Ypatinga Velykų šaltiena nustebins ne tik skoniu

„Šio patiekalo receptą, išvaizdą, kaip visada, sugalvojau pati – gaminau šaltieną, o tuo metu vienoje televizijos laidoje buvo pasakojama apie Velykų salą... Taip į ją užsigeidžiau, kad net šaltieną papuošiau matytais vaizdiniais“, – prisipažino mūsų skaitytoja Regina Račkauskienė.

Šaltiena „Velykų sala“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Šaltiena „Velykų sala“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Šaltiena „Velykų sala“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Šaltiena „Velykų sala“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-11 11:22, atnaujinta 2023-04-13 10:27

Savo kūrinį ji pristatė konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.  

„Šaltienos receptas mums irgi atrodė skanus.  Gaminau pagal savo šeimos skonį, tad jame galima daug ką keisti – vietoj pupelių galima naudoti kukurūzus, užpilti galima ne vištienos sultiniu, bet atskirai išvirtu daržovių su prieskoniais nuoviru su želatina – bus skaidriau, bet aš gaminau tradiciškai“, – rašo ponia Regina.

Pateikiame jos receptą ir aprašymą, kaip susikurti tokį patiekalą, kurį galbūt netgi gaila prapjauti.

Vištienos šaltiena su daržovėmis „Velykų sala“

Reikalingi produktai:

  • 3 vištų šlaunelės,
  • 7 virti kiaušiniai,
  • 200 g konservuotų žirnelių,
  • 150 g konservuotų pupelių,
  • 50 g konservuotų juodųjų alyvuogių,
  • 50 g dirbtinių juodųjų ikrų,
  • 1 poro,
  • 1 morkos,
  • 500 g žiedinių kopūstų,
  • 2 skiltelių česnakų, 1 valg. š. džiovintų laiškinių česnakų,
  • 1 arbat. š. žalių krapų,
  • 1 arbat. š. žalio rozmarino,
  • 1 arbat. š. laurų lapų,
  • žiupsnelio juodųjų pipirų,
  • 1 arbat. š. čiobrelių,
  • druskos žiupsnelis,
  • 1 valg. š. želatinos,
  • 1 citrinos.

Kaip gaminti

1. Vištieną išmirkykite.

2. Nulupkite nuo šlaunelių odelę, trumpai pavirkite ir nupilkite vandenį.

3. Toliau virkite vandenyje su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais, laiškiniais česnakais, čiobreliais, šakele rozmarino, morka, poru.

Virkite ilgai, kol mėsa visiškai atsiskirs nuo kaulų. Daržoves ir aromatingus prieskonius geriau dėti į virimo pabaigą. Jei norite, kad šaltiena būtų skaidresnė, pilkite daugiau vandens.

4. Žiedinius kopūstus pavirkite apie 1 min., kad būtų nepervirę.

5. Išvirusią mėsą supjaustykite, šiek tiek pasilikite pamaišymui su daržovėmis, likusia išklokite lėkštės dugną. Viduryje padėkite 3 stambiai supjaustytus kiaušinius.

6. Konservuotus žirnelius ir pupeles nuvarvinkite, įpjaustykite česnako, krapų, saują apvirtų žiedinių kopūstų žiedynų, įberkite pagal skonį pipirų, druskos, suberkite atsidėtą vištieną ir išmaišykite.

7. Mišrainę suverskite ant kiaušinių – suformuokite salą.

8. Metas pasiruošti užpilą. Man prireikė pusės litro perkošto sultinio. Kadangi vištiena virė didesniame kiekyje vandens, norėdama, kad šaltiena tikrai sustingtų, dar papildomai ištirpinau sultinyje didelį šaukštą želatinos.

9. Per kelis kartus, pilant šaukštu nuo lėkštės kraštų supilkite sultinį. Staigiai ir iškarto pilant „sala“ gali išsilakstyti. Galiausiai šiek tiek jau stingstančio sultinio užpilkite ir ant pačio vidurio – kad būtų tvirtas pagrindas salos „gyventojams“ – florai ir faunai.

10. Kai drebučiai jau sušalę, laikas Velykų salą papuošti. Joje, kaip matosi nuotraukose, auga palmės, jūra drumzlina, nes lavos gabalai „puošia“ pakrantę.

„Lavą“ suformuokite iš juodųjų ikrų, pakrantes, apželdinkite apvirtais žiediniais kopūstais. Palmės padarytos iš alyvuogių, suvertų ant rozmarino. Galiausiai labai paprastai pagaminkite viščiukus. Juos ir palmes sudėkite ant visai sustingusio pagrindo.

12. Prieš patiekiant, saikingai apšlakstykite citrina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.