Pagerintas netikras zuikis – gerokai sveikesnis už tradicinį

Velykų be netikro zuikio neįsivaizduoju! Tradiciškai jis yra kepamas iš maltos kiaulienos ir įmaišant mirkyto batono, bet mano versija daug sveikesnė. Todėl jį kepu iš malto kalakutienos kumpio, bet būtinai iš kalakutienos kumpio, nes malta kalakutienos filė šiuo atveju yra per sausa.

Netikras kalakutienos zuikis.<br>R.Ničajienės nuotr.
Netikras kalakutienos zuikis.<br>R.Ničajienės nuotr.
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė R.Ničajienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė R.Ničajienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Receptas iš knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“.
Receptas iš knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata Ničajienė, „Sezoninė virtuvė“

Apr 8, 2017, 12:42 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:26 AM

Kalakutiena yra neriebi mėsa, todėl į ją pilu gerųjų riebalų – alyvuogių aliejaus.

Kad kepsnys būtų aromatingas, jį sumaišau su smulkiai kapotomis šviežiomis pavasarinėmis žolelėmis, česnakais, svogūnų laiškais. Vietoj jų galite naudoti ir iš anksto pagamintą ar parduotuvėje pirktą pesto padažą.

Kad netikras zuikis būtų minkštesnis, vietoj tradiciškai naudojamo mirkyto batono į jį dedu mirkytų avižinių dribsnių.

Netikras kalakutienos zuikis

Reikės:

  • 1 kg malto kalakutienos kumpio,
  • 6 šaukštų avižinių dribsnių,
  • 2 kiaušinių,
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 5 česnako skiltelių,
  • 1 raudonojo svogūno,
  • 1 saujos graikinių riešutų,
  • ryšelio svogūnų laiškų,
  • ryšelio šviežių prieskoninių žolelių: petražolių, krapų, gelsvių,
  • 1 šaukštelio jūros druskos,
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
  • kelių laurų lapų.

Pirmiausia avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, kad jie išbrinktų.

Svogūną supjaustykite ir suberkite į trintuvą, tą patį padarykite su visomis prieskoninėmis žolelėmis, svogūnų laiškais ir česnakais.

Ten pat suberkite ir saują graikinių riešutų ir supilkite alyvuogių aliejų. Viską sutrinkite į vientisą žalią tyrę. Jei norite sutaupyti laiko arba neturite šviežių prieskoninių žolelių, užuot gaminę šią tyrę galite naudoti 2–3 šaukštus pesto padažo.

Kalakutienos kumpį geriausia susimalkite namuose arba paprašykite parduotuvėje, kad sumaltų jūsų pasirinktą mėsos gabalą. Nuo mėsos kokybės tiesiogiai priklauso kepsnio skonis.

Maltą mėsą sumaišykite su druska, maltais pipirais, trinta žolelių tyre ir nusunktais avižiniais dribsniais, įmuškite kelis kiaušinius. Mėsą su priedais gerai išminkykite, kad masė būtų vientisa.

Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite paruoštą mėsos masę. Rankomis ją suplokite, kadmėsa vienodai pasiskirstytų formoje.

Netikro zuikio viršų patepkite alyvuogių aliejumi ir papuoškite įspausdami kelis laurų lapelius.

Kepkite zuikį įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje maždaug 60 minučių, kol jis gražiai iškeps.

Iškepusį zuikį palikite ataušti ir patiekite su naminiu avokadų majonezu ir tarkuotais krienais.

Dietistės verdiktas

Labai tikslingas pasirinkimas kepant zuikį vietoj tradiciškai dedamo batono naudoti mirkytus avižinius dribsnius.

Kalakutiena yra geras baltymų šaltinis, joje gausu cinko, seleno ir fosforo.

Zuikį valgykite su šviežių daržovių salotomis, kad jis būtų lengviau virškinamas.

Šaltinis – “Sezoninė virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.