Šaltai marinuoti agurkai nustebins ne tik skoniu. Jie laikysis kambario temperatūroje

Susitikusi smagiai ir labai jaukiai popietei su buvusia kolege, prisiminiau jos firminius marinuotus agurkėlius. O čia dar ir kaimynė užsiprašė šviežių kiaušinių, o mainais atnešė pusmaišį lauko agurkų. 

Šaltai marinuoti agurkai. <br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Šaltai marinuoti agurkai. <br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

2018-08-12 18:36, atnaujinta 2023-08-08 10:17

Pamaniau, kad laikas atidaryti agurkų marinavimo sezoną, bet… savo tinklaraštyje niekaip neradau to Evos agurkų recepto. 

Teko pasikapstyti laiškų archyvuose, tuo pačiu perskaityti galybę senų susirašinėjimų, ir ne tik su ja. Taigi, marinuotų agurkų gamyba persikėlė į kitą parą, o aš iki išnaktų dūsavau skaitydama romantiškus ir labai nostalgiškus laiškus…

O ryte jau buvau radusi receptą. Tai vadinamasis šaltas marinavimo būdas, kai agurkai užpilami tik konservantais, be jokių terminių apdorojimų. Šis receptas tinka tik tiems, kurie nebijo didesnio acto ar cukraus kiekio. 

Bet ir suvalgyti šio gardumyno vienu kartu daug nesinori, tai labiau užkandis, priedas prie kitų garnyrų, picos ar karštų sumuštinių įdarų ir panašaus maisto, kurio kasdien (tikiuosi) nevalgote. 

Skamba keistai, bet taip ruoštiems agurkams nereikia nė rūsio ar šaldytuvo, konservai puikiai laikosi kambario temperatūroje. Todėl tikrai verta pasigaminti bent kelis stiklainius, net jei esate konservavimo profanas. 

Svarbiausia, kad į konservus nepapultų vanduo. Todėl tiek agurkai, tiek iškaitinti stiklainiai ir dangteliai turi būti absoliučiai sausi.

Agurkus nuplaunu, nusausinu, nupjaunu uodegas ir supjaustau figūriniu peiliu 2-3 cm storio griežinėliais ir tuomet pasveriu. 

Reikalingų produktų proporcijos: 

  • 1 kg pjaustytų agurkų,
  • 1 v. š. rupios druskos,
  • 200 g cukraus,
  • 5 v. š. bekvapio aliejaus,
  • 100 ml 9 proc. maistinės acto rūgšties (arba 150 ml 6 proc. obuolių acto),
  • 6-8 skiltelės česnako.

Ant supjaustytų agurkų beriu druską, mediniu šaukštu permaišau ir palieku bent 2 valandoms. Per šį laiką agurkai išleidžia sultis. 

Tuomet supilu actą, aliejų, suberiu cukrų ir griežinėliais pjaustytas česnako skilteles. Vėl gerai sumaišau, dubenį pridengiu lėkšte ir palieku ramybėje dar porai valandų.

Stiklainius ir dangtelius išplaunu karštu vandeniu, sudedu ant orkaitės grotelių (žemyn galva) ir kaitinu 90 C apie 15 minučių. Palaukiu, kol atvės ir tuomet į juos dedu agurkus, užpilu skysčiu, užsuku dangtelius ir nešu į vietą, kurioje laikysiu.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.