Silkė su baltuoju ridiku
Gausiam būriui valgytojų reikės:
- 3 silpnai sūdytų silkių arba marinuotų skumbrių;
- 1 baltojo ridiko (apie 800 g);
- 2 svogūnų (apie 300-400 g);
- 0,5 arb. š. druskos;
- 4 arb. š. baltojo cukraus;
- 4 valg. š. baltojo vyno acto;
- 4 valg. š. tyro aliejaus.
- po žiupsnį citrinpipirių, džiovintų petražolių ir gelsvės.
Žuvį išdoroju ir supjaustau nedideliais gabaliukais, juos sudedu į didesnę plačią lėkštę. Svogūnus supjaustau plonais griežinėliais, ant jų suberiu druską, cukrų ir supilu actą, išmaišau ir palieku marinuotis bent 20 minučių.
Ridiką nulupu, nupjaunu galus ir supjaustau šiaudeliais.
Svogūnus kloju ant žuvies gabaliukų, pabarstau citrinpipiriais. Tuomet sudedu ridikus ir aplieju aliejumi ir pabarstau petražolėmis ir gelsve.
Variacijos:
aliejų galima keisti riebia grietine, tik ją reikėtų maišyti su ridikais prieš dedant į lėkštę. Ir tai daryti prieš pat tiekiant į stalą, nes ridikai grietinės draugijoje išleidžia daug sulčių. Taip ruošta žuvis ypatingai skani su karšta bulve.
Petražoles ir gelsvę galima keisti džiovintu raudonėliu, krapais ar kitais mėgstamais žalumynais, derančiais su žuvimi.