Trys idėjos, ką gardaus paruošti iš šviežių pomidorų

Vasara įsibėgėjo ir jau nudžiugino pomidorų gerbėjus gausiu derliumi. Lietuvoje ypač vertinami ką tik nuskinti pomidorai, išsiskiriantys spalva, sultingu skoniu ir kvapu. 

 Pomidorų pyragas su mocarela.<br> 123rf.com nuotr.
 Pomidorų pyragas su mocarela.<br> 123rf.com nuotr.
 Įdaryti pomidorai.<br> 123rf.com nuotr.
 Įdaryti pomidorai.<br> 123rf.com nuotr.
 Užkandėlės su pomidorais.<br> 123rf.com nuotr.
 Užkandėlės su pomidorais.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 15, 2017, 1:18 PM

Todėl, kol nesibaigė šių raudonšonių derlius, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo suskubti namiškius pradžiuginti skirtingais pomidorų valgiais. 

Maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau šviežius pomidorus galima panaudoti labai įvairiai. 

A.Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo ingredientų, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti. 

Pomidorų pyragas su mocarela

Vakarų Europoje ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvos gyventojų virtuvėse. Juos galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus, todėl jei jūsų pomidorus derlius šiais metais kaip niekad gausus, A.Rasmussen siūlo išmėginti lengvo pomidorų pyrago su mocarela receptą.

Reikės:

80 g sviesto,

250 g miltų,

1 kiaušinio,

2 a. š. džiovintų bazilikų,

žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės:

3 mocarelos sūrio rutuliukų,

6 vidutinio dydžio pomidorų,

50 g kietojo sūrio ,

maltų juodųjų pipirų,

šviežio baziliko lapelių.

Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji gaunasi kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens. 

Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. 

Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį. 

Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių. Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių. 

Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas. 

Pomidorams tinka įvairūs įdarai

Maisto ekspertė A.Rasmussen tikina, kad pomidorai tinka ne tik gardžiam pyragui – ši vasaros daržovė tiesiog prašyte prašosi įdaroma. 

Pomidorai puikiai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, sūriu ar varške, o svarbiausia, kad visus šiuos patiekalus pagaminti yra itin lengva. 

Pikantiška varške įdaryti pomidorai 

Reikės:

4 pomidorų,

350 g varškės,

3 skiltelių česnako,

50 g petražolių,

3 v. š. grietinės,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite. 

Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus įdarytus pikantiška varške patiekite kaip užkandį.

Kitoks lietuviškų pomidorų skonis 

Gaminantieji maistą žino, kad apetitą geriausiai galima sužadinti netradicinio skonio užkandžiais. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad skrudinta duonelė, gardinta sūriu, mėtos lapeliais ir pomidorais – ypač greitai ir paprastai pagaminamas užkandis

Jis ne tik atskleidžia kitokį pomidorų skonį, tačiau kartu tarsi nukelia į saulėtąją Italiją, kurioje nei viena vasaros diena nepraeina be šių užkandžių.

Užkandėlė su pomidorais

Reikės:

itališkos duonelės čiabatos, 

alyvuogių aliejaus,

4–5 pomidorų,

tarkuoto fermentinio sūrio,

šviežių mėtų,

druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis. Šias riekeles keletą minučių apkepame, pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome. Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtos lapeliu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.