„Šį patiekalą ruošiame ir juo mėgaujamės tik per šv. Kūčias“, – rašo mums skaitytoja Loreta, šventinio patiekalo konkursui pasiūliusi auselių su raugintų kopūstų įdaru receptą.
Išbandykite ir jūs!
Auselės su raugintais kopūstais
Mielinei tešlai paruošti reikės:
500 g kvietinių miltų;
11 g (pakelio) sausų mielių;
150 ml vandens;
50 ml aliejaus;
2 arbatinių šaukštelių cukraus;
žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės:
150 g raugintų kopūstų;
1 nedidelio svogūno;
aliejaus;
žiupsnelio druskos.
Dar reikės aliejaus auselėms kepti.
Kaip gaminti
Pirmiausia aktyvuojame mieles.
Į puodelį įpilame šilto, bet jokiu būd ne karšto vandens apie 40 ml.
Dedame 2-3 arbatinius šaukštelius cukraus, gerai išmaišome ir tada suberiame sausas mieles. Subėrus mieles, atsargiai išmaišome, kad nebūtų gumuliukų. Ir paliekame kokioms 5 min. Jei mielės tinkamos, tai po penkių minučių mišinys turėtų suputoti (pakilti).
Dideliame dubenyje persijojame miltus.
Sumaišome su druska. Pilame likusį vandenį sumaišytą su aliejumi, pakilusiomis mielėmis. Mediniu šaukštu gerai išmaišome.
Rankomis minkyti tol, kol tešla nebekibs prie rankų. (Jei tešla labai limpa prie rankų, rankas patepkite aliejumi. Minkyti bus kur kas lengviau.)
Tešlą padedame šiltai, uždengtame dubenyje, pakilti maždaug 1 valandai.
Ruošiame įdarą: į įkaitintą keptuvę pilame žiupsnelį aliejaus, dedame nuluptą smulkiai pjaustytą svogūną. Pakepiname apie 2-3 minutes, tada dedame raugintus kopūstus. Jei reikia įpilame truputį vandens.
Pabarstome druska. Troškiname ant vidutinės ugnies 15 minučių arba kol suminkštės kopūstai. Dedame įdarą į dubenėlį ir paliekame atvėsti.
Praėjus valandai išimame tešlą iš dubens.
Dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlą iškočioti reikėtų maždaug 0.5 cm storiu, 6-8 cm skersmens formele išspausti apskritimus, į vidurį dedame įdaro, juos užlenkiame. (Formuojame panašiai kaip virtinukus).
Kepame karštame aliejuje po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.
Sėkmės!