Kalėdoms – žąsis arba antis: du šventiški receptai

Šventės – jau visai netrukus. Todėl prieš prasidedant didžiajam pasiruošimui mėsos tiekimo įmonė „Baltic Foods“ rekomenduoja šiais metais svečius pavaišinti dviem gardžiais patiekalais: šventine įdaryta žąsimi, antimi su rūgščiais obuoliais.

Paukštiena dažnai karaliauja ant švenčių stalo.
Paukštiena dažnai karaliauja ant švenčių stalo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 3:47 PM, atnaujinta Dec 9, 2021, 2:16 PM

Kvieskite svečius – palepinkite dar neragautais patiekalais.

Šventinė įdaryta žąsis 

Jums reikės:

  • 1 vnt. žąsies;
  • 800 g ryžių;
  • medaus; 
  • česnakų;
  • razinų; 
  • abrikosų;
  • džiovintų slyvų;
  • druskos,
  • juodųjų maltų pipirų; 
  • prieskoninių žolelių.

Gaminimas:

Žąsį ar antį nuplauti, nupjaustyti sparnų galiukus, ištrinti medumi (tiek vidų, tiek išorę), įtrinti prieskoniais, česnaku ir dėti į šaldytuvą pasimarinuoti (geriausiai parą ar dvi).

Apvirti ryžius, atvėsinti, į juos suberti nuplikytas razinas, sudėti abrikosus, slyvas. Įberti druskos, pipirų, paukštienos prieskonių, mėgiamų prieskoninių žolelių.

Viską gerai išmaišyti ir kimšti į paukštį (prikimšti ir pagurklį) ir gerai užsiūti (geriau storesniu siūlu). Dėti į keptuvą, įpilti karšto vandens ir pašauti į karštą 200 laipsnių orkaitę, vėliau temperatūrą sumažinti iki 170-180 laipsnių.

Reikia nepamiršti paukštį vis apšlakstyti, apversti, jei prisirinko per daug riebalų – nusemti.

Kepimo laikas priklauso nuo paukščios dydžio ir amžiaus, galima patikrinti pradūrus storiausią vietą – jei išbėga skaidrus skystis, vadinasi iškepė.

Jei lieko įdaro, jį sudėkite į foliją ar kepimo rankovę, kartu įdėti kakliuką, sparnelių galiukus, įpilkite jau pradėjusios kepti žąsies riebalų ir dėti šalia žąsies kepti.

Kepta antis su rūgščiais obuoliais

Jums reikės:

  • 1,5 kg anties; 
  • 500 g rūgštesnių obuolių;
  • 1 stiklinės grietinės;
  • 100 g riešutų;
  • pagal skonį druskos;
  • pagal skonį juodųjų maltų pipirų;
  • pagal skonį raudonųjų pipirų. 

Gaminimas:

Kepimui paruoštą antį nuplaukite ir išdžiovinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite orkaitėje, kartkartėmis paliedami ją išsiskiriančiomis sultimis.

Obuolius supjaustykite ketvirčiais ir išėmę antį iš orkaitės prikimškite jų į vidų. Toliau kepkite, laistydami pačios anties sultimis.

Grietinę sumaišykite su smulkintais riešutais. Po pusantros valandos antį vėl išimkite iš orkaitės, ištepkite grietine su riešutais ir toliau kepkite iki galo. Papuoškite antį žalumynais ir pomidorų griežinėliais.

Parengė Austėja Matusaitė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.