Mėsos užkepėlė po kalafiorų patalu: šauni idėja, jei laukiate svečių

Kai prireikia sprendimo vakarienei, kad ilgai nereikėtų gaišti virtuvėje, ir svarbiausia, kad patiekalą būtų galima pasiruošti iš anksto ir pabaigti jį gaminti svečiams jau atėjus, verta prisiminti maltą mėsą.

Maltos mėsos užkepėlė po kalafiorų patalu.<br>N.Degutienės nuotr.
Maltos mėsos užkepėlė po kalafiorų patalu.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Dec 13, 2016, 11:55 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:54 PM

Įvairios užkepėlės su malta mėsa populiarios ir britų virtuvėje, ir graikų. Ši įdomi tuo, kad vietoje įprastos bulvių piurė ant viršaus dedama kalafiorų piurė, tada viskas apkepama orkaitėje prieš patiekiant. 

Gamindami maltos mėsos įdarą galite kiek norite improvizuoti – tiks tiek malta vištiena, tiek kalakutiena, tiek kiauliena ar kitokia malta mėsa. Aš naudojau liesą jautieną.

Jei mėgstate aštriau, įdėkite daugiau aitriųjų paprikų. Jei norisi švelniau – dėkite mažiau pomidorų pastos ir gardinkite ne tokiais išraiškingais prieskoniais. 

Jei neturite kalafiorų, viršutinį sluoksnį gaminkite iš šakninių daržovių: bulvių, salierų, petražolių, pastarnokų. Patiekite su žaliomis salotomis ir gaiviu padažu. 

Maltos mėsos užkepėlė po kalafiorų patalu

Porcijos 6

Reikalingi produktai:

2 šaukštai aliejaus;

1/2 svogūno, susmulkinto;

3 skiltelės česnako, susmulkintos;

800 g maltos mėsos (naudojau jautieną);

2 šaukštai sojų padažo;

1 šaukštas cukraus;

1 šaukštas Vusterio padažo;

3 šaukštai pomidorų pastos;

1 šaukštas maltos saldžios paprikos;

žiupsnis aitriųjų pipirų;

grūstų juodųjų pipirų;

1 indelis konservuotų raudonųjų pupelių;

1 indelis konservuotų pomidorų (naudojau vyšninius).

Kalafiorų patalui:

400 g kalafioro;

600 g bulvių;

druskos;

2-3 šaukštai minkšto sviesto.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite svogūnus, kol jie taps permatomi, minkšti. Suberkite česnakus, dar pusę minutės pakepinkite, ir sudėkite maltą mėsą. Šaukštu suskaldykite sukepančius didesnius gabalus ir maišydami kepinkite, kol mėsa pakeis spalvą, nugaruos šiek tiek skysčio.

Supilkite sojų padažą ir Vusterio padažą, pomidorų pastą, sudėkite cukrų, papriką ir aitriųjų paprikų pipirus, grūstus juoduosius pipirus. Kepinkite maišydami kol didžioji dalis skysčio išgaruos.

Nupilkite pupelių skystį ir nusausinkite, tada sudėkite pupeles į keptuvę ir viską maišydami dar pakepinkite kelias minutes. Pačioje pabaigoje supilkite konservuotus pomidorus, ir atsargiai išmaišę kepinkite, kol išgaruos likęs skystis.

Paragaukite, ar netrūksta druskos, aitrumo ir atidėkite į šalį (šį įdarą galima pasigaminti iš anksto ir laikyti mėsos troškinį šaldytuve).

Kalafiorus ir bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nusausinkite ir sugrūskite. Įmaišykite sviestą ir gerai išsukite.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Sudėkite į indelius arba vieną didesnį kepimo indą mėsos padažą, ant viršaus uždėkite kalafiorų patalą. Kepkite apie 20 minučių arba kol gražiai apskrus. Patiekite karštą.

Šaltinis – „Nidos receptai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.