Šis gardus kava dvelkiantis desertas turi daugybę gerbėjų visame pasaulyje.
Paruošti tiramisą nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Tereikia žinoti keletą paslapčių ir vos po 45 minučių galėsite mėgautis nuodėmingai skaniu skanumynu.
Niekas geriau neišmano apie itališką virtuvę už italus. Tad kaip paruošti tobulą tiramisą pasidalino neapolietišką virtuvę puoselėjančio Vilniaus restorano „Sorrentino“ vadovas Michele Sorrentino.
8 porcijoms tiramiso reikės:
20 g pasterizuotų kiaušinių baltymų
50 g pasterizuotų kiaušinių trynių
75 g baltojo cukraus
500 g maskarponės sūrio
3 puodelių amerikietiškos kavos (Amerikietiška kava – tai 200 ml karšto vandens atskiesti vienas arba du klasikinės espreso kavos puodeliai)
16 „Savoiardi“ sausainių (kitaip – „damų pirštelių“)
100 proc. kakavos miltelių papuošimui
Išplakite baltymus iki visiško stangrumo.
Tada rankomis arba plakikliu išplakite cukrų su tryniais, įdėkite maskarponės sūrį ir viską maišykite arba plakite iki vientisos masės.
Įdėkite į šią masę išplaktus baltymus ir viska išmaišykite.
Indeliuose (M.Sorrentino naudojo nedidelius stiklainiukus) pradėkite ruošti pagrindą.
Pamirkykite po vieną sausainį kavoje ir guldykite ant indelių dugno.
Tada valgomuoju šaukštu dėkite paruoštą kremą, po to – vėl kavoje maišytų sausainių sluoksnį.
Taip sloksniuokite, kol užpildysite kiekvieną indelį iki viršaus, o viršutinį sluoksnį per sietelį apibarstykite kakava.
Desertas paruoštas. Buon appetito!
Galite jį patiekti arba iš karto, arba atvėsintą šaldytuve.
Dar keletas šefo M.Sorrentino patarimų:
Jeigu manote, kad kremas per skystas, pridėkite daugiau maskarponės sūrio.
Pamerkę „pirštelius“ kavoje skaičiuokite iki trijų ir ištraukite. Taip jie per daug neprisigers kavos.
Šefas patarė pirkti tik „Savoiardi“ sausainius. Jų galima rasti didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose.
Desertui verčiau rinktis pasterizuotus kiaušinių baltymus ir trynius. Taip nerizikuosite susirgti salmonelioze. Tokių baltymų ir trynių rasite didžiuosiuose prekybos centruose.
Barstydami kakavą nepersistenkite – padenkite tik labai labai ploną deserto sluoksnį.
Tiramisas gardžiausias, bent kelias minutes pastovėjęs šaldytuve ir atvėsęs.