Legendinis skanėstas „Pavlova“ – lengvas lyg balerina

„Šis desertas istoriškai susijęs su Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje jau apie 100 metų tvyrančia priešprieša. Abiejose valstybėse tvirtinama, kad būtent čia išrastas šis konditerijos šedevras, bet aišku tik viena - jis pavadintas tos pačios Rusijos primabalerinos ir choreografės Anos Pavlovos garbei“, – rašo šiaulietė Didžvario gimnazijos moksleivė Vaiva Šiuparytė.  

 Pavlova. <br> V.Šiuparytės nuotr.
 Pavlova. <br> V.Šiuparytės nuotr.
 Pavlova. <br> V.Šiuparytės nuotr.
 Pavlova. <br> V.Šiuparytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2017, 1:04 PM, atnaujinta Jul 5, 2022, 3:46 PM

Visus metus ji vykdė asmeninį projektą apie patiekalus, pavadintus istorinių asmenybių vardais. Vaiva domėjosi, kokia istorija slepiasi po legendiniais patiekalais, pavadintais žinomų žmonių garbei. 

Be to, kiekvieną patiekalą gimnazistė pati pagamino, nufotografavo, o visą medžiagą sukėlė į tinklaraštį ir išleido originalią receptų knygelę, kurią paįvairino savo pačiomis pieštomis iliustracijomis.

Šiandien dalinamės Vaivos pagaminto legendinio deserto – Pavlovos torto – istorija ir receptu. 

„Pasaulinio garso baleto žvaigždė iš Rusijos 1911 m. subūrė savo baleto trupę ir su ja porą dešimtmečių gastroliavo po visą pasaulį. 

1926 ir 1929 m. A.Pavlova pasirodė Australijos ir Naujosios Zelandijos scenose. „Ji ne šoka, o sklando - tarsi turėtų sparnus!“ - susižavėjimo neslėpdavo žiūrovai. 

Tortą sudaro trapūs, saldūs ir itin lengvi morengo sluoksniai, puri plakta grietinėlė bei gaivūs vaisiai, uogos, todėl desertas išties lengvas, kaip pati baleto primadona A.Pavlova“, - rašo Vaiva.

Pavlova (dvisluoksnis 20 cm skersmens tortas)

Morengams reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų,
  • 250 g baltojo cukraus,
  • arbatinio šaukštelio baltojo vyno acto,
  • kupino šaukštelio krakmolo,
  • šaukštelio vanilės ekstrakto.

Kremui:

  • 250 ml plakamosios grietinėlės (30-35% rieb.),
  • 2-3 šaukštų cukraus pudros,
  • 1/2 vanilės ankšties arba šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • 2-3 šaukštų tirštos kreminės varškės,
  • vaisių ar uogų (naudojau šviežius apelsinus ir vyšnių uogienę),
  • riešutų, šokolado drožlių papuošimui.

Pirmiausia gaminame morengus (orinukus). Orkaitę įkaitiname iki 140-150 C laipsnių. Į didelį dubenį atskiriame kiaušinių baltymus (morengams patartina naudoti šviežius, šaltus kiaušinius) ir plakame plaktuve apie 6-7 minutes iki standumo. 

Tada plakdami beriame po šaukštą cukraus ir plakame apie 10 minučių, kol morengas taps blizgus ir nebesijaus cukraus granulių. Galiausiai į orinuko masę sudedame actą, krakmolą ir vanilės ekstraktą ir plakame dar minutę. 

Skardą išklojame kepimo popieriumi, ant kurio lėkšte ar dubeniu apsibrėžiame du 20 cm skersmens apskritimus. Morengo masę lygiai paskirstome po abu apskritimus, o jų viduryje paliekame nedidelį įdubimą. Orinukus kepame valandą, iškepusius paliekame atvėsti orkaitėje (geriausia palikti orkaitėje per naktį).

Gamindami kremą pirmiausia išplakame šaltą gietinėlę ir cukraus pudrą iki standumo. Sudedame kreminę varškę ir vanilės sėklytes (kreminė varškė nebūtina, tačiau ji stabilizuoja grietinėlę, kremas vėliau neskystėja) ir išplakame iki vientisos, purios masės.

Ant visiškai atvėsusio pirmojo morengo paskirstome 2/3 kremo, vaisius, uogas ar uogienę. Dedame antrąjį morengą ir jo centre mentele ar konditeriniu švirkštu paskirstome likusį kremą. 

Puošiame norimais vaisiais, uogomis, šokolado drožlėmis, riešutais. Patiekiame tą pačią dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.