Minkštas ir sultingas cukinijų pyragas, kuriame beveik nėra tešlos

Jeigu turite mano knygą „Prancūzijos virtuvė” arba bent jau ją vartėte, galbūt akis užkliuvo už mano nematomo obuolių pyrago recepto. Pavadinimas skamba tikrai intriguojančiai, ar ne? 

 Nematomas cukinijų pyragas.<br> „Duok druskos“.
 Nematomas cukinijų pyragas.<br> „Duok druskos“.
 Nematomas cukinijų pyragas.<br> „Duok druskos“.
 Nematomas cukinijų pyragas.<br> „Duok druskos“.
 Nematomas cukinijų pyragas.<br> „Duok druskos“.
 Nematomas cukinijų pyragas.<br> „Duok druskos“.
Daugiau nuotraukų (3)

Dangira Šimašiutė, „Duok druskos“

Jun 22, 2017, 4:10 PM, atnaujinta Jun 19, 2023, 3:37 PM

O vadinamas jis taip tik todėl, kad pyrage yra tiek daug obuolių, jog tešlos beveik nesimato. Pyragas yra minkštutis ir labai sultingas – tai yra vienas mano mėgstamiausių obuolių pyragų. 

Šiandien aš jums siūlau pikantišką šio pyrago versiją – su cukinijomis. 

Cukinijos yra viena iš mano labai pamėgtų vasaros daržovių, jas mėgstu visokiomis formomis. 

Šį pyragą galite valgyti dar šiltą su salotomis arba  atvėsinti ir patiekti kaip užkandį. Tiesa, jeigu norite jį supjaustyti dailiais gabaliukais, leiskite jam visiškai atvėsti, labai gerai atšalti, kitaip jo kampukai nebus tokie dailūs. 

Jeigu norite, kad jis gražiai atrodytų, bet visgi norite juo mėgautis šiltu, tada atvėsinkite jį šaldytuve, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, sudėkite į molinę lėkštę ir tada vėl pašildykite maždaug 100 C° orkaitėje 10-15 minučių. Nebijokite, lėkštei turėtų niekas neatsitikti.

Nematomas cukinijų pyragas

Reikės: 

  • 4 jaunų cukinijų, viso ne daugiau nei 800 g,
  • 80 g miltų,
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1/2 arb. šaukštelio kumino prieskonio (galima pakeisti kario milteliais arba 6 mėtos lapeliais, smulkiai sukapotais),
  • 2 kiaušinių,
  • 25 g tirpinto sviesto,
  • 100 ml pieno,
  • 3 šaukštų sendinto tarkuoto sūrio.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

Didesniame puode sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, kumino miltelius (arba karį, arba smulkintas mėtas).

Kiaušinius lengvai išplakite šakute ir sumaišykite su miltų mišiniu, supilkite tirpintą sviestą ir pieną.

Cukinijas supjaustykite labai plonais griežinėliais, tam geriausiai tiks mandolinos pjaustyklė. Po truputį dėkite cukinijų griežinėlius į tešlą ir atsargiai sumaišykite, kad kiekvienas gabaliukas pasidengtų tešla.

Kvadratinę kepimo formą (25 cm x 25 cm arba panašią) išklokite kepimo popieriumi, supilkite paruoštą cukinijų tešlą, išlyginkite šaukštu, kad cukinijos gražiai sugultų ir apiberkite sendintu sūriu.

Kepkite įkaitusioje orkaite apie 45min., kol paviršius parusvės ir sukietės.

Mėgaukitės lengvai šiltu arba šaltu. Man labai patinka su jogurtiniu padažu.

Man čia labai tinka kuminas. Kaip jau minėjau recepte, kuminą galima pakeisti kariu arba netgi ciberžole, tada pyragas nusidažys lengvai geltona spalva.

O vienas iš papračiausių būdų pagardinti šį pyragą yra tiesiog šviežia mėta. Patiekiu aš tokį pyraga su jogurtiniu padažu – į naturalų jogurtą, geriausia graikišką, aš įspaudžiu truputį česnako, įberiu druskos, pipirų, ir padažiukas yra paruoštas. Čia taip pat labai tinka dzadzikio padažas. 

„Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.