Pomidorų padažas. Vienas ingredientas pavers jį dar geresniu

Man regis, pagaminti pomidorų padažą yra taip paprasta, jog tam visai nereikia jokio rimto recepto. Reikia tik pomidorų, svogūnų, česnakų trupučio aliejaus ir dar visai ne pro šalį būtų šiek tiek kvapniųjų žolelių. 

 Pomidorų padažas.<br>Nuotr. iš „Duok druskos“.
 Pomidorų padažas.<br>Nuotr. iš „Duok druskos“.
Daugiau nuotraukų (1)

Dangira Šimašiutė, „Duok druskos“

Aug 29, 2017, 8:30 PM, atnaujinta Aug 30, 2023, 3:33 PM

Taip, galima dėti ir morkų, kad sumažėtų pomidorų rūgštumas, arba cukraus, o kartais ir medaus. 

Aš pati gamindama pomidorų padažą niekada neapsieinu be lašelio juodojo balzaminio acto arba šio acto kremo – tiek vienas, tiek kitas produktas labai išryškina nuostabų pomidorų aromatą.

Gali kilti tik vienas klausimas – lupti pomidorus ar nelupti? Manau, kad nėra vienareikšmiško teisingo atsakymo – viskas priklauso nuo to, kaip jums labiau patinka. 

Pomidorų, kaip ir paprikų, odelė gali būti sunkiai virškinama, tad jei jūsų skrandis yra jautrus, pomidorus geriau lupkite. Jeigu norite nepertrinto padažo, su dar matomais pomidorų gabaliukais, tada pomidorus irgi geriau lupti, kitaip matysis ne tik pomidorų gabaliukai, bet ir jų odelės. 

Jeigu norite labai gerai pertrinto ir labai švelnios konsistencijos padažo, pomidorus taip pat teks lupti. Tai padaryti yra visai nesudėtinga, tereikia truputį įpjauti odelę ir pomidorus nuplikyti karštu vandeniu, paskui perpilti šaltu vandeniu, ir odelės ima pačios luptis. 

Bet jeigu pomidorai su odelėmis nekelia jokių virškinimo sunkumų, ir ruošiatės išvirti daugybę litrų pomidorų padažo žiemai, ir namie turite gerą elektrinį smulkintuvą, visai nebūtina pomidorų lupti. Žinoma, net gerai sumalus padažą, tos odelės niekur nedings, bet trukdo jos tikrai ne kiekvienam. 

Šiandien aš pomidorus lupau, nes dabar yra pats pomidorų metas, visi šiltnamiai nuo jų lūžta, ir nenorėjau jų labai stipriai sumalti, tuo labiau, kad šiandieninis mano padažas yra skirtas valgyti nedelsiant. Būtent todėl aš jį ir virinau ne itin ilgai, o konservavimui skirtą padažą aš gaminčiau pagal tokį pat receptą, tik jį virinčiau 2 ar net 3 valandas, kad padažas gerai susikoncentruotų ir sutirštėtų.

Pomidorų padažas

Reikės: 

  • 6 didelių, gerai prinokusių pomidorų,
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 1 svogūno, pjaustyto kubeliais,
  • 4 skiltelių česnako, smulkiai kapotų,
  • 1 lauro lapo,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 1 arb. šaukštelio džiovinto raudonėlio,
  • žiupsnelio Kajeno pipirų,
  • druskos,
  • 2 v. š. juodojo balzaminio acto.

Pomidorų viršūnėlėse odelę lengvai įpjaukite, apliekite verdančiu vandeniu, perliekite juos šaltu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite pomidorus kubeliais.

Puode įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Suberkite smulkintus svogūnus, kepkite apie 5 min., kol pagels ir suminkštės, suberkite smulkintą česnaką, pakaitinkite dar minutę, tada suberkite pjaustytus pomidorus ir įdėkite lauro lapą. Kaitrą sumažinkite ir leiskite pomidorams virsnoti pridengtame puode apie 20 min.

Sudėkite medų, suberkite džiovintą raudonėlį, pagardinkite Kajeno pipirais bei druska ir leiskite padažui pavirti atvirame puode dar 30 min.

Baigiant padažui virti supilkite balzaminį actą.

„Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.