Kalėdinis varškės tortas su bananais

Švenčių laukimą Justė Pinkevičienė (27 m.) moka derinti su skanėstų ruošimu, Kalėdų eglės dabinimu ir rūpinimusi savo grožiu. Todėl atėjus šventėms, kai pasiruošimas suplanuotas, nuotaika būna pakili. Kūčioms moteris visada pati kepa kūčiukus, Kalėdoms – tortą „Žiema“.

Šventiniam tortui J.Pinkevičienė suteikė žiemos spalvų – varškės ir aviečių skanėstą aptepė grietinėle, papuošė kėnių šakelėmis ir cukruotomis spanguolėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šventiniam tortui J.Pinkevičienė suteikė žiemos spalvų – varškės ir aviečių skanėstą aptepė grietinėle, papuošė kėnių šakelėmis ir cukruotomis spanguolėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Dec 23, 2016, 1:25 PM, atnaujinta Dec 21, 2021, 8:53 AM

Daugiau negu prieš metus šeimą su advokatu Dariumi Pinkevičiumi (33 m.) sukūrusiai Justei Kūčios ir Kalėdos – išskirtinės šventės. Prieš jas ji kruopščiai planuoja laiką, kad spėtų paruošti vaišes, dovanas, išpuošti namus ir pasilepinti grožio procedūromis.

Lietuviškos kosmetikos gamintojo „Cosmoway“ rinkodaros vadovė J.Pinkevičienė prieš šventes nepatiria streso, mat ji žino, kaip viskas bus.

Didžiausias metų šventes pora pasitinka su visais artimiausiais jųdviejų šeimai žmonėmis.

Verslininko Laimučio Pinkevičiaus marčiai Justei malonus ir pasiruošimas šventėms.

„Aš nesutinku su nuostata, jog prieš šventes turėtume nieko nespėti, visur bėgti ir stengtis nuversti visus kalnus, kol nesuskamba Kalėdų varpai.

Turiu daug draugių, kurioms tikrai pažįstama situacija: „Bėgau, gaminau ir net nesuspėjau pasidaryti manikiūro, todėl prie Kūčių stalo stengsiuosi į nagus nežiūrėti. Ir kokios dar veido kaukės – 15–30 minučių, kol jos suveiks?“

Kad ir koks darbų kupinas šventinis laikotarpis būtų, aš, kaip moteriško gyvenimo būdo „Ikona.TV“ portalo vadovė, visuomet stengiuosi priminti visoms, jog privalome pasimėgauti ne tik šventėmis, bet ir jų laukimu“, – tikino Justė.

Kalėdinė namų puošyba, dovanų pakavimas bei pasilepinimas, kad šventes sutiktumėte ne tik apdovanojusios kitus, bet ir save, gali tapti labai maloniu laikotarpiu.

Tad J.Pinkevičienė su nekantrumu laukia Kalėdų eglutės puošimo, nes kasmet stengiasi ją papuošti vis kitaip.

Vos prasidėjus gruodžio mėnesiui Justė laikosi tradicijos – kas vakarą supakuoja dovanėlę.

Veikli moteris netgi rengia Kalėdų vakarienes visai savo šeimai, draugams.

Kadangi J.Pinkevičienė dar tik perima švenčių stalo tradicijas iš šeimos moterų, ji noriai joms talkina.

„Pagrindinės šventinio stalo šeimininkės vis dar yra mūsų mamos, iš kurių, tikiu, perimsiu daug šventinių patiekalų ruošimo tradicijų. Aš prieš kiekvienas šventes kepu naminius kūčiukus, pagal mamos receptą ruošiu baravykus.

Atsiranda ir nauja desertinio stalo tradicija – kartu su draugėmis rengiame imbierinių sausainių vakarėlius.

Į juos vyrai neįleidžiami, nes kaip tik jiems kepame ir dekoruojame imbierines figūrėles“, – pasakojo J.Pinkevičienė.

Kalėdoms J.Pinkevičienė pasiruošusi gaminti tortą „Žiema“, kuris ne tiktai tirpsta burnoje, bet ir puošnumu primena žiemos grožį.

Justė tokį skanėstą šventėms pasirinko todėl, kad jai labai patinka žiemiška gamta – apsnigtos eglės, lengvas šaltukas, po kojomis girgždantis sniegas.

Jei gamta per Kalėdas nepadovanos žiemiško oro, moteris tikisi, kad baltas tortas su kėnių šakelėmis ir cukruotomis uogomis gali pakeisti sniego trūkumą.

Torto receptas nėra itin sudėtingas. Gamindama šį tortą Justė užtruko apie valandą.

Jo receptą sužinojo iš savo kolegos, kulinarinės laidos vedėjo Alfo Ivanausko.

Išgirdęs, kad Justė norėtų pagaminti šventinį desertą, ir žinodamas, kaip ji mėgsta žiemą, Alfas jai pasiūlė išmėginti žiemišką gamtą simbolizuojančią torto puošybą su tikromis kėnių šakelėmis.

Skanėstas skleidžia spygliuočių aromatą

J.Pinkevičienės pagamintas tortas „Žiema“ užkrečia švenčių laukimu – skanėstas tarsi skleidžia žiemos šaltuką, kvepia kėniais. O jo skonis – pasakiškas.

Tortui reikės:

  • 200 g aviečių;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • 300 g varškės;
  • 5 kiaušinių;
  • 250 g sviesto;
  • 1 saujos šaldytų arba šviežių aviečių;
  • 3 bananų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 4 šaukštų avižinių dribsnių;
  • 1 stiklinės cukraus;
  • pusės šaukštelio tarkuoto imbiero šakniastiebio;
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus.

Iki vientisos masės suplakite sviestą su cukrumi. Po vieną muškite kiaušinius ir plakite toliau. Į šią masę po truputį dėkite dalį persijotų miltų ir maišykite.

Sudėkite varškę, tarkuotą imbierą, kepimo miltelius, vanilinį cukrų bei likusius miltus. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pilkite dalį tešlos, o ant jos tolygiai paskirstykite du į šešias dalis sulaužytus bananus ir pusę aviečių.

Supilkite likusią tešlą, sudėliokite dar vieną laužytą bananą ir suberkite likusias avietes. Užbarstykite avižiniais dribsniais. Tortą kepkite 45 minutes iki 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Iškeptą ir atvėsintą tortą užglaistykite grietinėle ir puoškite eglių ar kėnių šakelėmis bei šaldytomis spanguolėmis (jeigu norite daugiau žiemos, rinkitės cukruotas spanguoles) ar avietėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.