Šiuos kibinus valgys net ir tie, kurie laikosi dietos

Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai ruošiamus iš riebios ir sočios mėsos, ruošti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui, liesesnę mėsą.

Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru
Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru
Halinos Bovševič teigimu, sultingumas ir skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies ruošime patiekalus – filė ar šlaunelių mėsos.
Halinos Bovševič teigimu, sultingumas ir skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies ruošime patiekalus – filė ar šlaunelių mėsos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2017, 12:40 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 9:33 PM

Žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovčevič, net ir sukdamasi prie grilio siūlo ruošti liesesnius patiekalus ir jiems naudoti liesesnę mėsą – pavyzdžiui, smulkintą vištieną.

Su malta mėsa,  dažniausiai kiauliena, ruošiami kotletai, kibinai, įvairūs kukuliai, balandėliai.  Tačiau Halina teigia, kad net ir šiems tradiciniams patiekalams tinka malta vištiena, jei ji tinkamai paruošta.

Patiekalus ruošti iš maltos vištienos geriau dėl kelių dalykų: pirma, tai liesesnė mėsa, o pavasarį daugelis susirūpina figūra ir dietomis.

Antra, vištiena yra geriau virškinamas produktas, todėl maltos vištienos patiekalai tinka tiems, kas turi skrandžio problemų. Be to, iš maltos vištienos taip pat patogu ruošti patiekalus vaikams, kurie dar patys negali gerai sukramtyti mėsos.

Halinos teigimu, sultingumas ir skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies ruošime patiekalus – filė ar šlaunelių mėsos.

Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinkanti kepamiems patiekalams, be to, jos išraiškingesnis skonis. Ji tinka, pavyzdžiui, kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti.

Pati šefė labai mėgsta ruošti chinkalius su maltos vištienos įdaru, taip pat chačapurį.

Na, o smulkinta vištienos filė – šiek tiek sausesnė, be to, liesesnė už šlaunelių mėsą.

Tiesa, gaminant iš vištienos filė, ji pataria daugiau naudoti padažų. Smulkinta vištienos filė geriau formuojama, geriau sulimpa, tad tinka ruošiant įvairius kukulius, taip pat suktinukus.

Halina neslepia, kad mėgsta eksperimentuoti ir smulkintą vištieną naudoja net keksiukams.

Receptas labai paprastas: į vištieną reikia įdėti smulkiai pjaustytų cukinijų, paprikų, kitų daržovių, kurių turite, taip pat įpilti grietinėlės, įdėti krakmolo. Pati masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tuomet sudėti ją į keksiukų formeles. Kepti orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje 15–20 min.

Tokius keksiukus galite valgyti ir karštus, ir jau atvėsusius, o prie jų labai tiks įvairūs padažai ir salotos. Pats paprasčiausias padažas – iš trintų žolelių ir alyvuogių aliejaus. Tereikia sutrinti turimas prieskonines žoleles, įpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinų sulčių, įpjaustyti česnakų, įdėti druskos ir pipirų. Viską išmaišę patiekite su keksiukais“, – teigia Halina.

Kitas populiarus ir mėgstamas patiekalas – liulia kebabai, kuriuos ji taip pat siūlo ruošti iš smulkintos vištienos. Ruošiant masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačią masę. Tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į masę galite įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto.

Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi grilio režimą, arba ant grilio. Dalindamasi patirtimi, grilio meistrė pasakoja apie naujovę – specialius silikoninius kepimo kilimėlius, dedamus ant grilio, – tai priemonė, padedanti iškepti ne tik liulia kebabus, bet ir mėsainius, daržoves.

Užsukus svečių virtuvės šefė ruošia arba Kijevo kotletus, arba suktinukus, na, o kibinai – patiekalas, kuris yra labai praktiškas. Jis lengvai paruošiamas, galima rinktis įvairius įdarus, kebabus galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų paruošia daugiau ir paskui užšaldo.

Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinų tešlai paruošti reikės:

500 g miltų;

1/2 arb. šaukštelio druskos;

250 g šalto sviesto;

200 g grietinės;

2 didelių kiaušinių.

Vištienos įdarui reikės:

450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos;

2 vnt. didelių svogūnų;

1 valgomojo šaukšto sviesto;

125 ml vandens arba sultinio;

1/2 arbatinio šaukštelio druskos;

2 valgomųjų šaukštų grietinės;

maltų juodųjų pipirų.

Kibinų paviršiui reikės:

1 didelio kiaušinio.

Gaminame kibinus

Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais pjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų gabalėlių.

Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30–40 minučių į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus.

Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandį pastovėti.

Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukus, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad išeitų kuo apvalesnė forma.

Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185 C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai apskrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.