Naminis majonezas vos per 5 minutes – į pirktinius nebežiūrėsite

Žinoma kulinarinių knygų ir tinklaraščio Sezoninevirtuve.lt autorė Renata Ničajienė mėgsta kiekvieną savaitgalį apsipirkti turguje. Čia ji perka ne tik vaisius ir daržoves, bet ir aliejų.

Pagaminti majonezą patiems galima vos per 5 minutes.<br>123rf nuotr.
Pagaminti majonezą patiems galima vos per 5 minutes.<br>123rf nuotr.
Renata Ničajienė pasakojo, kad virtuvėje naudoja tik nerafinuotą aliejų.
Renata Ničajienė pasakojo, kad virtuvėje naudoja tik nerafinuotą aliejų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2017, 1:12 PM, atnaujinta Mar 28, 2023, 7:38 AM

Juo gardina ne tik salotas, bet ir gamina naminį majonezą.

Tiesa, tinklaraštininkė pabrėžė, kad perka tik šaltai spaustą nereafinuotą rapsų aliejų, nes būtent toks yra pats sveikiausias.

„Dažniausiai naudoju tik šaltai spaustą nerafinuotą rapsų aliejų. Jį perku turguje iš ūkininko. Šį aliejų paprastai naudoju šaltai, tai yra, pilu į padažus, salotas, gamindama naminį majonezą. Rapsų aliejaus pilu ir į keptuvę, kai kepu neaukštoje temperatūroje arba lėtai troškinu žemoje temperatūroje“, – pasakojo R.Ničajienė.

Perkant aliejų jai yra labai svarbu, kad jis nebūtų rafinuotas ir dezodoruotas.

„Jau kelerius metus nenaudoju jokių rafinuotų ir dezodoruotų augalinių aliejų, margarino, bei sviesto ir augalinių aliejų mišinio. Esu įsitikinusi, kad organizmas geriausiai pasisavina tik natūralius ir neperdirbtus riebalus, o nenatūralūs riebalai ne tik neturi jokio skonio ar kvapo, bet ir yra žalingi“, – įsitikinusi žinoma tinklaraštininkė.

Moteris pastebėjo, kad nerafinuotuose ir neperdirbtose riebaluose keptas maistas būna natūraliai skanesnis, kvapnesnis ir sveikesnis.

„Šaltai spaustas rapsų aliejus turi išsaugojęs savo natūralų kvapnumą ir švelnų skonį, kuris yra daug švelnesnis už alyvuogių aliejaus skonį. Jis naudingas dėl nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-3 bei omega-6 ir vitamino E“, – vardijo R.Ničajienė.

Daug kalbanti apie būtinybę rinktis sveikesnius, sezoninius produktus, maisto tinklaraštininkė šaltai spaustą ir nerafinuotą rapsų aliejų vertina už natūralumą. Juk tai – kaip galima mažiausiai apdorotas aliejus, kuris nepraeina rafinavimo ir dezodoravimo gamybos stadijų.

„Pastaraisiais metais valgau pagal švarios mitybos principus, o šaltai spausti aliejai joje yra ypač vertinami. Kuo produktas mažiau apdorotas, tuo jis yra naudingesnis“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pasidomėjus, kaip žinoti, kuri aliejus yra spaustas šaltai, pašnekovė paaiškino, kad toks dažniausiai būna tirštesnis ir tamsesnės geltonos spalvos, nei rafinuotas bei kartais turi nuosėdų.

Šaltai spaustą rapsų aliejų, kaip ir dauguma kitų taip spaustų, geriau laikyti tamsiai ir šaltai. Tam puikiai tinka šaldytuvas.

R.Ničajienė į daugumą savo siūlomų salotų receptų yra įtraukusi ir šaltai spaustą rapsų aliejų. Jį siūlo naudoti ir užkandžiams prie šviežiai keptos duonos.

„Šio aliejaus skonis geriausiai atsiskleidžia pamirkant į aliejų šviežią duoną. Skanu ir sveika“, – patikino kulinarinių knygų autorė, pasidalijusi naminio majonezo receptu, kuriame šaltai spaustas rapsų aliejus, pasak pašnekovės, dėl itin švelnaus savo skonio tinka labiau, nei tyras alyvuogių aliejus.

Naminis klasikinis majonezas su šaltai spaustu rapsų aliejumi

Kiekis: 250 ml

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės:

  • 2 kiaušinių trynių;
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • 250 ml šaltai spausto rapsų aliejaus;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • 1 šaukštelio garstyčių.

Pirmiausiai atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius gerai išsukite plakikliu kartu su citrinų sultimis, druska, pipirais ir garstyčiomis.

Toliau į masę plona srovele pilkite rapsų aliejų, nesustodami plakite, kol bus supiltas visas aliejus, o majonezas sutirštės.

Viskas! Majonezas pagamintas. Pats procesas labai greitas. Tik jokiais būdais negalima skubėti, o majonezo gamybai reikia naudoti tik kambario temperatūros ingredientus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.