12 žingsnių, kaip paruošti ypatingą karpį: žinomo mediko receptas

Užkietėjęs žvejys, kuris dar ir mėgsta šeimininkauti. Toks yra vilnietis kraujagyslių chirurgas Gintaras Apanavičius (53 m.). Jis įsitikinęs, kad karpis taip pat gali būti svajonių žuvis, jei bus skaniai paruošta.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

2016-12-20 18:49, atnaujinta 2021-12-21 08:57

Nors gydytojas žino daug žuvies receptų, vienas jų – ypatingas. Ryžiais ir razinomis įdaryto karpio receptą  G.Apanavičius sužinojo iš vienos garbaus amžiaus pacientės.

Tai buvo Antano Smetonos laikais Kaune gyvenusi teisininko žmona, vėliau karo audrų su šeima nublokšta į Didžiąją Britaniją. Ruošdama savo virtuvėje įvairius patiekalus lietuvė pasiūlydavo jų paragauti ir savo kaimynams anglams, kurie nebuvo įgudę virėjai.

Jie likdavo taip sužavėti, kad vadino lietuvę stebuklinga šeimininke. Vėliau likimas moterį sugrąžino į Lietuvą.

Gydytojui G.Apanavičiui patikėjusi receptą, kuris negali nepasisekti, moteris prašė tik vieno dalyko – neskubėti. Reikalingus produktus rasite žemiau, o čia gydytojas žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip jį ruošti. 

Dvylika žingsnių, kaip paruošti  tobulą karpį 

Pirmas žingsnis – išsirinkti kuo geresnę žuvį.

Kaip tai padaryti? Atsakydamas į šį klausimą mėgstantis žvejoti vilnietis patarė pirkti gyvą, bet ne atvėsintą žuvį.

Naudingiau pirkti vadinamąjį veidrodinį karpį, turintį mažiau žvynų, nes jį bus lengviau skusti.

Antras žingsnis – apskaičiuoti, kokio dydžio karpio reikės Kūčių vakarienei. Tvenkinyje užauginti karpiai sveria nuo kilogramo iki dviejų su puse.

Jei prie Kūčių stalo sės šeši žmonės, galima kepti 1,5–2 kilogramų sveriantį karpį, juk tą vakarą bus ragaujama dar kitokių patiekalų.

Jei susirinks daugiau, galima pirkti daugiau nei 2,5 kilogramo karpį.

Trečias žingsnis – gerai išvirti ryžius, geriausia ‘Basmati’. Šios rūšies ryžiai yra švelnūs.

Kai kurie žmonės daro esminę klaidą – karpiui įdaryti naudoja vos apvirtus ryžius, manydami, kad jie suminkštės vėliau, kai orkaitėje bus kepama žuvis.

„Esu nekart nusivylęs, nes neišvirti ryžiai plečiasi ir sprogsta žuvis“, – įspėjo gydytojas G.Apanavičius.

Ketvirtas žingsnis – išvalyti žuvies vidų, pjūvis turi būti tokio dydžio, kad tilptų valgomasis šaukštas.

Penktas žingsnis – pasidaryti marinato.

Šeštas žingsnis – užpilti verdančiu vandeniu džiovintas razinas.

Septintas žingsnis – supjaustyti vieną ar du svogūnus griežinėliais ir apkepti aliejuje, kad būtų gintarinės spalvos.

Aštuntas žingsnis – kietai išvirti du kiaušinius.

Devintas žingsnis – į išvalyto karpio vidų įpilti dalį marinato, pavartyti žuvį ant vieno, ant kito šono.

Dešimtas žingsnis – paruošti įdarą iš ryžių, keptų svogūnų, mirkytų razinų ir supjaustytų virtų kiaušinių. Įberti grūstų juodųjų pipirų. Kimšti karpį reikia šaukštu, stengiantis, kad neliktų oro, vėliau užsiūti angą adata.

Vienuoliktas žingsnis – įpilti į skardą vandens ir aliejaus, įtrinti karpio odą medumi ir grūstais kmynais ir apie 10 minučių kepti žuvį iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tada sumažinti temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepti apie 20 minučių. Iškeptas karpis apverčiamas dviem mentelėmis ir paliekamas orkaitėje dar 10–15 minučių.

Dvyliktas žingsnis – ruošti garnyrą. Ypač skanu valgyti keptą karpį su kokia nors uogiene, pavyzdžiui, aviečių.

Ryžiais ir razinomis įdarytas karpis

Marinatui reikės:

  • dviejų valgomųjų šaukštų medaus, tiek pat sojų padažo;
  • arbatinio šaukštelio kmynų;
  • 4–5 skilčių česnako.

Išmaišykite nedideliame inde medų, sojų padažą, įberkite ką tik sugrūstų kmynų. Nulupkite česnako skilteles ir susmulkinkite. Kad greičiau išsiskirtų sultys, suberkite jas ant medinės lentelės ir sutraiškykite.

Įdarui reikės:

  • 3 ryžių pakelių po 125 gramus;
  • saujos džiovintų razinų;
  • dviejų virtų kiaušinių;
  • dviejų svogūnų;
  • šiek tiek druskos, juodųjų pipirų;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Išvirkite ryžius, kiaušinius, supjaustykite svogūnus, apkepkite aliejuje ar lydytame svieste. Išmirkykite razinas. Įberkite pagal skonį druskos, juodųjų pipirų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.