Kepsninėje keptos daržovės patiks ne tik tiems, kurie nevalgo mėsos

Mitybos specialistai vienbalsiai tvirtina, kad pavasarį būtina valgyti kuo daugiau daržovių, tačiau jų užmiršti nereikėtų ir vasarą. 

 Virš žarijų keptos daržovėsi.<br> 123rf nuotr.
 Virš žarijų keptos daržovėsi.<br> 123rf nuotr.
 Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai.<br> 123rf nuotr.
 Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai.<br> 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Grilyje kepti svogūnai.<br> 123rf nuotr.
 Grilyje kepti svogūnai.<br> 123rf nuotr.
Sužinokite kelis receptus, kuriais vadovaudamiesi puikiai ir tinkamai išsikepsite agurkus grilyje.<br> 123rf nuotr.
Sužinokite kelis receptus, kuriais vadovaudamiesi puikiai ir tinkamai išsikepsite agurkus grilyje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-06-11 13:53, atnaujinta 2023-06-04 18:10

Lengvai praturtinti savo organizmą vitaminų šaltiniais galima daržoves išsikepus grilyje, o norintiems sotesnio patiekalo daržoves patartina derinti su sūriu. 

Tokie patiekalai nėra kaloringi, o šiek tiek apskrudusias ir praturtintas grilio aromatais jas skanaus net ir tie, kurie tvirtina nemėgstantys daržovių.

Lauko kepsninėje kepant daržoves svarbu ne tik žinoti, kiek laiko jos turi kepti, tačiau ir pritaikyti turimą įrangą. 

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad svarbiausia naudoti tinkamo dydžio iešmus arba groteles. 

„Vyšniniai pomidorai – idealus pasirinkimas kepimui grilyje. Tačiau net jei neturite grotelių arba tinkamo jiems iešmo, galite sulenkti maždaug 60 centimetrų ilgio storesnę foliją per pusę, palenkti į viršų jos kraštus ir suformuoti snapelį, kuris padės prilaikyti daržoves“, – patarė A.Rasmussen.

Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai

Šis receptas puikiai tiks vegetarams ir visiems mėgstantiems virš žarijų skrudintas daržoves. Be to, jas lengvai galima papildyti ar pakeisti kitomis.

„Jums reikės po 800 g cukinijų, geltonųjų ir raudonųjų paprikų, 200 ml alyvuogių aliejaus, 150 obuolių acto, 60 ml balzaminio acto, 50 ml sojų padažo, 4 – 5 skiltelių česnako, 2 a. š. paprikos miltelių ir prieskonių pagal skonį. 

Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto. 

Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių. 

Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių“, – pasakoja A.Rasmussen.

Sveikas ir nekasdienis užkandis – keptas agurkas

Agurkai yra gaminami ir ruošiami įvairiais būdais, tačiau ant grotelių – ne taip dažnai. Manoma, kad dėl šiose daržovėse esančio didelio vandens kiekio jos nėra tinkamos kepti grilyje, tačiau tai nėra tiesa. 

A.Rasmussen atskleidžia kelis receptus, kuriais vadovaudamiesi puikiai ir tinkamai išsikepsite agurkus ant grilio. 

„Jums reikės 10 nedidelių agurkų, 1/3 puodelio raudonojo vyno acto, 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų maltų česnakų ir žiupsnelio druskos. 

Supjaustykite agurkus ketvirčiais. Atskirame dubenėlyje išmaišykite actą, alyvuogių aliejų, česnaką ir druską, įdėkite agurkus ir palikite marinuotis 10 – 15 minučių. 

Vėliau agurkus dėkite ant grilio, tačiau būtinai ant vidutinio stiprumo kaitros. Kepkite apie 10 minučių ir nuolat stebėkite“, – pasakoja maisto ekspertė.

Taip pat galite pasigaminti skanius ir vasariškus agurkų laivelius su įdaru. A.Rasmussen siūlo išmėginti grilyje keptus agurkų laivelius su šviežia kukurūzų salsa. 

„Jums reikės vieno puodelio šviežių kukurūzų, puodelio virtų juodųjų pupelių, kelių vyšninių pomidorų, 2 skiltelių česnako, kelių žiupsnelių smulkiai pjaustytos kalendros, maltų kmynų ir jūros druskos, ¼ puodelio žaliųjų citrinų sulčių ir 2 šaukštų alyvuogių aliejaus. 

Patepkite agurkus alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pakepkite grilyje ant vidutinės ugnies apie 5 minutes kol gražiai paskrus. Tuomet agurkus supjaustykite per pusę ir išskobkite vidų. Sumaišykite likusius ingredientus ir sudėkite į agurkų vidų“, – sako IKI maisto ekspertė.

Grilyje kepti svogūnai

Gražiai skiltelėmis ar griežinėliais supjaustyti svogūnai puikiai tinka įvairioms progoms, bet ar žinojote, kaip skaniai juos išsikepti grilyje? 

A.Rasmussen sako, kad svarbiausia pašalinti kiekvieno svogūno išorinį sluoksnį ir nukirpus viršų perpjauti jį į dvi dalis, kurias savo nuožiūra būtina padalinti į dar bent kelias. Kulinarė pataria, kaip išsikepti svogūnus, kuriuos galima valgyti vienus arba kaip garnyrą.

„Jums reikės kelių didelių raudonųjų svogūnų, žiupsnelio žemės riešutų arba rapsų aliejaus ir prieskonių. 

Supjaustykite svogūną didesniais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi ir iš abiejų pusių pagardinkite prieskoniais – druska ir pipirais pagal skonį. Dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių po 5 – 7 minutes, kol svogūnai suminkštės ir pradės karamelizuotis“, – atskleidžia A.Rasmussen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.