Kol šviežio obuolių derliaus dar nėra, o pernykščių obuolių nesinori naudoti kepiniams, išbandykite kai ką naujo. Vietoje obuolių panaudokite cukinijas.
Šią netikėtą idėją pasiūlė „Skonio“ skaitytoja Indrė Laurinavičienė.
„Pyrago su cukinijomis, labai primenančio obuolių pyragą, receptą, kaip ir daugelį kitų gerų idėjų, užtikau viename populiariame angliškame interneto puslapyje.
Iškart sukirbėjo mintis išbandyti ir jau neapleido. Kai susiruošiau jį kepti, niekam neužsiminiau apie eksperimentą. Norėjosi patikrinti, ar tikrai jis primena obuolių pyragą.
Ir ką? Kas ragavo, niekas nesuprato, kad vietoje obuolių – cukinijos.
Tiesa, kitą kartą kepdama ilgiau pavirčiau cukinijas, nes šį kartą viriau tik 10 minučių. O į jų masę dar įmaišyčiau razinų ir graikinių riešutų. Jie turėtų dar labiau pagerinti skonį“, – rašo Indrė.
Dalinamės jos receptu.
Obuolių pyragas be obuolių
Reikalingi produktai (22 cm skersmens formai)
Tešlai:
110 g sviesto,
7 v. š. su kaupu miltų,
5 v. š. cukraus,
cinamono.
Įdarui:
500 g cukinijų,
4 v. š. cukraus,
50 ml citrinų sulčių,
cinamono,
kardamono,
2 v. š. krakmolo.
Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą ir padėkite į šaldytuvą, kol ruošite įdarą.
Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Apibarstykite cukrumi, cinamonu, supilkite citrinų sultis ir virkite apie 20 minučių, kol bus minkštos, beveik ištežusios.
Atauškinkite. Kadangi cukinijos išskiria skysčio, nupilkite jį. Galite panaudoti arbatai ar šaltam gėrimui paruošti. Į cukinijų masę įmaišykite krakmolą, o jeigu naudosite razinas ir riešutus, – ir juos.
Tešlą iškočiokite ir išklokite ja sviestu išteptos kepimo formos dugną. Padarykite bortelius.
Ant tešlos supilkite cukinijų įdarą ir dėkite pyragą į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite 45 minutes.
Valgykite karštą su ledais, bet skanus ir ataušęs.