„Empanado“ – argentinietiški „kibinai“. Lietuviams jie patiks

Mums įprasta šventas Kalėdas švęsti žiemą, kai už lango daug sniego, o termometrai rodo, ne kiek yra lauke šilumos, bet kiek šalčio.

Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“.<br>D.Umbraso nuotr.
Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 3:27 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:39 PM

Tačiau Kalėdos ne visur ateina žiemą. Pietų pusrutulyje per didžiąsias švente būna ne žiema, bet vasara.

Viena tokių šalių, kuriose Kalėdos švenčiamos vasarą, yra Argentina. Nenuostabu, kad šioje šalyje tvyro visiškai kitokia šventinė nuotaika, o Kalėdas argentiniečiai, anot žinomo keliautojo žurnalisto Vytaro Radzevičiaus, pasitinka lauke, prie stalo, ore sklandant gardžios kepamos mėsos kvapui.

Mėsai garnyro nereikia

„Argentinietiškoje virtuvėje persipina skirtingų Pietų Europos šalių skoniai, kurie palaipsniui įgavo tam tikrą argentinietišką spalvingumą. Todėl ir šios šalies kalėdiniai patiekalai kažkuo primena kai kurias Europos virtuves, tik yra su išskirtiniu Lotynų Amerikos prieskoniu“, – pastebėjo V.Radzevičius, drauge su restorano „Panama Food Garden“ šefu Pauliumi Bartkevičiumi projekto „Borjomi Kalėdų stalai“ metu pristatęs argentinietiškus Kalėdų patiekalus.

P.Bartkevičius mano, kad argentinietiškas Kalėdų stalas itin patiks prisiekusiems mėsos mėgėjams. Mėsai argentiniečiai kelia itin didelius reikalavimus, todėl šefas paragino patiekalams rinktis tik aukščiausios kokybės produktus.

„Argentiniečiai turi begalę būdų, kaip paruošti mėsą ir atskleisti jos tikrąjį skonį. Šiek tiek keista, nes mes, lietuviai, įpratę, kad prie mėsos turi būti bulvių ar kito garnyro, o argentiniečiams užtenka geros mėsos ir tradicinio chimichurri padažo“, – stebėjosi virtuvės vadovas.

Mėsos gaminiai Argentinoje paprastai ruošiami kelias valandas, todėl laukiant, kol maistas bus patiektas, daug bendraujame.

„Susirinkti lauke prie kepsninės yra tikrų tikriausias argentinietiškas ritualas. Šiltai bendraudami jie laukia kol vakarienė bus paruošta. Argentiniečių įsitikinę, kad reikia mėgautis ne tik pačiu maistu, bet ir jo gamyba“, – teigia P.Bartkevičius.

Argentinietiškieji „kibinai

Argentinietiškus šventinius pietus pradėti nuo pyragėlių su aviena, kuriuos argentiniečiai vadina „Empanado“. Šis orkaitėje kepamas patiekalas šiek tiek primena lietuviams puikiai pažįstamus kibinus.

„Kiekvienas Argentinos regionas turi savo unikalų „Empanado“ įdaro receptą. Jam naudojama mėsa, bulvės, pupelės.

Šių pyragėlių visada gali įsigyti vietos užkandinėse ir greitai papietauti. Mes siūlome šalių jų patiekti ir užkandžių rinkinį „Picada“. Tai ant grilio kepamos pikantiškos paprikos bei kitos daržovės“, – pasakojo V.Radzevičius.

Siūlome šiuos pyragėlius pabandyti pasigaminti ir jums.

Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“

Ingredientai:

Mielinė tešla, kurią galime įsigyti parduotuvėse;

Įdarui:

0,5 kg kapotos avienos: 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;

2 šaukštai pomidorų pastos;

2 šaukštai acto;

2 arbatiniai šaukšteliai kumino;

1 šaukštelis smulkintų aitriųjų paprikų;

1 arbatinis šaukštelis raudonėlio;

1 arbatinis šaukštelis druskos;

5 česnako skiltelės; 1 žalia paprika;

1 raudona paprika; 1 vidutinis svogūnas; Alyvuogės (po vieną juodą alyvuogę į kiekvieną pyragėlį).

Gaminimas

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų, sudėkite avieną ir ją apkepkite.

Į tą pačią keptuvę suberkite ir likusius susmulkintus ingredientus (išskyrus alyvuoges). Viską gerai išmaišykite ir patroškinkite apie 15 minučių.

Baigus troškinti leiskite įdarui atvėsti. Dėkite jį į iškočiotos tešlos apskritimus, taip pat pridėkite ir po vieną alyvuogę.

Pyragėlius pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol jie įgaus auksinį atspalvį.

Stalo pažiba – keptas paršiukas

Per Kalėdas argentiniečiai mėgsta skanauti jautienos vyniotinį „Matambre“. Jis įdaromas morkomis, virtais kiaušiniais, juodaisiais pipirais, ir patiekiamas supjaustytas, su majonezu arba chimichurri padažu.

Galima sakyti, kad pats svarbiausias ne tik Argentinos, bet ir kitų Lotynų Amerikos šalių Kalėdų patiekalas yra keptas pieninis paršiukas, vadinamas „Lechon“.

Prieš kepant paršelis ilgai ir kruopščiai marinuojamas. Jeigu „Lechon“ pavyksta paruošti tobulai, tai, anot V.Radzevičiaus, yra ypatingas pasiekimas, kuriuo didžiuojasi kiekvienas virėjas.

„Kadangi vyksta vasarą, Kalėdų šventės Argentinoje neatsiejamos nuo buvimo lauke. Argentiniečiai itin mėgsta ant žarijų arba ugnies kepamą mėsą. Itin populiarūs vadinamieji „Asado“ rinkiniai. Tai – aukščiausios kokybės mėsos kepsneliai, valgomi su chimichurri padažu. Po šio aštraus patiekalo tikrai pravers „Borjomi. „Asado“ Argentinoje tokie mėgiami, kad „galėtų būti antrasis šalies vardas“, – juokauja žinomas keliautojas.

Privalomas skanumynas – „Dulce“

Desertui per Kalėdas argantiniečiai dažniausiai patiekia pudingą „Dulce“. Tai – tiesiog privalomas šventinio laikotarpio skanumynas, turintis itin gilią istoriją.

„Mes siūlome per šias Kalėdas skanauti „Dulce“ iš flano. Jis itin populiarus Lotynų Amerikoje. Tačiau jo kilmė atsekama netgi iki Senovės Romos“, – teigė V.Radzevičius. „Labai simboliška, kad argentiniečiai Kalėdas švenčia vasarą. Tikiu, kad įkvėpdami gardaus šių patiekalų aromato, lietuviai trumpam prisimins ir šiltąjį metų laiką bei pobūvius lauke. O mineralinis vanduo „Borjomi“ pasirūpins, kad net ir šiek tiek daugiau suvalgius pavyktų akimirksniu susigrąžinti gerą savijautą. Visi argentinietiški receptai bus publikuojami specialiai sukurtoje interneto svetainėje www.kaledos.borjomi.lt„, – priminė „Borjomi Kalėdų stalų“ organizatoriaus „IDS Borjomi Europe“ marketingo vadovė Tatjana Rudienė.

Taip pat daugiau receptų bus galima rasti portalo lrytas.lt rubrikoje „Skonis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.