Į istoriją patekusios spurgos pagal senovinį vokišką receptą

Iš kur atsirado Margaritos pica, Karalienės Viktorijos tortas arba Bismarcko spurgos?

Bismarcko spurgos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Bismarcko spurgos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Bismarcko spurgos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Bismarcko spurgos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
V.Šiuparytės mokytojai A.Zibalienei ir pačiai buvo smalsu, kokią informaciją mokinei pavyks rasti apie patiekalus, pavadintus žinomų žmonių garbei.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
V.Šiuparytės mokytojai A.Zibalienei ir pačiai buvo smalsu, kokią informaciją mokinei pavyks rasti apie patiekalus, pavadintus žinomų žmonių garbei.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 12:58 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 9:26 AM

Šiaulietė Didždvario gimnazijos moksleivė Vaiva Šiuparytė (16 m.) ne tik ieškojo atsakymų į šiuos klausimus, bet ir pati pagamino ne vieną legendinį patiekalą, kurio pavadinimas siejamas su žinomu žmogumi.

V.Šiuparytė rinko medžiagą apie žinomų žmonių vardais pavadintus patiekalus. Mergina juos gamino, fotografavo, aprašė ir sukėlė į tinklaraštį.

Šiandien dalinamės vienu šiaulietės Vaivos receptu – Bismarcko spurgų. Šios spurgos paprastai gaminamos su įdaru, kuriam naudojamas plikytas kremas arba tirštas džemas.

Manoma, kad šis desertas pavadintas Vokietijos kanclerio Otto von Bismarcko (1815–1898), kuriam 1871 metais pavyko suvienyti tuometę Vokietiją, vardu.

Pasak vienų šaltinių, spurgos su įdaru buvo mėgstamiausias kanclerio užkandis. Kiti juokavo, jog apvalios spurgos primena patį Bismarcką, mat politikas buvo gana drūtas.

Šios versijos nėra oficialiai patvirtintos.

Spurgų tešlai reikės:

  • 7 g sausų mielių,
  • 125 ml šilto 2 proc. riebumo pieno,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 280–300 g miltų (2 puodelių),
  • 1/2 šaukštelio druskos,
  • 1 didelio kiaušinio, išplakto,
  • 1 šaukšto sviesto, ištirpinto ir atvėsinto,
  • neutralaus skonio aliejaus (spurgoms virti).

Kaip gaminti

Dubenėlyje sumaišykite sausas mieles, šiltą pieną ir cukrų. Palikite mišinį 10 minučių kambario temperatūroje, per šį laiką masė pakils ir suputos. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Kai mielių masė paruošta, supilkite ją į miltus. Sudėkite paplaktą kiaušinį ir tirpintą sviestą, visus ingredientus maišykite virtuviniu kombainu ar elektriniu plaktuvu (naudokite tešlai skirtas šluoteles). Maišykite tol, kol tešla taps minkšta, elastinga, tačiau nebekimbanti.

Tešlą dėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite kilti šiltoje vietoje 2 valandas.

Iškilusią tešlą perkelkite ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis paminkykite. Iškočiokite 1,3 cm storio tešlos lakštą, apvalia sausainių formele išspauskite spurgas (turėtų išeiti 10–12 spurgų).

Spurgas išdėliokite ant šiek tiek aliejumi pateptos skardos ir, uždengę virtuvine šluoste, palikite kilti 20 minučių.

Į nedidelį puodą pripilkite aliejaus (5 cm nuo dugno) ir įkaitinkite. Įkaitusiame aliejuje vienu metu kepkite 2–3 spurgas. Kepti reikia po 4–5 minutes, spurgas apverskite šakute.

Iškepusias spurgas perkelkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite atvėsti.

Atvėsusias spurgas įdarykite plikytu kremu ar tirštu džemu (konditeriniu švirkštu). Puoškite cukraus pudra, šokoladu ar glaistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.