnis iškepa, ant jo vėl plonai užtepame tešlos ir kepame. Procesą kartojame su visa likusia tešla.

Iškepusį pyragą atvėsiname, tuomet suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame kambario temperatūroje parai ar daugiau. Skaniausias po 2-3 dienų.

Pyragą apibarstome cukraus pudra ar apliejame tirpintu šokoladu.

Skanaus!

Šaltinis – „Sigita Cooks“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.